Ο Τραμπ βάζει φωτιά στη Μέση Ανατολή – Θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Θύελλα αντιδράσεων από τον αραβικό κόσμο

Το σπίρτο που αναμένεται να ανάψει μια ακόμα φωτιά στη Μέση Ανατολή είναι έτοιμος να ρίξει σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στις 20:00 ώρα Ελλάδος θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, πετώντας στα σκουπίδια την έως τώρα προσεκτική αμερικανική πολιτική, ως προς αυτό των ακανθώδες ζήτημα.

Με το διάγγελμα που αναμένεται να κάνει ο Τραμπ σήμερα το βράδυ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα λήξουν και οι προσπάθειες του γαμπρού του Τζάρεντ Κούσνερ για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας που του είχε αναθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ αποτελεί casus belli για τους Παλαιστίνιου, οι οποίοι θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ που καταλήφθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 να γίνει πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης που οραματίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ντόναλντ Τραμπ θα δώσει εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αρχίσει προετοιμασίες για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, χωρίς όμως να δίνει χρονοδιάγραμμα, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

«Ο πρόεδρος εφαρμόζει μια κεντρική δέσμευση της προεκλογικής του εκστρατείας, μια υπόσχεση που είχε γίνει από πολλούς υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Σημείωσε ακόμα ότι η μη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ τις τελευταίες δύο δεκαετίες δεν συνέβαλε σε τίποτα στις ειρηνευτικές διαδικασίες.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς απάντησε αμέσως στον Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας τον ότι η απόφασή του αυτή θα έχει επικίνδυνες συνέπειες στην ειρηνευτική διαδικασία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν επίσης προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος η απόφαση Τραμπ να προκαλέσει την οργή των μουσουλμάνων και τη χαρακτήρισε ιδιαίτερα επικίνδυνη.

«Κόκκινη γραμμή για τους μουσουλμάνους», χαρακτήρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το ζήτημα της Ιερουσαλήμ, ενώ η Ιορδανία τόνισε ότι θα υπάρξει κλιμάκωση της έντασης αν ο Τραμπ προχωρήσει στην απόφαση αυτή.

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασαν τόσο ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, όσο και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο μόνος ηγέτης κράτους της Μέσης Ανατολής που δεν εξέδωσε ανακοίνωση μετά τα τηλεφωνήματα που έκανε ο Τραμπ ήταν ο δεξιός πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τάσσεται υπέρ της μεταφοράς της πρεσβείας εδώ και χρόνια.

Ένας ισραηλινός υπουργός χαιρέτισε την επικείμενη ανακοίνωση του Τραμπ, όμως παράλληλα τόνισε πως οι αρχές της χώρας προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν ένα ενδεχόμενο ξέσπασμα βίας.

Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν όμως και τον εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία έχει χωριστεί στα δύο όσον αφορά στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Από τη μια ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς και ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ Ντέιφιντ Φρίντμαν, που στηρίζουν την απόφαση Τραμπ και από την άλλη ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και ο υπουργός Άμυνας Τζίμι Μάτις, που εναντιώνονται στην απόφαση αυτή.

Πάντως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν φαίνεται να πτοείται, αλλά αντιθέτως διεμήνυσε ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή της προεκλογικής του δέσμευσης.

Για καλό και για κακό όμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ήδη επιβάλει περιορισμούς στις κινήσεις των Αμερικανών διπλωματών στην Ιερουσαλήμ και έχει προειδοποιήσει όλες τις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην περιοχή ότι μπορεί να ξεσπάσουν αναταραχές και αντιαμερικανικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top