Παραιτήθηκε με δάκρυα στα μάτια η Τερέζα Μέι - Λυπάμαι που δεν τα κατάφερα

«Προσπάθησα τρεις φορές» - Λύγισε κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης

Την παραίτησή της από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος την Παρασκευή 7 Ιουνίου ανακοίνωσε σήμερα η Τερέζα Μέι με δάκρυα στα μάτια.

«Παραιτούμαι, ώστε να με διαδεχτεί ο διάδοχός μου», δήλωσε συγκινησιακά φορτισμένη η Μέι, τονίζοντας πως η διαδικασία που θα φέρει έναν νέο ηγέτη στην εξουσία, από τον οποίο αναμένεται να προωθήσει μια πιο αποφασιστική συμφωνία για το Brexit, θα ξεκινήσει άμεσα.

Η Μέι επιστρέφει στο κτίριο με τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ μετά την ανακοίνωση της παραίτησης. AP Photo/Frank Augstein

Αναφερόμενη στο Brexit, η Μέι είπε ότι με το δημοψήφισμα του 2016 ο βρετανικός λαός αποφάσισε να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αν δώσεις στον λαό δημοκρατική επιλογή, έχεις υποχρέωση να του προσφέρεις αυτό που ζητά», είπε η Μέι. «Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα αλλά δεν τα κατάφερα. Προσπάθησα τρεις φορές», πρόσθεσε.

Η συγκινησιακή φόρτιση της Μέι ήταν πολύ μεγάλη ενώ ανακοίνωνε την παραίτησή της. AP Photo/Frank Augstein

«Μου είναι πλέον ξεκάθαρο ότι για το καλύτερο συμφέρον της χώρας πρέπει ένας άλλος ηγέτης να προωθήσει τη διαδικασία του Brexit» πρόσθεσε, καταλήγοντας ότι «σύντομα θα εγκαταλείψω τη δουλειά μου που ήταν η τιμή της ζωής μου να φέρω εις πέρας».

Μέλη του κόμματός της, καθώς και Ευρωπαίοι ηγέτες, σχολίασαν με θετικά λόγια την ανακοίνωσή της, λέγοντας πως ήταν αξιοπρεπής, όπως κι εκείνη κατά τη διάρκεια της θητείας της. Πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την πρώην πρωθυπουργό πατριώτη, με αγάπη για τη χώρα της.

Μπορεί η Μέι να αποχωρεί από τον πρωθυπουργικό θώκο, ωστόσο θα παραμείνει στην εξουσία ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την εκλογή από το Συντηρητικό Κόμμα του διαδόχου της.

«Αντίο» σε μία θητεία γεμάτη αποτυχίες, επικρίσεις και φιλικές τρικλοποδιές

Η σημερινή ανακοίνωση της Μέι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως το χρονικό μίας παραίτησης που είχε «προαναγγελθεί».

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός έχοντας πληγεί από την ατέρμονη σπαζοκεφαλιά του Brexit, το οποίο δεν κατόρθωσε να υλοποιήσει, άφησε σε αυτόν που θα τη διαδεχθεί μία χώρα βαθιά διχασμένη.

Η θητεία της Τερέζα Μέι ήταν σχεδόν βασανιστική, καθώς συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις, επικρίσεις, μέχρι και συνωμοσίες εντός του ίδιου της του κόμματος. Θα παραμείνει στην ιστορία μία από τις βραχύτερες στην ιστορία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πριν αναλάβει την πρωθυπουργία, ο διάδοχός της θα πρέπει να εκλεγεί επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος και στη συνέχεια να ορισθεί επικεφαλής της κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, τενόρος των Brexiters, είναι ανάμεσα στα φαβορί για την διαδοχή της.

Η Τερέζα Μέι ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Ιούλιο του 2016, λίγο αφού οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit κατά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, διαδεχόμενη τον Ντέιβιντ Κάμερον.

Όμως η 62χρονη κόρη πάστορα, πρώην υπουργός Εσωτερικών και κάποτε ένθερμη οπαδός της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη, δεν κατόρθωσε να συσπειρώσει πίσω της μία πολιτική τάξη διαιρεμένη στο θέμα του Brexit, όπως άλλωστε και η βρετανική κοινωνία.

Η συμφωνία του διαζυγίου, προϊόν δύσκολων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, απορρίφθηκε τρεις φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση να αναβάλει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση. Μία έξοδος που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για την 29η Μαρτίου του 2019.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο -οι Βρετανοί ψήφισαν χθες- προαναγγέλλονται καταστροφικά για τους κυβερνώντες Τόρις (το κόμμα της Μέι), που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πιστώνονται ένα 7% των ψήφων και βρίσκονται 30 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από το Κόμμα του Brexit του ευρωφοβικού Νάιτζελ Φάρατζ.

Το εγχείρημα της αποξήλωσης του πλέγματος των 40 ετών σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε. δεν είχε τίποτε το εύκολο, σύμφωνα με τον Simon Usherwood, πολιτικό επιστήμονα του πανεπιστημίου του  Surrey. Όπως λέει, «οποιοσδήποτε στη θέση της θα είχε συναντήσει μεγάλες δυσκολίες». Παρά ταύτα, «η Ιστορία δε θα κρατήσει από αυτήν (τη Μέι) θετική εικόνα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top