Τραμπ: «Ιστορική συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα»

Για «μεγάλη μέρα» έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος

Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή του συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των επαφών των δύο ηγετών.

«Ευχαριστώ τον Κιμ που έκανε αυτό το θαρραλέο βήμα για το καλό του λαού του. Η συνάντησή μας ήταν πολύ καλή, έντιμη και η συμφωνία πολύ περιεκτική. Είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ιστορία. Πριν από 70 χρόνια έγινε ο πόλεμος της Κορέας με αναρίθμητα θύματα και τώρα μπορούμε να ελπίζουμε ότι το μέλλον θα αλλάξει», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ και συνέχισε:

«Ο πρόεδρος Κιμ έχει μπροστά του μια ευκαιρία που δεν είχε κανένας άλλος. Υπογράψαμε ένα κείμενο όπου επαναλαμβάνει την αταλάντευτη προσήλωσή του στο στόχο της αποπυρηνικοποίησης. Ο πρόεδρος Κιμ είπε ότι η Βόρεια Κορέα καταστρέφει ένα πεδίο δοκιμών κινητήρων πυραύλων κάτι που δεν περιλάμβανε η σημερινή συμφωνία. Σήμερα ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο, αλλά η ειρήνη αξίζει όλες τις προσπάθειες. Αυτά έπρεπε να είχαν γίνει από καιρό».

Όπως είπε ο Ντόναλντ Τραμπ όνειρο και των δύο ηγετών είναι οι Κορεάτες να ζουν μαζί και να επανενωθούν οικογένειες.

«Είναι μια πολύ μεγάλη μέρα. Ο πρόεδρος Κιμ είναι στο δρόμο της επιστροφής προς τη χώρα του και ξέρω ότι μόλις επιστρέψει θα ξεκινήσει τη διαδικασία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και κάνοντας στροφή 180 μοιρών δε δίστασε να πλέξει το εγκώμιο του Βορειοκορεάτη ηγέτη.

«Είναι πολύ ταλαντούχος. Σε ηλικία 26 ετών ήταν σε θέση να κυβερνά με πυγμή», είπε χαρακτηρίζοντάς τον «έξυπνο διαπραγματευτή» και «πολύ διαφορετικό ηγέτη».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι στόχος του είναι να φέρει πίσω τους Αμερικανούς στρατιώτες στις ΗΠΑ, ενώ προανήγγειλε την παύση των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων με τη Βόρεια Κορέα.

Σημείωσε επίσης ότι προς το παρόν οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ, ενώ υποστήριξε ότι η διαδικασία αποπυρηνικοποίησης θα επαληθευτεί από Αμερικανούς και διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Όσο για το τι συζήτησε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, αποκάλυψε ότι πρωταρχικό θέμα ήταν η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα.

Δεν έκρυψε ακόμα την επιθυμία του να επισκεφθεί την Πιονγιάνγκ, ενώ είπε ότι την κατάλληλη στιγμή θα καλέσει τον Κιμ στον Λευκό Οίκο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε και στην επεισοδιακή σύνοδο των G7 στον Καναδά και τη φωτογραφία που έκανε τον γύρο του κόσμου, όπου οι ηγέτες φαίνεται να τον έχουν στριμώξει στη γωνία.

Όπως είπε στη συγκεκριμένη φωτογραφία δε δείχνει φιλικός, αλλά παρ’ όλ’ αυτά το κλίμα ήταν φιλικό και εκείνη τη στιγμή συζητούν άσχετα πράγματα.

Ωστόσο δε δίστασε να επιτεθεί στον Καναδά, αλλά και στη Γερμανία, επισημαίνοντας όμως ότι έχει καλές σχέσεις με τους ηγέτες των δύο χωρών.

Ερωτηθείς τέλος για το μέγεθος του πυρηνικού οπλοστασίου της Πιονγιάνγκ ο Τραμπ απάντησε: «έχουμε πολύ καλές υπηρεσίες πληροφοριών για να γνωρίζουμε ότι είναι πολύ σημαντικό».

«Η σημερινή σύνοδος είναι πολύ σημαντικό γεγονός στην παγκόσμια ιστορία, αλλά θέλω να ολοκληρωθεί, γιατί αν η μπάλα δεν περάσει τη γραμμή του τέρματος, δεν θα σημαίνει και πολλά», κατέληξε ο Ντόναλντ Τραμπ.

 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων το STAR εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top