Τουρκική πρόκληση: Το Barbaros στην Κυπριακή AOZ

Εκδόθηκε NAVTEX για γεωτρήσεις


Η Άγκυρα ξεπερνά τα όρια. Το ερευνητικό πλοίο Barbaros μπαίνει στην Κυπριακή ΑΟΖ. Πλέει νότια της Λεμεσού. Βρίσκεται μεταξύ των οικοπέδων 8 και 12, εκεί ακριβώς που κάνει έρευνες η Κύπρος.
 
Η Τουρκία εκδίδει navtex για τη διεξαγωγή ερευνών από την 1η Μαΐου έως τις 31 Ιουλίου, με τη συμμετοχή του «Barbaros» και δύο συνοδευτικών σκαφών, ενώ δεσμεύει περιοχές για μεγάλο χρονικό διάστημα και για το τρυπάνι Fatih.

Πηγή της κυπριακής κυβέρνησης ανέφερε στο Star: «Μόνιμη προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει σκηνικό τεχνητής κρίσης και διεκδικήσεων»

«Οι κινήσεις της Τουρκίας εντάσσονται στη μόνιμη προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει σκηνικό τεχνητής κρίσης και διεκδικήσεων. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει πάρει αθόρυβα σειρά προληπτικών μέτρων σε διεθνές επίπεδο για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο υλοποίησης αυτών των απειλών» πρόσθεσε. 

Παυλόπουλος: «Γείτονές μας καταφεύγουν σε λεονταρισμούς, εσείς να διδάσκετε θάρρος»

Μήνυμα στην Άγκυρα στέλνει ο πρόεδρος της δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην τελετή αποφοίτησης νέων αξιωματικών στη σχολή εθνικής άμυνας.

«Αντίθετα από άλλους, ιδίως ορισμένους γείτονές μας, οι οποίοι καταφεύγουν πολλές φορές σε λεονταρισμούς,  που οδηγούν σε  γραφικότητες ή σε άναρθρες κραυγές παραχάραξης της Ιστορίας, εσείς να διδάσκετε αυτό το οποίο αρμόζει στον Έλληνα Αξιωματικό. Σας το είπα πριν. Διδάσκετε το θάρρος,  την γενναιότητα σε συνδυασμό με τη φρόνηση» ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Νέες παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά 

Οι προκλήσεις όμως δεν περιορίζονται εκεί. Tην Πέμπτη, 22 τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 13 παραβιάσεις σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και πέντε εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών. Και σήμερα όμως σημειώθηκαν έξι παραβιάσεις και μία εμπλοκή.

Ευρυβιάδης:  «Η Τουρκία δεν κάνει υποχωρήσεις» 

 «Κανένας δεν την αποκλείει την Τουρκία. Λένε στην Τουρκία έλα μέσα αλλά έχουμε κανόνες . Δεν μπορείς να πεις έρχομαι αλλά θα αλλάξετε τους κανόνες και θα μπω εγω οπότε όμως η Τουρκία δεν θα κάνει αυτήν την μέσα σε εισαγωγικά υποχώρηση δηλαδή να μπει μέσα στο παιχνίδι και να πει ελάτε να δούμε πώς θα παίξουμε κι εμείς σ’αυτό το χώρο» ανέφερε ο πανεπιστημιακός, Μάριος Ευρυβιάδης στην εκπομπή Leaders στο StarX. 

Αποστολάκης: Οι ένοπλες δυνάμεις εγγύηση στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας

Η Ελλάδα αντιδρά με ψυχραιμία διαμηνύει ο Υπουργός Άμυνας, ο οποίος παρέστη στον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου, Προστάτη του Στρατού Ξηράς, στη Σχολή Πεζικού στη Χαλκίδα.

«Έχουμε βέβαια έναν δύσκολο γείτονα, αντιδρώντας πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία. Όμως, οι Ένοπλες Δυνάμεις, να γνωρίζουν όλοι, αποτελούν εγγύηση για την προάσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Χώρας. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο» ανέφερε χαρακτηριστικά. 
 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top