Guardian: Το Brexit μπορεί να αναβληθεί έως το 2021

Δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς Μέι στις διαπραγματεύσεις

Brexit

Το Brexit θα μπορούσε να αναβληθεί έως το 2021, σύμφωνα με σχέδια που διερευνώνται από τους ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια περίοδο αυξανόμενης αντίδρασης για τους χειρισμούς των συνομιλιών από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, αποκαλύπτει ο Guardian.

Μέι: Σε νέα ψηφοφορία έως 12 Μαρτίου η συμφωνία με ΕΕ για Brexit

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, μια μακρά παράταση της διαπραγματευτικής περιόδου κερδίζει έδαφος στην ΕΕ, εάν στη Βουλή των Κοινοτήτων συνεχίσουν να απορρίπτουν τη συμφωνία της Μέι.

Η αντικατάσταση της μεταβατικής περιόδου των 21 μηνών με επιπλέον χρόνο θα επέτρεπε στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ να αναπτύξουν τα σχέδιά τους για τη μελλοντική σχέση, με στόχο να καταστήσουν περιττό τον αμφισβητούμενο backstop.

Οι Βρυξέλλες είναι αποφασισμένες να αποφύγουν μία σύντομη παράταση, που θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να επανεξετάσει το θέμα το καλοκαίρι.

«Εάν οι ηγέτες βλέπουν κάποιο νόημα στην επέκταση, κάτι που δεν είναι βέβαιο δεδομένης της κατάστασης στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν θα το κάνουν για σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά για πολύ ώστε να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή περίοδο για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων» δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο, η Τερέζα Μέι μετακίνησε «μέχρι τις 12 Μαρτίου» την ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας για το Brexit, ελπίζοντας ότι έτσι θα έχει περισσότερο χρόνο για να επιχειρήσει να επαναδιαπραγματευθεί το κείμενο στο οποίο κατέληξε έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, για να απορριφθεί εν τέλει από την συντριπτική πλειοψηφία των βρετανών βουλευτών.

Προκαλώντας δριμείες επικρίσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, η βρετανίδα πρωθυπουργός υποσχέθηκε στο Σαρμ ελ Σέιχ ότι η ψηφοφορία για την συμφωνία του Brexit στην Βουλή, η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί αυτήν την εβδομάδα, τελικά θα πραγματοποιηθεί «το αργότερον μέχρι τις 12 Μαρτίου», σε απόσταση αναπνοής από την καταληκτική ημερομηνία της 29ης Μαρτίου για την έξοδο της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Προηγουμένως, είχε δώσει προθεσμία στον εαυτό της μέχρι την Τρίτη για να βρει μία λύση στο αδιέξοδο του Brexit.

Μετά την απόρριψη της συμφωνίας της από την Βουλή των Κοινοτήτων τον Ιανουάριο, η Τερέζα Μέι προσπαθεί, ματαίως, να επαναδιαπραγματευθεί με την ευρωπαϊκή Ενωση μία εκδοχή του κειμένου της συμφωνίας, που θα τροποποιούσε τις ρυθμίσεις του backstop και θα μπορούσε να συγκεντρώσει μία πλειοψηφία στην βρετανική βουλή.

Η Τερέζα Μέι θα συναντηθεί αύριο με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ και οι βρετανοί διαπραγματευτές θα επιστρέψουν στις Βρυξέλλες την Τρίτη. Την ίδια ημέρα, η Μέι θα κάνει δήλωση στην Βουλή των Κοινοτήτων, την παραμονή της συζήτησης στην βρετανική βουλή επί της ακολουθητέας διαδικασίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top