Τι συνέβη τελικά με την 18χρονη που το έσκασε για να σώσει τη ζωή της

Aπέδρασε από τη Σαουδική Αραβία και κατέφυγε στην Ταϊλάνδη για να γλιτώσει

Δείτε στο video το χρονικό της οδύσσειάς της

Τα δημοσιεύματα που την ήθελαν να έχει απαιτήσει την απέλαση της 18χρονης Ράχαφ Μοχάμεντ αλ Κούνουν από την Ταϊλάνδη, διέψευσε κατηγορηματικά η Σαουδική Αραβία, η οποία μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, έχει μπει ξανά στο στόχαστρο.

Η 18χρονη Κούνουν, που είχε το σθένος και τα κότσια να το σκάσει από την πατριαρχική της οικογένεια. Φωτογραφία: Αssociated Press

Αυτή τη φορά, αιτία ήταν η υπόθεση της νεαρής Ράχαφ Μοχάμεντ αλ Κούνουν, η οποία είχε το σθένος και τα κότσια να το σκάσει από την καταπιεστική της οικογένεια στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να γλιτώσει.

Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ταϊλάνδη διέψευσε μέσω Twitter δημοσιεύματα κατά τα οποία το Ριάντ ζητεί την έκδοση της 18χρονης υπηκόου του βασιλείου που σκόπευε να ζητήσει άσυλο στην Αυστραλία και συνελήφθη στην Μπανγκόκ.

18χρονη το 'σκασε από τη Σαουδική Αραβία και τώρα κινδυνεύει η ζωή της

H 18χρονη κλειδωμένη στο δωμάτιο του ξενοδοχείου για να μην την απελάσουν. Φωτογραφία: Αssociated Press

Τι έχει συμβεί με την 18χρονη

Η 18χρονη, που έκανε διακοπές στο Κουβέιτ με την οικογένειά της, το έσκασε, επιβιβάστηκε σε μια πτήση από το εμιράτο και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ. Ήθελε να φθάσει στην Αυστραλία και να υποβάλει αίτηση ασύλου.

Αφού συνελήφθη μετά την είσοδό της στην ταϊλανδική επικράτεια, κατήγγειλε ότι το διαβατήριό της κατασχέθηκε από αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ. 

Η ίδια εξέφρασε τον φόβο ότι μέλη της οικογένειάς της θα τη δολοφονήσουν εάν εξαναγκαστεί να γυρίσει στο σπίτι της.

Αξιωματούχοι της Ταϊλάνδης δίπλα στην νεαρή κοπέλα από τη Σαουδική Αραβία.Φωτογραφία: Αssociated Press

Μάλιστα κλειδώθηκε το πρωί της Δευτέρας μέσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης. Στόχος της ήταν να αποφύγει την απέλασή της από τις ταϊλανδικές αρχές.

Στη συνέχεια, κάνοντας χρήση του Twitter, κατάφερε να προκαλέσει διεθνή κινητοποίηση, με αποτέλεσμα να αναλάβει δράση για το ζήτημα και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Στα απελπισμένα της μηνύματα και video, έγραφε ότι οι άνδρες της οικογένειά της «θα τη σκοτώσουν», όπως έχουν απειλήσει, αν ξαναπέσει στα χέρια τους.

Η 18χρονη Κούνουν συναντιέται με τον υπεύθυνο για θέματα μετανάστευσης της αστυνομίας της Ταϊλάνδης. Φωτογραφία: Αssociated Press

Μετά τις έντονες αντιδράσεις και τις διεθνείς πιέσεις, της επιτράπηκε να αποχωρήσει από το αεροδρόμιο, έπειτα από διαβουλεύσεις με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Η Ύπατη Αρμοστεία ανέφερε ότι εξετάζει το αίτημα ασύλου της νεαρής, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει «πολλές ημέρες».

Μετά τις διεθνείς αντιδράσεις, οι αξιωματούχοι της Ταϊλάνδης βρίσκονται στο πλευρό της 18χρονης από τη Σαουδική Αραβία.Φωτογραφία: Αssociated Press

Ο Τζουζέπε ντε Βιτσέντις, εκπρόσωπος της UNHCR στην Ταϊλάνδη, δήλωσε πως «εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τις ταϊλανδικές αρχές, οι οποίες δεν την επαναπροώθησαν στη χώρα της παρά τη θέλησή της».

Βάσει της διεθνούς αρχής της μη επαναπροώθησης, οι αιτούντες άσυλο δεν πρέπει να απελαύνονται στις πατρίδες τους αν απειλείται η ζωή τους.

Όμως η Ταϊλάνδη δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση της Γενεύης (1951) για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο και γενικά οι άνθρωποι αυτοί είτε απελαύνονται από την ασιατική χώρα είτε αναγκάζονται να περιμένουν για χρόνια πριν τελικά τους επιτραπεί να ταξιδέψουν σε τρίτες χώρες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top