Αυστρία: Ψηφίστηκε νόμος για 12ωρο εργασίας

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε μεγάλη πορεία κατά του νομοσχεδίου

Χώρος εργασίας στην Αυστρία

Έντονες αντιδράσεις έχει φέρει ο νόμος που ψηφίστηκε χθες από την αυστριακή Βουλή για τη θέσπιση 12ωρου εργασίας ημερησίως ή μέχρι 60 ώρες εβδομαδιαίως.

Το νομοσχέδιο πέρασε με τις ψήφους της κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού "Κόμματος των Ελευθέρων", όπως επίσης με τις ψήφους του νεοφιλελεύθερου κόμματος της αντιπολίτευσης ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία).

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε μεγάλη πορεία και διαδήλωση κατά του νομοσχεδίου, στο κέντρο της Βιέννης, σπάνιο για τα δεδομένα της Αυστρίας,  με τη συμμετοχή 100.000 ανθρώπων. Την ίδια ώρα μέσα στη Βουλή, έντονη ήταν η συζήτηση εξαιτίας της τροπολογίας της κυβέρνησης που προβλέπει την έναρξη ισχύος του νόμου ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου, αντί της 1ης Ιανουαρίου 2019, που προβλεπόταν αρχικά.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο "κανονικός" χρόνος εργασίας θα συνεχίσει να παραμένει στις οκτώ ώρες ημερησίως ή σαράντα ώρες εβδομαδιαίως, ενώ με την νέα παράταση του ωραρίου χαλαρώνουν οι κανόνες για την απασχόληση και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να απασχολούνται έως και δώδεκα ώρες την ημέρα ή έως και 60 ώρες την εβδομάδα.

Αυτό, σύμφωνα με τους επικριτές της κυβέρνησης και του νόμου, "υποτίθεται" ότι θα είναι προαιρετικό και θα αφορά υπερωρίες που προβλέπονταν και στο παρελθόν, αν και είναι βέβαιο, όπως σημειώνουν πως οι εργαζόμενοι θα είναι αναγκασμένοι να υποκύπτουν στις απαιτήσεις των εργοδοτών.

Στην ομιλία του ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών και αρχηγός του κόμματος Κρίστιαν Κερν, έκανε λόγο για τη "μαζικότερη χειροτέρευση εδώ και τρεις δεκαετίες", καταγγέλλοντας τον νόμο της κυβέρνησης ως "άδικο, ανώριμο και παντελώς παράλογο".
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top