«Πρόσφυγας» για τον ΟΗΕ η 18χρονη που το έσκασε από τη Σαουδική Αραβία

Ζητά από την Αυστραλία να τη δεχτεί

σαουδικη αραβια 18χρονη

Πρόσφυγα θεωρεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ την 18χρονη, που το έσκασε από την οικογένειά της στη Σαουδική Αραβία, επειδή φοβόταν για τη ζωή της.

Μετά τη διεθνή κινητοποίηση που υπήρξε για την περίπτωση της Ράχαφ αλ Μοχάμεντ αλ Κούνουν, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ζήτησε από τη Αυστραλία να ανοίξει τις «πόρτες» της στην 18χρονη.

18χρονη το 'σκασε από τη Σαουδική Αραβία και τώρα κινδυνεύει η ζωή της

Τι συνέβη τελικά με την 18χρονη που το έσκασε για να σώσει τη ζωή της

Η 18χρονη κλειδωμένη στο δωμάτιο ξενοδοχείου της Ταϊλάνδης για να μην την απελάσουν. Φωτογραφία: Associated Press

Η UNHCR θεωρεί ότι η νεαρή είναι πράγματι πρόσφυγας, προτείνοντας στις αρχές της Αυστραλίας να της χορηγήσουν 
άσυλο, πράγμα που η κυβέρνηση της χώρας θα εξετάσει.

Η Αρμοστεία «διαβίβασε τον φάκελο» της Κούνουν στην Αυστραλία ώστε οι αρχές της χώρας να «εξετάσουν εάν μπορεί να της χορηγηθεί άσυλο», τόνισε το αυστραλιανό υπουργείο εσωτερικών.

H Ράχαφ αλ Μοχάμεντ αλ Κούνουν, που το έσκασε από την οικογένειά της. Φωτογραφία: Αssociated Press

Τι έχει συμβεί με την 18χρονη

Η νεαρή κοπέλα, είχε το σθένος να το σκάσει από την αυστηρή πατριαρχική της οικογένεια. Ενώ έκανε διακοπές μαζί τους στο Κουβέιτ, επιβιβάστηκε σε μια πτήση από το εμιράτο και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ. Ήθελε να φθάσει στην Αυστραλία και να υποβάλει αίτηση ασύλου.

Αφού συνελήφθη μετά την είσοδό της στην ταϊλανδική επικράτεια, κατήγγειλε ότι το διαβατήριό της κατασχέθηκε από αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ. 

To διαβατήριο της 18χρονης. Φωτογραφία: Αssociated Press

Η ίδια εξέφρασε τον φόβο ότι μέλη της οικογένειάς της θα τη δολοφονήσουν εάν εξαναγκαστεί να γυρίσει στο σπίτι της.

Μάλιστα κλειδώθηκε το πρωί της Δευτέρας μέσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης. Στόχος της ήταν να αποφύγει την απέλασή της από τις ταϊλανδικές αρχές.

Αξιωματούχοι της Ταϊλάνδης δίπλα στην νεαρή κοπέλα από τη Σαουδική Αραβία.Φωτογραφία: Αssociated Press

Στη συνέχεια, κάνοντας χρήση του Twitter, κατάφερε να προκαλέσει διεθνή κινητοποίηση, με αποτέλεσμα να αναλάβει δράση για το ζήτημα και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Η 18χρονη Κούνουν συναντιέται με τον υπεύθυνο για θέματα μετανάστευσης της αστυνομίας της Ταϊλάνδης. Φωτογραφία: Αssociated Press

Στα απελπισμένα της μηνύματα και video, έγραφε ότι οι άνδρες της οικογένειά της «θα τη σκοτώσουν», όπως έχουν απειλήσει, αν ξαναπέσει στα χέρια τους.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις και τις διεθνείς πιέσεις, της επιτράπηκε να αποχωρήσει από το αεροδρόμιο, έπειτα από διαβουλεύσεις με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), αργά το βράδυ της Δευτέρας.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top