Ομαλοποίηση σχέσεων Τουρκίας - ΗΠΑ συμφώνησε η Άγκυρα με Ρεξ Τίλερσον

Τι είπαν σε κοινή συνέντευξη τύπου οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών

Ομαλοποίηση σχέσεων Τουρκίας - ΗΠΑ συμφώνησε η Άγκυρα

Ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας - ΗΠΑ συμφώνησαν με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη συνέντευξη τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του, προσθέτοντας ότι θα δημιουργήσουν αποτελεσματικούς μηχανισμούς για την επίλυση των διαφορών και ότι η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο. Από την πλευρά του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι οι σχέσεις τους με την Τουρκία “είναι συνεχείς και στρατηγικής σημασίας”, προσθέτοντας ότι ο στόχος των δύο χωρών για τη Συρία συμπτίπτει. Όπως είπε το πρώτο θέμα που θα συζητήσουν στους μηχανισμούς αυτούς είναι το Μέμπιτς.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου, ο Τούρκος Υπουργός είπε “βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο με τις ΗΠΑ, υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλοποίησή των σχέσεών μας. Θέσαμε καθαρά τις θέσεις μας στο θέμα της οργάνωσης FETO (Γκιουλενιστές), στο θέμα της στήριξης του YPG (Κούρδων μαχητών Συρίας) από τις ΗΠΑ”. Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι η επίσκεψη Τίλλερσον είναι σημαντική και ωφέλιμη. “Και στο παρελθόν υπήρξαν κρίσιμες φάσεις αλλά πάντοντε ξεπεράσαμε αυτ΄ς τις κρίσιμες φάσεις δίνοντας έμφαση στον συναιτερισμό μας. Χθες το βράδυ είχαμε τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρό μας και οι πλευρές εξέφρασαν την ανησυχία μας. Τώρα είναι μια κρίσιμη φάση, ή θα πάρουν τον δρόμο τους οι σχέσεις μας ή θα χειροτερεύσουν” ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι στο παρελθόν δόθηκαν υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν και υπήρξαν ζητήματα που δεν κατάφεραν να τα λύσουν, λέγοντας ότι συζήτησαν τί μπορούν να κάνουν για να μην μένουν στα λόγια τα θέματά τους. Όπως είπε υπάρχουν ερωτήματα όπως “πώς θα ικανοποιηθούν οι ανησυχίες μας στο θέμα της Συρίας, πώς θα είναι ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας, πως θα διασφαλιστεί η ακεραιότητα του Ιράκ, και το πιο σημαντικό πως θα πάμει σε πολιτική διαδικασία στη Γενεύη”. “Θέλουμε πλέον όχι με υποσχέσεις αλλά με πράξεις να λυθούν αυτά τα προβλήματα”, ανέφερε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι στη διαδικασία που θα ξεκινήσει μεταξύ των δύο χωρών θα ξεκινήσουν πρώτα από το θέμα του Μέμπιτς. “Για να υπάρξει σταθερότητα είναι σημαντικό ποιοι θα διοικήσουν αυτή την πόλη και ποιος θα διασφαλίσει την ασφάλειά της. Μετά που θα φύγει το YPG από εκεί θα κάνουμε βήματα μαζί με τις ΗΠΑ σε αυτά τα θέματα”, ανέφερε.

Ο Αμερικανός Υπουργός είπε ότι οι σχέσεις Τουρκίας με ΗΠΑ είναι βαθιές, δεν είναι μόνο σχέσεις δύο συμμάχων αλλά η Τουρκία ήταν από τις πρώτες χώρες που συμμετείχαν στο ΝΑΤΟ. “Οι τουρκικές δυνάνεις εργάστηκαν στην Κορέα, εργαστήκαμε μαζί στο Αφγανιστάν και στη Βοσνία. Κάναμε θυσίες μαζί”, ανέφερε. Ο Αμερικανός Υπουργός είπε ότι είναι σημαντικό να δουλέψουν μαζί με την Τουρκια στη Συρία. “Προσπαθούμε να μην αυξηθεί η ένταση στην Συρία”, ανέφερε προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι πολύ σημαντική χώρα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Αμερικανός Υπουργός είπε ότι ο στόχος των δύο χωρών για τη Συρία συμπίπτει, προσθέτοντας ότι θα συντονίσουν τις εργασίες τους. “Θα αποφασίσουμε και ποιοι θα είναι περισσότεροι κυρίαρχοι σε εκείνες τις περιοχές. Και αφού καθαριστούν οι περιοχές εκεί θα τις δώσουμε πίσω στον λαό που ζούσε εκεί”, ανέφερε. Ο Ρεξ Τίλερσον είπε ότι θα συζητήσουν και το θέμα του Μέμπιτς, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν ταυτόχρονια να εργάζονται και για ολόκληρη τη Βόρεια Συρία. 

Σε άλλη ερώτηση ο Αμερικανός Υπουργός είπε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει κάτι άλλο και οι ΗΠΑ κάτι άλλο. “Θα κινηθούμε μαζί. Θα προχωρήσουμε και θα πετύχουμε εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Αν υπάρχουν και άλλες τρομοκρατικές ομάδες μέσα στη Συρία θα κάνουμε βήματα και εναντίον εκείνων. Θα διασφαλίσουμε τη σταθερότητα”, ανέφερε. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά να κανουν και δεν θα περιμένουν για να κινηθούν. 

Πάντως ενώ οι δύο Υπουργοί έκαναν δηλώσεις το Reuters μετέδωσε ότι Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε πως ένα από τα αιτήματα της Άγκυρας είναι να υποχωρήσει το YPG (μαχητές Κούρδοι της Συρίας) ανατολικά του ποταμού Ευφράτη. Μια άλλη πρόταση είναι να οι ΗΠΑ και η Τουρκία να κάνουν μαζί την επιχείρηση στο Μέμπιτς, κάτι που η Ουάσινγκον αξιολογεί. Οι δύο Υπουργοί στην κοινή συνέντευξη τυπου δεν επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες αλλα ούτε και τις διέψευσαν.

Άννα Ανδρέου, Kωνσταντινούπολη

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top