Άφριν: Συριακές δυνάμεις υποχώρησαν μετά από τουρκικά πυρά - Ερντογάν: Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα

Οι Τούρκοι αντέδρασαν στην προσπάθεια των δυνάμεων που στηρίζουν τον Άσσαντ, να προστατεύσουν τους Κούρδους - Νέα ενημέρωση 23:47

Στο βίντεο βλέπετε εικόνες που μετέδωσε και η τηλεόραση Al-Mayadeen με τον καπνό από τους βομβαρδισμούς να υψώνεται πάνω από το Άφριν

Τον δρόμο για την επιστροφή πήραν δυνάμεις που στηρίζουν τον Άσσαντ και που προσπάθησαν να μπουν στο Άφριν, όταν ο τουρκικός στρατός έριξε προειδοποιητικές βολές, σύμφωνα με το τουρκικό εισησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δυνάμεις που στηρίζουν τον Άσσαντ άρχισαν να επιστρέφουν ενώ βρίσκονταν 10 χιλιόμετρα έξω από το Άφριν. Νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές από το συριακό καθεστώς είχε μεταδώσει ότι δυνάμεις του Άσσαντ οι οποίες ξεκίνησαν από το Χαλέπι άρχισαν να μπαίνουν στο Άφριν. Η συριακή τηλεόραση μετέδωσε επίσης εικόνες 20 οχημάτων με βαρύ οπλισμό που έμπαιναν στο Άφριν και ότι ο τουρκικός στρατός άρχισε να τους βομβαρδίζει. 

Ποιές είναι οι  Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας που είναι φιλικές προς το καθεστώς Άσσαντ

Οι Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας (NDF), δυνάμεις πολιτοφυλάκων φιλικών προς το καθεστώς Άσσαντ, καθώς και σιιτικές πολιτοφυλακές που ενισχύονται από το Ιράν, εισήλθαν την Τρίτη το απόγευμα στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους συριακή περιφέρεια του Αφρίν, όπου διεξάγεται επιχείρηση της Τουρκίας κατά των Κούρδων πολιτοφυλάκων.

Λίγο πριν τις 5 μ.μ., το τουρκικό πυροβολικό εκτόξευσε πυρά κατά του κονβόι των καθεστωτικών δυνάμεων, σταματώντας το έξω από το χωριό Ζιγιαρέχ, στο νότιο τμήμα του Αφρίν.

Το καθεστώς Άσσαντ είχε συμφωνήσει με τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), προκειμένου οι δεύτερες να αποφύγουν μια ολοκληρωτική κατάληψη του Αφρίν από την Τουρκία και τους Σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).

Ο ρόλος της Τουρκίας

Η Τουρκία επιχειρεί κατά των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG ) από τον Ιανουάριο, καθώς τις θεωρεί παρακλάδι του παράνομου Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK) του Αμπντουλάχ Οτζαλάν και άρα κίνδυνο για την ακεραιότητά της. Ωστόσο, οι YPG είναι ο «πυλώνας» των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), της βασικής δύναμης με την οποία ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος συνεργάζεται στο έδαφος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι εάν μεν οι καθεστωτικές δυνάμεις πλήξουν τις κουρδικές YPG, η Άγκυρα δεν έχει κανένα πρόβλημα, εάν όμως τις προστατέψουν, «κανείς δεν θα μπορεί να συγκρατήσει την Τουρκία και τον στρατό της».

Ερντογάν: Θα πληρώσουν «βαρύ τίμημα»

Σύμφωνα με τη Χουριέτ, πηγές της τουρκικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι η Άγκυρα αρχικά δεν έχει πληροφορία ότι το καθεστώς Άσσαντ μπήκε στο Άφριν. Οι ίδιες πηγές ωστόσο αναφέρουν ότι η Άγκυρα είναι συγκρατημένη και παρακολουθεί τις εξελίξεις από λεπτό σε λεπτό. Είναι το πρώτο σχόλιο, έστω και ανεπίσημο, που γίνεται από πλευράς Άγκυρας μετά τη μετάδοση της συριακής κρατικής τηλεόρασης ότι οι δυνάμεις Άσσαντ μπήκαν στο Άφριν και η Τουρκία άρχισε να βομβαρδίζει. 

Αργότερα, ο Τούρκος Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η αυτοκινητοπομπή των συριακών φιλοκυβερνητικών δυνάμεων που μπήκε στην περιοχή του Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, αναγκάστηκε να υποχωρήσει αφού δέχτηκε πυρά από το τουρκικό πυροβολικό.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η δύναμη αυτή αποτελείται από «τρομοκράτες» που δρουν ανεξάρτητα και παράλληλα υπογράμμισε ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία για το θέμα του Αφρίν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμίρ Πούτιν και τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ρουχανί. Απείλησε ότι οι δυνάμεις αυτές που, όπως είπε, αποτελούνται από σιίτες παραστρατιωτικούς, θα πληρώσουν «βαρύ τίμημα».

«Δυστυχώς, αυτού του είδους οι τρομοκρατικές οργανώσεις κάνουν λάθος κινήσεις με τις αποφάσεις που παίρνουν. Δεν είναι δυνατόν να το επιτρέψουμε αυτό. Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα», τόνισε, σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε.

Πληροφορίες από Άννα Ανδρέου, Kωνσταντινούπολη

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top