Τσαβούσογλου για S400: Αν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις θα κινηθούμε αναλόγως

«Είχαμε προειδοποιήσει την ΕΕ καλώντας την να λύση το θέμα διαφορετικά»

Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα των S400, υποστήριξε ο  Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι αν η ΗΠΑ επιβάλει κυρώσεις εναντίον της τότε θα απαντήσει και η Άγκυρα. 

Σε συνέντευξή του στο Αnadolu, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία έχει λάβει την απόφασή της και δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα των S400.

«Επειγόντως χρειαζόμαστε ένα αμυντικό σύστημα και δε θα το ακυρώσουμε. Έχουν όλα τελειώσει και περιμένουμε τη διαδικασία παράδοσης», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δε δίνουν εγγυήσεις ότι θα τους πουλήσουν το αντίστοιχο αντιαεροπορικό σύστημα Patriot στην περίπτωση που δεν πάρουν το ρωσικό σύστημα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ διερωτήθηκε επίσης γιατί υπάρχουν τέτοιες αντιδράσεις για ένα αμυντικό σύστημα σα να έχουν πάρει ένα επιθετικό όπλο ή πυρηνικά όπλα. Σε ερώτηση τι θα κάνει η Τουρκία σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας λόγω των S400, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «αν γίνουν αρνητικά βήματα εναντίον μας έχουμε κι εμείς βήματα που θα κάνουμε εναντίον τους». 

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για ανατολική Μεσόγειο,όλα θα μπουν στη θέση τους»

Την άποψη ότι όλα θα μπουν στη θέση τους και πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για Μεσόγειο εξέφρασε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι «μόλις διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων στο πλαίσιο του δικαίου και γνωρίζουν σχετικά με τον διαμοιρασμό δεν θα υπάρχει πρόβλημα». Η δική μας ένσταση είναι τα βήματα που γίνονται μονομερώς, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ εκτιμώντας ότι “σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσουν, υποχρεωτικά θα συμφωνήσουν”. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι μια συμφωνία για το φυσικό αέριο δεν σημαίνει ‘αναγνώριση’ και έδωσε το παράδειγμα της Ταϊβάν την οποία όπως είπε “δεν την αναγνωρίζουν όλοι αλλά όλοι κάνουν εμπόριο και συμφωνίες μαζί της”.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι καμιά συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχει και η Τουρκία δεν ισχύει.

«Και εμείς είμαστε στην Μεσόγειο και έχουμε ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη για τα χωρικά μας ύδατα”, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι εργασίες έρευνας και γεώτρησης στη δική υφαλοκρηπίδα και τις περιοχές που οι Τ/Κ έχουν ‘αδειοδοτήσει’ την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου.

«Δηλαδή για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της Τουρκίας εδώ, για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και του ‘Τ/Κ λαού’ στείλαμε το γεωτρύπανό μας στην περιοχή. Με το που στείλαμε το γεωτρύπανό μας στην περιοχή τώρα πανικοβλήθηκαν. Στην αρχή υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις κι εμείς απαντήσαμε. Αλλά πέραν από αυτό ενημερώσαμε όλους. Για παράδειγμα μετά που ενημερώσαμε τη Βρετανία αυτή την περιοχή την θεωρούν ως αμφισβητούμενη περιοχή. Αν δούμε τη δήλωση των ΗΠΑ βλέπουμε ότι είναι ισορροπημένη σε σχέση με την ανακοίνωση της ΕΕ. Εμείς έχουμε στείλει επιστολή σε όλα τα Υπουργεία Εξωτερικών των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα ΥΠΕΞ των μελών της ΕΕ και την Μογκερίνη αναφέροντας τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/Κ μέσα στο νομικό πλαίσιο. Επιπλέον και εδώ το Υπουργείο Εξωτερικών μας καλώντας τους Πρέσβεις των χωρών αυτών εδώ (στην Άγκυρα) τους ενημέρωσε με τον ίδιο τρόπο και επηρεάστηκαν πολύ. Επειδή μιλάνε χωρίς να ξέρουν και αμέσως μέσα στη ΕΕ με την αντίληψη της αλληλεγγύης παίρνουν θέση» ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Είχαμε προειδοποιήσει την ΕΕ καλώντας την να λύση το θέμα διαφορετικά»

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι πολλές φορές είχαν προειδοποιήσει την ΕΕ καλώντας την να λύση το θέμα διαφορετικά η Τουρκία θα έκανε κίνηση. «Εμείς σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι και όλοι είδαν την αποφασιστικότητά μας», ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν η Ρωσία έχει πάρει θέση σε αυτό το θέμα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι μέχρι τώρα δεν είδαν καμιά δήλωση της Ρωσίας αλλά έχουν ενημερώσει και τους Ρώσους για τη θέση τους. Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, οι Ρώσοι λένε τις απόψεις τους σχετικά με το Κυπριακό, υποστηρίζοντας μόνιμη λύση του Κυπριακού και μερικές φορές θέτουν το θέμα της συμμετοχής και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η θέση της Τουρκίας είναι πως τα Ηνωμένα Έθνη και η ΕΕ είναι παρατηρητές. “Ωστόσο στο θέμα των γεωτρήσεων δεν είδαμε μια δήλωση ή θέση της Ρωσίας”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ερωτηθείς για τα διεθνή εντάλματα σύλληψης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως έχουν κάνει δηλώσεις επί του θέματος και υπενθύμισαν “τα όρια της Ε/κ πλευράς”. “Εμείς σε αυτό το θέμα δεν θα κάνουμε καμιά υποχώρηση και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα.

