Καταρρέει η βρετανική κυβέρνηση- Διαδοχικές παραιτήσεις πριν το Brexit

Η παραίτηση του ΥΠΕΞ είναι η τρίτη κατά σειρά

Τριγμούς δέχεται η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι

Τριγμούς δέχεται η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, αφού οι παραιτήσεις των υπουργών της, οι οποίοι αναμένονταν να στήριζαν τα σχέδια της για «ήπιο» Brexit, έρχονται η μια μετά την άλλη.

Το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε γνωστό πως ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον υπέβαλε την παραίτησή του. 

O Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον υπέβαλε την παραίτησή του

O Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του

«Η Τερέζα Μέι έκανε δεκτή την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Η αντικατάστασή του θα ανακοινωθεί σύντομα. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για τα όσα έκανε», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Downing Street. 

H παραίτηση Τζόνσον είναι η τρίτη κατά σειρά, αφού είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις του υπουργού για το Brexit, Ντέβιντ Ντέιβις και του υφυπουργού για το Brexit, Στιβ Μπέικερ.

Μάλιστα, οι δύο πρώτες παραιτήσεις χαρακτηρίστηκαν ως «πολιτική βόμβα» από τα βρετανικά ΜΜΕ, καθώς ήρθαν μόλις δύο μέρες μετά από μια δραματική 12ωρη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην επίσημη εξοχική πρωθυπουργική κατοικία, η οποία είχε καταλήξει σε συμφωνία για τα επόμενα βήματα της χώρας στη διαπραγμάτευση σχετικά με τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

O Ντέιβιντ Ντέιβις ήταν ο αρμόδιος υπουγός για το Brexit και ο πρώτος που παραιτήθηκε

O Ντέιβιντ Ντέιβις ήταν ο αρμόδιος υπουγός για το Brexit και ο πρώτος που παραιτήθηκε

Οι «Financial Times» σχολίασαν ότι τους τελευταίους μήνες, η Μέι κρατούσε στο σκοτάδι τον Ντέιβις όσον αφορά το νέο σχέδιο το οποίο σκόπευε να παρουσιάσει την Παρασκευή. Έπειτα από το μαραθώνιο υπουργικό συμβούλιο η Μέι ήταν σχεδόν βέβαιη ότι είχε καταφέρει να πείσει τους πιο σκληροπυρηνικούς του Brexit, μαζί και τον Ντέιβις, να στηρίξουν το σχέδιό της να ζητήσει να συναφθεί συμφωνία για έναν «χώρο ελεύθερων εμπορικών ανταλλαγών αγαθών» με την Ε.Ε., τη διατήρηση στενών δεσμών στο πεδίο του εμπορίου.

Ο Ντέιβις όμως, στην επιστολή παραίτησής του που δόθηκε αργά το βράδυ στη δημοσιότητα, απέρριψε απερίφραστα το κυβερνητικό σχέδιο που συμφωνήθηκε την Παρασκευή, χαρακτηρίζοντάς το «αδύναμο».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντέιβις είναι ο αρμόδιος για το βρετανικό διαζύγιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το πρωί στο BBC, εκτίμησε ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα επιβιώσει από την παραίτησή του και τόνισε ότι ο ίδιος δε θα ήθελε σε καμία περίπτωση την αντικατάστασή της.

Πολιτικοί παρατηρητές στη βρετανική πρωτεύουσα εκτιμούσαν ότι η παραίτηση Ντέιβις, κορυφαίου στελέχους των Συντηρητικών να πυροδοτούσε και άλλες αποχωρήσεις από την κυβέρνηση Μέι. Οι εκτιμήσεις τους επαληθεύτηκαν με την παραίτηση Τζόνσον.  Οι ίδιοι μάλιστα, υποστήριζαν πως δεν είναι απίθανο το ενδεχόμενο, πίσω από τις παραιτήσεις να κρύβεται μια «ανταρσία», με τελική κατάληξη την ανοιχτή αμφισβήτηση της ίδιας της Μέι. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεκινήσει μια επίσημη διαδικασία επιβεβαίωσης της ηγεσίας της με ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top