Nα στηρίξει τον Γκουαϊδό ζητά από τον στρατό η Ομάδα Της Λίμας

«Απεχθής και γελοία η ανακοίνωση» απαντά ο Μαδούρο

βενεζουελα

Στο πλευρό του Χουάν Γκουαϊδό τάχθηκαν 11 από τις συνολικά 14 χώρες της Ομάδας της Λίμας, προτρέποντας τον στρατό να στηρίξει τον μεταβατικό πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Με κοινή τους ανακοίνωση, οι χώρες ζήτησαν από τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να «δηλώσουν πίστη στον προσωρινό πρόεδρο» Γκουαϊδό και εξέφρασαν την ελπίδα να υπάρξει το «ταχύτερο» μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία χωρίς βία ή ξένη στρατιωτική επέμβαση.

Η Ομάδα της Λίμας (Αγία Λουκία, Αργεντινή, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Καναδάς, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Μεξικό, Ονδούρα, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Χιλή) ιδρύθηκε το 2017 και διακηρυγμένος σκοπός της είναι να εξευρεθεί ειρηνική λύση στην κρίση στη Βενεζουέλα.

Πυρ και μανία ο Μαδούρο με την Ευρώπη μετά τη στήριξη στον Γκουαϊδό

Βενεζουέλα: Πρόωρες εκλογές ζήτησε ο Νικολάς Μαδούρο

Οι έντεκα χώρες που υπογράφουν την ανακοίνωση προτρέπουν επίσης τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας «να μην εναντιωθούν στην είσοδο ή τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πολίτες της Βενεζουέλας».

Εκφράζοντας την ανησυχία τους για την ανθρωπιστική κατάσταση, οι χώρες αυτές χαρακτηρίζου «επιτακτικό να υπάρξουν εγγυήσεις για την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες» των πολιτών της Βενεζουέλας.

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση της Ομάδας της Λίμας το πρωί της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στη χορήγηση βοήθειας ύψους 35 εκατ. ευρώ στον λαό της Βενεζουέλας και στους πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

«Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αυτών θα το διαθέσουμε σε αξιόπιστους εταίρους και σε γειτονικές χώρες, για να τους βοηθήσουμε να υποστηρίξουν τη Βενεζουέλα», τόνισε ο Τριντό.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει ως προσωρινό πρόεδρο τον Γκουαϊδό

Γκουαϊδό: Οι μυστικές συναντήσεις με τον στρατό

Μέλος της Ομάδας της Λίμας, το Μεξικό — το οποίο δεν αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας — δεν πήρε μέρος στη συνεδρίαση στην Οτάβα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, όπως και Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), η Χέλγκα Σμιτ, συμμετείχαν στη συζήτηση της Ομάδας της Λίμας μέσω βιντεοσύνδεσης.

Ο Γκουαϊδό απευθύνθηκε στους συμμετέχοντες μέσω μηνύματος καταγεγραμμένου σε βίντεο, στο οποίο επανέλαβε πως ανυπομονεί να οργανωθούν «το συντομότερο δυνατόν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα» και ότι οι πολίτες της χώρας είναι «πολύ κοντά στην ανάκτηση της ελευθερίας τους».

Βενεζουέλα: Απελπισμένες γυναίκες πουλάνε τα μαλλιά τους για να ζήσουν

Διαδηλωτές που φώναξαν «κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα» διέκοψαν για λίγο τη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο, προτού απομακρυνθούν από την αίθουσα. Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, η Κρίστια Φρίλαντ, επισήμανε ότι αυτό το συμβάν δείχνει πως ο Καναδάς είναι μια χώρα στην οποία είναι δυνατόν να διαδηλώνει κανείς ελεύθερα.

Οργισμένη απάντηση Μαδούρο: «Απεχθής και γελοία η ανακοίνωση»

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο χαρακτήρισε χθες Δευτέρα «απεχθή και γελοία» την έκκληση που απηύθυνε η Ομάδα της Λίμας, η οποία ζήτησε αλλαγή καθεστώτος στη Βενεζουέλα και κάλεσε τον στρατό να πάψει να τον στηρίζει.

Ο Μαδούρο, μιλώντας στη διάρκεια τελετής από το Καράκας, επέκρινε επίσης τις ευρωπαϊκές χώρες που αναγνώρισαν ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό και τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα του. 

«Το τελεσίγραφο εξέπνευσε. Ωχ! Και τώρα ποιος μπορεί να μας υπερασπιστεί;», είπε ειρωνικά ο Μαδούρο. 

Εκτίμησε ότι η κίνηση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας συνδέεται με τα σχέδια των ΗΠΑ να τον ανατρέψουν. 

Παράλληλα ο Μαδούρο σχολίασε και τις νέες δηλώσεις Τραμπ, ο οποίος επανέλαβε ότι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα. «Σα να μιλάει για διακοπές στο Μαϊάμι δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μιας επέμβασης. Είναι τρέλα, κύριε Ντόναλντ Τραμπ». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top