Στα πρόθυρα εμφυλίου η Βενεζουέλα - Τη βοήθεια του στρατού ζητά ο Μαδούρο

Ο Τραμπ αναγνώρισε ως προσωρινό πρόεδρο τον ηγέτη της αντιπολίτευσης

τραμπ βενεζουελα

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας τον τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, με την Ουάσινγκτον να ζητά από τον Νικολά Μαδούρο να παραιτηθεί και τον πρόεδρο της χώρας να καλεί τον στρατό, προκειμένου να διαφυλάξει την ενότητα και την πειθαρχία.

Λίγο νωρίτερα, ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών στο Καράκας, ο Γκουαϊδό είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα του εμφυλίου.

Με ανακοίνωσή του, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλο το βάρος της οικονομικής και διπλωματικής δύναμης των ΗΠΑ για να ασκήσει πιέσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Βενεζουέλα» και ενθάρρυνε άλλες κυβερνήσεις στο δυτικό ημισφαίριο να αναγνωρίσουν επίσης τον Γκουαϊδό. 

«Σήμερα, αναγνωρίζω επισήμως τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας», ανέφερε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στην ανακοίνωσή του.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση Τραμπ, Καναδός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Οτάβα σχεδιάζει να αναγνωρίσει και αυτή με την σειρά της τον Γκουαϊδό ως νέο πρόεδρο της χώρας. 

Ο Μαδούρο καλεί τον στρατό να διατηρήσει την ενότητα και την πειθαρχία

Άμεση ήταν η αντίδραση του Μαδούρο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ και έδωσε χρονικό διάστημα 72 ωρών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να αποχωρήσει από την χώρα.

Στη συνέχεια ζήτησε από το στρατό της χώρας να διατηρήσει την ενότητα και την πειθαρχία. «Θα θριαμβεύσουμε απέναντι σε αυτό, θα βγούμε νικητές», είπε ο Μαδούρο στους υποστηρικτές του έξω από το προεδρικό παλάτι Μιραφλόρες στο Καράκας καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα υπέρ ή κατά της κυβέρνησης του Σοσιαλιστική προέδρου. 

Ο Μαδούρο κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να διεξάγει πραξικόπημα. 

Πομπέο σε Μαδούρο: «Παραιτήσου»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να παραιτηθεί, παροτρύνοντας τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας της Λατινικής Αμερικής να στηρίξουν τις προσπάθειες για αποκατάσταση της δημοκρατίας. 

Με ανακοίνωσή του ο Πομπέο τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα στηρίξει τον Γκουαϊδό καθώς θα συγκροτήσει μια μεταβατική κυβέρνηση και θα προετοιμάσει τη χώρα για εκλογές. 

«Ο λαός της Βενεζουέλας υπέφερε αρκετά για πολύ μεγάλο διάστημα υπό την καταστροφική δικτατορία του Νικολάς Μαδούρο», σημείωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. 

«Καλούμε τον Μαδούρο να παραιτηθεί υπέρ ενός νόμιμου ηγέτη που αντανακλά τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι αν ο Μαδούρο βλάψει οποιοδήποτε μέλος της Εθνοσυνέλευσης, ή άλλους αξιωματούχους. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top