Έχασε τα πόδια και τα χέρια του από βακτήριο που τον κόλλησε σκύλος

«Δε θα σταματήσω να αγαπώ τα σκυλιά επειδή συνέβη αυτό» λέει

Βακτήριο σκύλος Greg Manteufel

Το γύρο του κόσμου κάνει η απίστευτη ιστορία που έφερε στο φως της δημοσιότητας το CNN, με πρωταγωνιστή τον Greg Manteufel, ο οποίος έχασε πόδια και χέρια λόγω βακτηρίου που κόλλησε από σκύλο.

Ο 48χρονος άνδρας, έδωσε μάχη για τη ζωή του, ενώ οι γιατροί αναγκάστηκαν να του ακρωτηριάσουν τα άκρα για να επιζήσει. 

Μετά τη σοκαριστική περιπέτειά του, ο Manteufel όχι μόνο δεν το έβαλε κάτω, αλλά δηλώνει πως «δε μπορώ έτσι απλά να σταματήσω να αγαπώ τα σκυλιά επειδή συνέβη αυτό που συνέβη».

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ

Τον περασμένο Ιούνιο, ο Manteufel έφτασε στο νοσοκομείο σε άσχημη κατάσταση. «Το πρόσωπο μου ήταν μπλε και κόκκινο. Το χρώμα αυτό άρχισε να εξαπλώνεται και στο υπόλοιπο σώμα μου. Τα μπράτσα, το στήθος μου, τα πάντα άλλαζαν αποχρώσεις» δήλωσε στο CNN ο 48χρονος άνδρας.

Αρχικά πίστεψε πως ίσως είχε κολλήσει κάποια γρίπη, αλλά οι εξετάσεις αίματος, έδειξαν πως είχε μολυνθεί από έναν τύπο βακτηρίων που υπό φυσιολογικές συνθήκες βρίσκει κανείς στα στόματα των σκύλων και των γατών.

Τα συγκεκριμένα βακτήρια, σπάνια μολύνουν έναν άνθρωπο. Δε συνέβη όμως το ίδιο και με τον τρόπο που «απάντησε» το σώμα του Manteufel, καθώς στο τέλος οι γιατροί για να τον σώσουν, αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν τα δύο του πόδια, τα δύο του χέρια αλλά και μέρος της μύτης του.

«Κάντε ό,τι χρειάζεται για να σώσετε τη ζωή μου» θυμάται ο 48χρονος να λέει στους γιατρούς.

ΠΟΣΟ ΕΠΙΝΔΥΝΟ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟ ΒΑΚΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΟΛΥΝΘΗΚΕ;

Το βακτήριο που μόλυνε τον 48χρονο άνδρα, ονομάζεται Capnocytophaga canimorsus«Αποτελεί την απολύτως φυσιολογική χλωρίδα στο στόμα ενός σκύλου και συνήθως δεν προκαλεί κανενός είδους ασθένεια σε ανθρώπους. Αν όμως το βακτήριο βρεθεί στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή και στον λάθος ασθενή… τότε μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές μολύνσεις», ανέφερε στο CNN ο Dr. Stephen Cole, λέκτορας στην κτηνιατρική μικροβιολογία, στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. 

Τα βακτήρια διαδίδονται στους ανθρώπους συνήθως μέσω δαγκωματιών, γρατζουνιών και πολύ κοντινής επαφής με γάτες ή ανθρώπους. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ασθενείς όπως ο Manteufel μπορούν να πάθουν σήψη.

Σε μεγαλύτερο κίνδυνο, βρίσκονται άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό.

«Ήμουν ο πιο υγιής άνθρωπος στον κόσμο μέχρι εκείνη τη στιγμή. Μου είπαν ότι η μόλυνση από το συγκεκριμένο βακτήριο ήταν τόσο σπάνια, όσο το να κέρδιζα το λαχείο πέντε φορές στη σειρά μέσα σε μια μέρα».

Αν και οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν πώς το εν λόγω βακτήριο έφτασε στο αίμα του 48χρονου, υποθέτουν  πως ίσως οφείλεται σε γλύψιμο σκύλου, καθώς ο Manteufel δεν είχε κάποιο εμφανές τραύμα, αλλά ερχόταν σε επαφή με σκυλιά, συμπεριλαμβανομένου και του 8 ετών pit bull του.

Οι ειδικοί πάντως καθησυχάζουν τον κόσμο πως πρόκειται για μια πολύ σπάνια περίπτωση, επισημαίνοντας πως τα οφέλη για την υγεία όταν έχει κανείς σκύλο, είναι πολύ περισσότερα από τα πιθανά ρίσκα.

Η Dr Silvia Munoz-Price, επιδημιολόγος και καθηγήτρια ιατρικής στο Ιατρικό Κολέγιο του Ουισκόνσιν, επεσήμανε μάλιστα πως επιθετικές μολύνσεις σαν και αυτή που υπέστη ο Manteufel, προκαλούνται πολύ πιο συχνά από βακτήρια που ήδη ζουν μέσα στον οργανισμό των ανθρώπων, παρά σε αυτόν τον σκύλων ή των γατών.

«ΘΑ ΑΓΑΠΩ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ»

Το σημαντικότερο όμως μήνυμα το δίνει ο ίδιος ο Manteufel. Δηλώνει πως «ποτέ δε θα σταματήσω να αγαπώ τα σκυλιά επειδή μου συνέβη αυτό.  Θα τα αγαπάω για πάντα», συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του pit bull του, το οποίο όπως πιστεύει ο 48χρονος δεν ευθύνεται για τη μόλυνσή του.

Πλέον, ο Manteufel έχει μακρύ δρόμο να διανύσει. Μετά από μια ντουζίνα χειρουργεία, σχεδιάζει να βάλει προσθετικά μέλη ενώ οι γιατροί θα φτιάξουν τη μύτη του, χρησιμοποιώντας χόνδρους από άλλα μέρη του σώματός του.

Mε τη σύζυγό του και τον γιο του στο πλευρό του, ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. «Πρέπει να είμαι δυνατός για εκείνους και εκείνοι για εμένα. Πρέπει να συνεχίσω αν κοιτάω μπροστά και ελπίζω πως μια μέρα θα γίνω καλύτερα».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top