Κύπρος: «Θαλάσσια εισβολή» από Τουρκία – Εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης

Συναγερμός για παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Κύπρος με φόντο τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της χώρας.

«Η τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί μία επίθεση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας στον Σκάι.

ΑΟΖ Κύπρου: Στο Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ οι τουρκικές προκλήσεις

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη δραστηριότητα της Τουρκίας «θαλάσσια εισβολή».

«Τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για μεταφορά κάποιον υλικών που είναι σαν να δείχνουν ότι γίνεται όντως γεώτρηση. Βεβαίως δεν είναι από εμάς που θα έχετε την επιβεβαίωση ή όχι. Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε έγκυρα γι’ αυτό το θέμα. Σημασία όμως έχει ότι η γεώτρηση, η οποία έχει επίσημα ανακοινωθεί από την τουρκική κυβέρνηση, είναι μια κλιμάκωση ένα περαιτέρω βήμα σ’ αυτή την κατάφωρη παραβίαση, που ζούμε εδώ και καιρό. Αλλά ακόμη και χωρίς γεώτρηση η στάση της Τουρκίας συνιστά μία παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Μία επίθεση εναντίον της κυπριακής δημοκρατίας», είπε ο κ. Προδρόμου.

Όπως είπε, η Κύπρος έχει εκδώσει ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης «εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, είτε είναι εταιρείες είτε είναι επαγγελματίες, τα οποία ενέχονται σ’ αυτές τις τουρκικές δραστηριότητες».

«Η Τουρκία διαρκώς επιχειρηματολογεί εντελώς εκτός του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.

Ελληνική αντιπροσωπεία στην Τουρκία για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Την ίδια ώρα, μεταβαίνει σήμερα στην Τουρκία ελληνική αντιπροσωπεία με στόχο να πέσουν οι τόνοι και να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο... ατύχημα στο Αιγαίο.

Η αντιπροσωπεία θα βρεθεί στην Τουρκία προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις τεχνικού επιπέδου με την αντίστοιχη τουρκική, για τον προσδιορισμό δραστηριοτήτων και ενεργειών υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Η ελληνική αποστολή θα παραμείνει στην Τουρκία έως τις 22 Ιουνίου.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top