Με ανταρσία απειλούν υπουργοί τη Μέι για να καθυστερήσει το Brexit

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντησή της με τον Γιούνκερ στις Βρυξέλλες

brexit

Έτοιμοι για όλα είναι οι υπουργοί της Τερέζα Μέι, προκειμένου να την πείσουν να καθυστερήσει το Brexit.

Με την τελική ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρώπη να είναι η 29η Μαρτίου και τον κίνδυνο μίας «άτακτης» εξόδου να γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο ορατός, οι υπουργοί προειδοποιούν τη Μέι, πως πρέπει να συμφωνήσει στην αναβολή του Brexit αν δεν υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ για τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας από το μπλοκ.

Σε διαφορετική περίπτωση, απειλούν ότι θα υπάρξει ανταρσία στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Έκκληση διπλωματών σε Τερέζα Μέι: «Ανάβαλε το Brexit»

Brexit: Η Μέι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να αλλάξει τη συμφωνία

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «The Sun», η υπουργός Εργασίας Άμπερ Ραντ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέβιντ Γκοκ, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ και ο υπουργός αρμόδιος για τη Σκωτία Ντέιβιντ Μάντελ επεσήμαναν στη Μέι ότι πρέπει να αποφύγει ένα Brexit χωρίς συμφωνία παρατείνοντας την ισχύ του άρθρου 50, επισημαίνει εφημερίδα. 

Αν η Βρετανίδα πρωθυπουργός αρνηθεί, οι υπουργοί δήλωσαν ότι οι ίδιοι καθώς και 20 ακόμη μέλη της κυβέρνησης θα στηρίξουν το σχέδιο της βουλευτού των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ να αναλάβει το κοινοβούλιο τον έλεγχο της διαδικασίας του Brexit. 

Για παράταση μίλησε και ο Ντόναλντ Τουσκ

«Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit ενδέχεται να χρειαστεί να παραταθούν αν η Βρετανία δεν καταφέρει να εκπονήσει μια λογική συμφωνία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση» προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Μαζί με την πρωθυπουργό (της Βρετανίας) Τερέζα Μέι προετοιμάσαμε μια πολύ καλή και ασφαλή συμφωνία και για τις δύο πλευρές.

Αποδείχθηκε ότι οι Βρετανοί την απέρριψαν, χωρίς να προσφέρουν τίποτα σε αντάλλαγμα», είπε ο Τουσκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι TVN24 της Πολωνίας.

«Φυσικά, αν η Βρετανία δεν καταφέρει να παρουσιάσει εγκαίρως κάποια λογική πρόταση, τότε υπάρχει πάντα η δυνατότητα να παρατείνουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Αυτό θα ήταν προτιμότερο από ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία», πρόσθεσε.

Σε αδιέξοδο οι συζητήσεις με τον Γιούνκερ

Η Τερέζα Μέι κατά την επίσκεψή της στις Βρυξέλλες συναντήθηκε και με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζήτησαν για περίπου μιάμιση ώρα, χωρίς όμως να καταφέρουν να άρουν το αδιέξοδο.

Ωστόσο κανόνισαν πως θα συναντηθούν ξανά πριν τα τέλη Φεβρουαρίου.

Στην ανακοίνωσή που εξέδωσαν μετά το τέλος της συνάντησης, δεν τέθηκε θέμα «επαναδιαπραγμάτευσης» της συμφωνίας για το Brexit, αλλά θίχτηκε κυρίως το ζήτημα των τροποποιήσεων στην πολιτική διακήρυξη, που θα τη συνοδεύει.

Η πρόβλεψη για το «backstop» στη συμφωνία για το διαζύγιο της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που στοχεύει στο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν σκληρά σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, είναι προσωρινή, διαβεβαίωσαν ο πρόεδρος της Κομισιόν και η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

«Οι συνομιλίες τους αφορούσαν το ποιες εγγυήσεις θα μπορούσαν να δοθούν αναφορικά με το backstop, υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά την προσωρινή φύση του και του να παρασχεθούν οι κατάλληλες νομικές διασφαλίσεις και στις δύο πλευρές» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top