Nέα έκρηξη στη Σρι Λάνκα – Γόνοι πλούσιας οικογένειας δύο από τους καμικάζι

Τα αδέρφια που φέρονται να είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές

Δείτε στο video του Reuters τους καμικάζι να δίνουν τον όρκο τους πριν το μακελειό αλλά και video από κάμερες ασφαλείας λίγο πριν σκορπίσουν τον θάνατο σε πολυτελή ξενοδοχεία και εκκλησίες

Νέα έκρηξη σημειώθηκε στη Σρι Λάνκα, τέσσερις μόλις ημέρες μετά το «λουτρό αίματος» ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα των Καθολικών, που είχε ως αποτέλεσμα 359 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και πάνω από 500 να τραυματιστούν.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η έκρηξη έγινε στην πόλη Πουγκόντα, 40 χιλιόμετρα ανατολικά του Κολόμπο, σε άδειο οικόπεδο πίσω από το δικαστήριο της πόλης.

Από το περιστατικό αυτό ευτυχώς δεν υπάρχουν θύματα, ενώ οι Αρχές διεξάγουν έρευνα για να δουν τι έχει συμβεί.

Αυτοί είναι οι έξι καμικάζι αυτοκτονίας

Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για τη σφαγή στη Σρι Λάνκα

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας διευκρίνισε πως αυτή η έκρηξη δεν ήταν ελεγχόμενη, όπως άλλες που αναφέρθηκαν τις τελευταίες ημέρες. 

Την ίδια στιγμή η Σρι Λάνκα βρίσκεται σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε άλλες 16 συλλήψεις υπόπτων για τις επιθέσεις, αυξάνοντας τον αριθμό των κρατουμένων που ανακρίνονται στους 76. 

Στελέχη του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) των ΗΠΑ και απεσταλμένοι της Interpol βρίσκονται στη νήσο και βοηθούν στις έρευνες.

Χθες Τετάρτη ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Μαϊθριπάλα Σιρισένα απαίτησε δύο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης να του υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, αφού κατηγορήθηκαν ότι απέκρυψαν πληροφορίες για τις επιθέσεις που είχαν λάβει από το εξωτερικό.

Σρι Λάνκα: Πήγε να σώσει το ένα παιδί και έχασε και τα δύο

Επίθεση Σρι Λάνκα: Νεκρά τα τρία παιδιά του μεγιστάνα της «Αsos»

Γόνοι πλούσιων οικογενειών οι καμικάζι 

Δύο αδελφοί που ζούσαν στο λευκό σπίτι, στους Κήπους Μαχαβέλα, θεωρούνται οι βασικοί πρωταγωνιστές των βομβιστικών επιθέσεων, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το ισλαμικό κράτος.

Ο Ινσάφ Ιμπραχίμ, ένας 33χρονος ιδιοκτήτης χαλκουργείου, πυροδότησε τα εκρηκτικά που μετέφερε ενώ βρισκόταν στο πολυτελές ξενοδοχείο Shangri-La, στον μπουφέ του πρωινού. 

Όταν, λίγο αργότερα, η αστυνομία πήγε να ερευνήσει το σπίτι της οικογένειας, ο νεότερος αδελφός του, ο Ιλχάμ Ιμπραχίμ, πυροδότησε μια βόμβα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο ίδιος, η σύζυγός του και τα τρία παιδιά τους, σύμφωνα με μια πηγή, προσκείμενη στην οικογένεια, που μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters.

 

 

Ο πατέρας τους ήταν διάσημος επειδή βοηθούσε τους φτωχούς

Οι αρχές της Σρι Λάνκα δεν έχουν ανακοινώσει τις ταυτότητες των βομβιστών, όμως τα ονόματα των αδελφών αναφέρονται από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο πατέρας τους, ο Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, έχει συλληφθεί στο πλαίσιο των ερευνών. 

Ο Ιμπραχίμ, ένας εύπορος έμπορος μπαχαρικών και στυλοβάτης της επιχειρηματικής κοινότητας του νησιού, είχε έξι γιους και τρεις κόρες - και έχαιρε μεγάλου θαυμασμού απ' όσους τον γνώριζαν.

«Ήταν διάσημος στην περιοχή επειδή βοηθούσε τους φτωχούς, έδινε τρόφιμα και χρήματα. Είναι αδιανόητο που τα παιδιά του έκαναν κάτι τέτοιο. Εξαιτίας αυτού που έκαναν, όλοι οι μουσουλμάνοι αντιμετωπιζόμαστε ως ύποπτοι», σχολίασε η γειτόνισσα

Ο Ιλχάμ Ιμπραχίμ, 31 ετών, εξέφραζε ανοιχτά την εξτρεμιστική ιδεολογία του και είχε συμμετάσχει σε συναντήσεις της τοπικής ισλαμιστικής οργάνωσης National Thowheed Jamath, σύμφωνα με την ανώνυμη πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters. 

Ο επιχειρηματίας αδελφός του ήταν πολύ πιο μετριοπαθής. Ήταν επίσης γνωστό σε όλους ότι ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρος: Έδινε δώρα στους υπαλλήλους του και σε νοικοκυριά που δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα. Ο Ινσάφ είχε παντρευτεί την κόρη ενός πλούσιου χρυσοχόου και δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.

«Σοκαρίστηκα. Ούτε που μας περνούσε από το μυαλό ότι ήταν τέτοιου είδους άνθρωποι», είπε ο 38χρονος Σαντζίβα Τζαγιασίνγκε, ένας τεχνικός δικτύων που εργάζεται στο διπλανό κτίριο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top