Υποχωρεί η Μέι για το Brexit: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής του

Οι τρεις δεσμεύσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού

brexit τερεζα μει

Tην πρώτη της μεγάλη υποχώρηση έκανε σήμερα η Τερέζα Μέι, η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της παράτασης του άρθρου 50, δηλαδή της αναβολής του Brexit.

Παρά το γεγονός ότι η Τερέζα Μέι όλο αυτό το διάστημα υπεραμυνόταν ότι στις 29 Μαρτίου το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πλέον η Βρετανίδα πρωθυπουργός άλλαξε ρότα υπό το βάρος των πιέσεων.

Brexit: Αδιέξοδο μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης

Guardian: Το Brexit μπορεί να αναβληθεί έως το 2021

Η αναβολή του Brexit είναι πιθανό να αποφασιστεί εφόσον η ανανεωμένη συμφωνία που θα φέρει στο βρετανικό κοινοβούλιο στις 12 Μαρτίου καταψηφιστεί για μία ακόμη φορά.

Μετά από ένα ένα κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο και υπό την πίεση νέων παραιτήσεων, αυτή τη φορά στο στρατόπεδο του Remain, η Μέι αποφάσισε να προχωρήσει σε τρεις δεσμεύσεις ενώπιον των βρετανών βουλευτών.

  • Η πρώτη είναι να διεξάγει μία σημαντική ψηφοφορία για τη συμφωνία της αποχώρησης, στις 12 Μαρτίου. 
  • Δεύτερον, εφόσον η συμφωνία καταψηφιστεί, να θέσει εκ νέου το ερώτημα στη Βουλή των Κοινοτήτων εάν εγκρίνει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. 
  • Τρίτον, εφόσον οι βουλευτές επίσης καταψηφίσουν την αποχώρηση της χώρας από την Ένωση χωρίς συμφωνία, να θέσει στην κρίση τους (στις 14 Μαρτίου) εάν επιθυμούν μία μικρή παράταση του Άρθρου 50.

Η Μέι δεσμεύτηκε σε αυτό το χρονοδιάγραμμα. Επανέλαβε ωστόσο την αρχική της θέση ότι η καθυστέρηση δεν αποτελεί λύση. Όπως τόνισε, η ίδια δεν επιθυμεί την παράταση του άρθρου 50, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγήσει τη χώρα σε ακόμη πιο επικίνδυνα όρια. Αναρωτήθηκε τι είδους μηνύματα θα στείλει η Βουλή προς τους ψηφοφόρους, εάν θα πρέπει η Βρετανία να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές, στην περίπτωση που υπάρξει παράταση του άρθρου και μετά τον Ιούνιο. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top