Πρόωρες εκλογές στην Ιαπωνία κήρυξε ο Σίνζο Άμπε στη «σκιά» της απειλής απο τη Βόρειο Κορέα

«Δεν πρέπει να ενδώσουμε» δήλωσε απευθυνόμενος στον ιαπωνικό λαό

Την απόφαση του να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στην Ιαπωνία, ανακοίνωσε σήμερα ο Σίνζο Άμπε.

Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός, θέλοντας να αξιοποιήσει τα βελτιωμένα ποσοστά της κυβέρνησής του και να εξασφαλίσει την τρίτη συνεχόμενη θητεία του, απευθύνθηκε στον ιαπωνικό λαό, λέγοντας πως οι εκλογές θα διενεργηθούν τον επόμενο μήνα.

Όπως εξήγησε, η απόφασή του επηρεάστηκε από την αυξανόμενη ένταση με την Βόρεια Κορέα.

«Δεν πρέπει να ενδώσουμε στην απειλή της Β. Κορέας. Ελπίζω στις ερχόμενες εκλογές να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του λαού και να πιέσουμε για πιο αποτελεσματική διπλωματία», είπε σύμφωνα με το CNN.

Μέσω των πρόωρων εκλογών, ο Άμπε ζητά μια νέα λαϊκή εντολή, προκειμένου να ξεπεραστεί μια «εθνική κρίση».

Να σημειώσουμε, ότι ο Άμπε του οποίου τα ποσοστά έχουν αυξηθεί στο περίπου 50% από το περίπου 30% τον Ιούλιο, στοιχηματίζει ότι το κυβερνητικό του μπλοκ μπορεί να διατηρήσει την πλειοψηφία στην κάτω βουλή ακόμα κι αν χάσει τα δύο τρίτα της «σούπερ πλειοψηφίας» που χρειάζεται για να πετύχει τον μακρόχρονο στόχο του να αναθεωρήσει το ειρηνευτικό Σύνταγμα της χώρας προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο στρατιωτικός της ρόλος.

Η εικόνα του Άμπε ως ισχυρού ηγέτη έχει ενισχύσει τα ποσοστά του εν μέσω κλιμακούμενης έντασης για τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας και επισκιάζει την κριτική της αντιπολίτευσης σε βάρος του πρωθυπουργού για ύποπτα σκάνδαλα ευνοιοκρατίας που έχουν διαβρώσει τη δημοτικότητά του.

Κάποιοι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο Άμπε κινδυνεύει να δημιουργήσει ένα πολιτικό κενό σε μια περίοδο κατά την οποία κλιμακώνεται η γεωπολιτική ένταση για τη Βόρεια Κορέα. Και δεδομένων των απροσδόκητων αποτελεσμάτων σε άλλες μεγάλες ανεπτυγμένες χώρες, οι πολιτικοί αναλυτές δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο μιας «άσχημης έκπληξης» για τον Ιάπωνα ηγέτη.

Σύμφωνα πάντως με τον Yasunori Iwanaga, CIO (επικεφαλής επενδύσεων) στην διεθνή ιαπωνική εταιρία επενδύσεων Amundi «αυτή είναι μια έξυπνη κίνηση για τον Άμπε, τη στιγμή που τα ποσοστά αποδοχής του ανέκαμψαν μετά τα απολιτικά σκάνδαλα του καλοκαιριού.Ο Άμπε δείχνει αποφασισμένος να ανεφοδιάσει τα απόθεμα του πολιτικού του κεφαλαίου, όταν η αντιπολίτευση («Δημοκρατική Παράταξη») «παλεύει» με το θέμα της νέας ηγεσίας, τις «λιποταξίες» και τις απειλές ανεξαρτητοποίησης. Απλά δεν είναι έτοιμη να δώσει τη μάχη των εκλογών αυτή τη δεδομένη στιγμή.Οι αγορές έχουν ήδη αντιδράσει θετικά και η επικρατούσα άποψη είναι πως περιμένει μια άνετη ψήφο για τον Άμπε και την παράταξη του (LDP), σε συνεργασία με την παράταξη Komei. Στόχος είναι ότι θα ενθαρρυνθεί να διεξάγει την μεταρρυθμιστική του ατζέντα που θα οδηγήσει σε πρωταρχική ισορροπία το πλεόνασμα έως το 2020».

 

Πηγή φώτο: Αssociated Press/ Video: Reuters.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top