Βενεζουέλα: Απελπισμένες γυναίκες πουλάνε τα μαλλιά τους για να ζήσουν

Τραγική η κατάσταση στη χώρα – Δεν έχουν ούτε τα βασικά

βενεζουελα γυναικες μαλλια

Απελπιστική είναι η κατάσταση στη Βενεζουέλα, όπου οι πολίτες δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη είδη για να ζήσουν.

Σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια αυτοσυντήρησης, οι γυναίκες κόβουν και πουλάνε τα μαλλιά τους, με αντίτιμο χρήματα προκειμένου να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης όπως φαγητό, πάνες και φάρμακα.

Στα πρόθυρα εμφυλίου η Βενεζουέλα - Τη βοήθεια του στρατού ζητά ο Μαδούρο

Η «τάση» αυτή άρχισε να ξεδιπλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες και μέρα με τη μέρα παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, αποτελώντας απόδειξη της σοβαρής κρίσης που υπάρχει στη χώρα.

Εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται, ενώ δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση ούτε στα βασικά φάρμακα.

Γκουαϊδό προς Τσίπρα: Ελάτε να δείτε πώς ζούμε στη Βενεζουέλα

Μήνυμα ΗΠΑ σε Μαδούρο – Απειλούν με «δυναμική απάντηση»

Υπολογίζεται πως περίπου 200 γυναίκες την ημέρα επισκέπτονται τα σημεία «αγοράς μαλλιών». Οι κομμένες τούφες στη συνέχεια πακετάρονται και στέλνονται στην πόλη Cali της δυτικής Κολομβίας, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως εξτένσιον.

Σε τι τιμή τα πουλάνε; Περίπου 60.000 κολομβιανά πέσος, δηλαδή 20 δολάρια. Τόσο είναι στην Κολομβία ο μέσος μηνιαίος μισθός για να επιβιώσει κανείς, αγοράζοντας τα βασικά είδη διατροφής.

Βενεζουέλα: Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει Μαδούρο και η ΝΔ Γουαϊντό

Βενεζουέλα: Δεκάδες νεκροί από πυρά αστυνομικών

Πώς όμως μια πλούσια σε πετρέλαιο χώρα όπως η Βενεζουέλα, έφτασε σε αυτό το σημείο; Με τον πληθωρισμό στα ύψη, η αριστερή κυβέρνηση του Μαδούρο, κατηγορεί για την κρίση τους επιχειρηματίες, οι οποίοι διεξάγουν «οικονομικό πόλεμο» για να τη σαμποτάρουν.

Με την οικονομία να βρίσκεται στον τρίτο χρόνο ύφεσης, οι πολίτες έχουν φτάσει στο σημείο να τρώνε είτε από τα σκουπίδια, είτε να μαγειρεύουν αδέσποτα.

Μαδούρο VS Γκουαϊδό

Από την προηγούμενη εβδομάδα, που ο Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ αλλά και πολλών ευρωπαϊκών χωρών, τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε επεισόδια βίας. Μεταξύ αυτών 26 που έπεσαν νεκροί από τα πυρά φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, 5 που σκοτώθηκαν σε εφόδους σε σπίτια και 11 στη διάρκεια επεισοδίων λεηλασίας.

Περισσότεροι από 850 άνθρωποι συνελήφθησαν στο διάστημα 21 και 26 Ιανουαρίου, ανάμεσά τους 77 παιδιά-- κάποια ακόμη και 12 ετών. Στις 23 Ιανουαρίου συνελήφθησαν 696 άνθρωποι σε όλη την χώρα, ο μεγαλύτερος αριθμός συλληφθέντων σε μια μόνο ημέρα που καταγράφεται στη χώρα την τελευταία 20ετία.

Ο 35χρονος Γκουαϊδό, υποστηρίζει ότι στη χώρα υπάρχει κενό εξουσίας. Θεωρεί παράνομη τη νέα θητεία του Μαδούρο, που ορκίστηκε και ανέλαβε τυπικά καθήκοντα τη 10η Ιανουαρίου.

Από τη δική του πλευρά, ο Μαδούρο καταγγέλλει την απόφαση του Γκουαϊδό να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος βλέποντας σε αυτή την κίνηση ένα «πραξικόπημα» ενορχηστρωμένο και κατευθυνόμενο από τις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους που αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως τον πρόεδρο εν ενεργεία της Βενεζουέλας. Μετά την Ουάσινγκτον, πολλές κυβερνήσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής τάχθηκαν υπέρ της θέσης του Γκουαϊδό, ότι στις εκλογές του 2018 που κέρδισε ο Μαδούρο σημειώθηκε εκτεταμένη νοθεία και δεν μπορούν κατά συνέπεια να θεωρηθούν έγκυρες.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top