Επομένως ας μην επιχειρήσουν αυτού του είδους τις διόδους, το έχουμε δηλώσει και αυτή είναι η θέση μας. Δεν είναι δυνατόν εμείς να αποδεχτούμε τη σύλληψη πολιτών μας από την Ε/κ πλευρά.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι κατά την άποψή μου “δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, όλα θα μπουν στη θέση τους”. “Μόλις διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων στο πλαίσιο του δικαίου και γνωρίζουν σχετικά με τον διαμοιρασμό δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Η δική μας ένσταση είναι τα βήματα που γίνονται μονομερώς. Σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσουν, υποχρεωτικά θα συμφωνήσουν. Δηλαδή θα συμφωνήσει και η Ε/κ πλευρά, και η Ελλάδα, και η ΕΕ και οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. Αλλά ασφαλώς λόγω του Συριακού, η παρουσία εκεί της Ρωσίας, η παρουσία των ΗΠΑ και της δύσης εκεί, τα βλέμματα όλων είναι στην ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν και σοβαρά ερωτήματα για το πόσα είναι τα αποθέματα του φυσικού αερίου και πετρελαίου εκεί. Υπάρχει όμως μια πραγματικότητα, η μόνη οδός για να φτάσει στην Ευρώπη είναι η Τουρκία”, ανέφερε.

Άννα Ανδρέου, Κωνσταντινούπολη
 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τελευταία Νέα
10:35 «Κουνήθηκε» η Ναύπακτος: Σεισμός 3,1 Ρίχτερ
10:25 Κιάτο: Έθαψε τη μητέρα του μέσα στην αποθήκη του σπιτιού τους
10:09 Με ομιλία Μητσοτάκη ξεκινούν οι προγραμματικές δηλώσεις
10:02 Καιρός: Ανεβαίνει ο υδράργυρος το Σαββατοκύριακο- Πού θα βρέξει
10:00 Γιατί είναι ξεχωριστή η νέα BMW R nineT /5  
09:51 Κάλυμνος: 33χρονος πέθανε ενώ έκανε πεζοπορία
09:34 Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης «συνέλαβαν» βρετανικό τάνκερ
09:06 ΙΣΑ: Οδηγίες του ΙΣΑ σε περίπτωση μετασεισμού - Πώς να προφυλαχθείτε
08:47 Σεισμός στην Αθήνα: 49 μετασεισμοί μετά τα 5,1 Ρίχτερ
23:58 Δήμος Αθηναίων: Ζημιές σε 15 κτίρια από τον σεισμό
23:51 Η εξομολόγηση του Στέφανου Μιχαήλ: Τα δύσκολα χρόνια και η οικογένεια του!
23:50 Δολοφονία βιολόγου: Τη βίαζε ακόμα και νεκρή
23:37 Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον συνδετήριο κλάδο Σχηματάρι - Χαλκίδα
23:28 Λίζα Δουκακάρου: Σπάνια δημόσια εμφάνιση – Πώς είναι σήμερα;
22:41 Αλέξανδρος Ρήγας: Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο!
17:11 Άση Μπήλιου: Προβλέψεις για κάθε ζώδιο - Πώς θα μας επηρεάσει η έκλειψη
21:49 Αμαλία Κωστοπούλου: Αυτό είναι το σπίτι της στο Λος Άντζελες!
18:00 Τατιάνα Στεφανίδου-Νίκος Ευαγγελάτος: Αυτό είναι το πολυτελές σπίτι τους!
14:14 Άλλος άνθρωπος - Αγνώριστη η Τζούλια Αλεξανδράτου στη Μύκονο!
22:38 Δείτε πόσο μεγάλωσε ο γιος της Πόπης Μαλιωτάκη και του Μπάμπη Λαζαρίδη
10:02 FaceApp – «Γεράσαμε» 10 αγαπημένους Έλληνες celebrities
09:23 Σπανούλης-Χοψονίδου: Δείτε το υπέροχο σπίτι τους!
11:45 Ταύρος: «Έχεις πολλά επαγγελματικά θέματα!»
15:49 Ισχυρός μετασεισμός 4,4 Ρίχτερ - Δείτε την αντίδραση της Ελένης Τσαγκά
20:21 Δολοφονία βιολόγου: Τη βίασε και μετά την πέταξε στη σπηλιά
16:32 Αποκλειστικό star.gr - Η απάντηση του άντρα που φροντίζει τον Γιώργο Μαρίνο
16:31 Μεγάλος σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αθήνα- «Δεν ξέρουμε αν ήταν η κύρια δόνηση»
18:28 Αυτή είναι η διατροφή που κάνει η Βίκυ Καγιά
16:30 Στιλάτες στην ορκωμοσία: Οι βουλευτές που έκλεψαν τα φλας των φωτογράφων
12:00 Δίδυμοι: «Ζόρικα τα πράγματα στα οικονομικά!»
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top