Το μυστικό της ευτυχίας του Αϊνστάιν δημοπρατήθηκε για ποσό ρεκόρ –Το «χρυσό» χειρόγραφο σημείωμα του διάσημου επιστήμονα

Η ιστορία του και πώς εμφανίστηκε μετά από 95 χρόνια

Ο Αϊνστάιν, ένας από τους εξυπνότερους ανθρώπους του κόσμου και διάσημος επιστήμονας για τη θεωρία της σχετικότητας αλλά και για τη θεωρία των βαρυτικών κυμάτων (η οποία μάλιστα επιβεβαιώθηκε), είχε βρει ποιο είναι το μυστικό της ευτυχίας και μάλιστα δεν είχε διστάσει να το μοιραστεί σε ένα χειρόγραφο σημείωμα, το οποίο δημοπρατήθηκε στην Ιερουσαλήμ σε ποσο… ρεκόρ.

Ποια είναι όμως η ιστορία του «χρυσού» σημειώματος το οποίο εμφανίστηκε μετά από 95 ολόκληρα χρόνια και «έπιασε» το ποσό των 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων (τιμή εκατονταπλάσια από την αρχική τους αξία);

Τον Νοέμβριο του 1922, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε κάνει περιοδεία στην Ιαπωνία, όντας ήδη διάσημος για την διατύπωση της θεωρίας της σχετικότητας.

Τότε ήταν που πληροφορήθηκε πως θα είναι υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Φυσικής.

Όπως αφηγήθηκε ο πωλητής του σημειώματος, η σκηνή διαδραματίστηκε στο Imperial Hotel του Τόκιο.

Ένας Ιάπωνας αγγελιοφόρος έφτασε για να επιδώσει ένα μήνυμα στον Φυσικό.

Αν και δεν είναι γνωστό μέχρι σήμερα αν αρνήθηκε να πάρει φιλοδώρημα ή αν ο Αϊνστάιν δεν είχε επάνω του χρήματα, ο διάσημος επιστήμονας για να μην τον αφήσει να φύγει με άδεια χέρια, του έδωσε δύο σημειώματα στα γερμανικά.

«Ίσως, εάν έχεις τύχη, αυτά τα σημειώματα θα έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία από ένα απλό φιλοδώρημα», φέρεται να του είπε ο διάσημος φυσικός, σύμφωνα με τον πωλητή, συγγενή του Ιάπωνα αγγελιοφόρου που ζει στο Αμβούργο.

Σε ένα από τα σημειώματα, που είναι γραμμένο σε χαρτί με το λογότυπο του Imperial Hotel, γράφει:

 «Μία ήσυχη και σεμνή ζωή φέρνει περισσότερη χαρά από την αναζήτηση της επιτυχίας που συνεπάγεται διαρκή αναστάτωση».

Στο δεύτερο σημείωμα, που δεν έγινε γνωστό για τι ποσό δημοπρατήθηκε, σε λευκό χαρτί, αναγράφεται η φράση που αποδίδεται στον Λένιν: 

«Εκεί όπου υπάρχει θέληση, ανοίγει κι ένας δρόμος».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top