Πολλά ερωτηματικά για μελλοντική σχέση ΕΕ- ΗΒ

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Αθανάσιος Αθανασίου

ΕΕ- ΗΒ

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου και ο προσδιορισμός της λύσης στα ζητήματα των κυριάρχων βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, το Γιβλαρτάρ και της Ιρλανδίας είναι καθοριστικής σημασίας, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων σε ειδική σύνθεση του άρθου 50, όπου συζητήθηκε η πορεία του Brexit.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, παρέπεμψε σε εντακτικοποιημένες διαπραγματεύσεις την επόμενη εβδομάδα σε σχέση με τα παραπάνω ζητήματα και έκανε λόγο για πολλές ανοιχτές λεπτομέρειες, ειδικά στο ζήτημα της Β.Ιρλανδίας. Ξεκαθάρισε ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στο λεγόμενο "backstop" τη λύση τελευταίας καταφυγής για την νήσο της Ιρλανδίας, σε ό,τι αφορά την αποφυγή δημιουργίας ενός σκληρού συνόρου και τη διαφύλαξη της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής. Επεσήμανε ωστόσο ότι για να αποφευχθεί η χρήση του backstop ως βασικής λύσης, θα πρέπει το ΗΒ να παρουσιάσει μια λειτουργική εναλλακτική, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχει συμφωνηθεί το 80% της συμφωνίας αποχώρησης, όμως παραμένουν ακόμα σημαντικά κενά, ενώ υπάρχουν καθοριστικές ασάφειες από τη Βρετανική πλευρά ειδικά για ζητήματα που άπτονται κανονιστικών ρυθμίσεων, τις εισαγωγές και τους δασμούς κατά την περίοδο μετά την αποχώρηση. Τόνισε δε ότι χωρίς συμφωνία απόσυρσης δεν υφίσταται ούτε και μεταβατική περίοδος και επαναβεβαίωσε ότι η Κομισιόν και τα Κράτη Μέλη, κατ` εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία "δια παν ενδεχόμενο".

Το θέμα της Ιρλανδίας είναι κατά τον Μισέλ Μπαρνιέ το πλέον βαρύ και δύσκολο, όμως η θέσεις που έχουν διατυπωθεί από την ΕΕ, έχουν την πλήρη και απόλυτη στήριξη των 27. Ο δε Μισέλ Μπαρνιέ υπενύμισε ότι η Τερέζα Μέι έχει ήδη αποδεχθεί το backstop σε γράμμα της προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο. (Η συγκεκριμένη λύση προβλέπει τελωνειακούς και συνοριακούς ελέγχους στο θαλάσσιο σύνορο νήσου Ιρλανδίας και νήσου Βρετανίας και πλήρη κανονιστική εναρμόνιση της Β.Ιρλανδίας με το κοινοτικό κεκτημένου).

Tα 27 Κράτη Μέλη χαιρέτησαν την παρουσίαση από πλευρά ΗΒ της λευκής βίβλου για την μελλοντική σχέση. Οι 27 ζητούν εντατικότερες διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας αποχώρησης μέχρι τον Οκτώβρη, συνεχίζουν την ανάλυση της λευκής βίβλου και στηρίζουν τον Μισέλ Μπαρνιέ στις προσπάθειές του. Επαναβεβαίωσαν επιπλέον βασικά στοιχεία όπως η ενότητα της κοινή αγορά και το αδιαίρετο των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών της ΕΕ, που θα πρέπει να διασφαλιστούν, από κοινού με την αυτονομία στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ και την μοναδική αρμοδιότητα του Δικαστηρίου της ΕΕ ως προς την ερμηνεία του κοινοτικού δικαίου. H λευκή βίβλος σύμφωνα με τον Μισέλ Μπαρνιέ περιέχει πάρα πολλά κενά στα θέματα δασμών και τελωνείων και αφήνει πάρα πολλά ερωτήματα. Ωστόσο η πρόθεση της ΕΕ είναι να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, "χωρίς τιμωρητική διάθεση" και με "πρόθεση να βρεθούν λύσεις", ως τον Οκτώβριο, κατ΄εντολή του Συμβουλίου.

Βέλγιο/Βρυξέλλες                                                                

Αθανάσιος Αθανασίου
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top