Ικανοποιημένος ο Ερντογάν από τη συνάντησή του με τον Τραμπ

Τα έλεγαν για 50 λεπτά - Nέα Ενημέρωση: 18:30

Ικανοποίηση Ερντογάν για τη συνάντηση με Τραμπ

Πολύ καλή χαρακτήρισε τη συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε μια λακωνική του δήλωση χθες το βράδυ. Η συνάντηση κράτησε 50 λεπτά ενώ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τόνιζαν τη δήλωση Τραμπ αμέσως πριν την έναρξη της ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έγινε καλός του φίλος και είναι πιο κοντά από ποτέ.

Πηγές της τουρκικής προεδρίας ανέφεραν ότι και οι δύο εξέφρασαν την αντίθεσή τους με το δημοψήφισμα στο Βόρειο Ιράκ στις 25 Σεπτεμβρίου λέγοντας ότι ένα τέτοιο βήμα θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Τραμπ και Ερντογάν συμφώνησαν επίσης για τον αγώνα εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος παραπονέθηκε για την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου εναντίον της προσωπικής φρουράς του που είχε εμπλακεί σε επεισόδια κατά την επίσκεψή του τον περασμένο Μάιο στις ΗΠΑ. Επίσης ο Ταγίπ Ερντογάν παραπονέθηκε και για τον εξοπλισμό Κούρδων της Συρίας από τις ΗΠΑ.

Πάντως σε συνάντευξή του πριν από τη συνάντηση, ο Τούρκος Πρόεδρος σε συνέντευξή του στο Reuters είπε ότι το Σαββατοκύριακο θα περάσει από την τουρκική εθνοσυνέλευση υπόμνημα με το οποίο θα επιτρέπεται στον τουρκικό στρατό να πολεμήσει πέραν των συνόρων της Τουρκίας.

Συμφωνία 11 δις δολαρίων των Τουρκικών Αερογραμμών μετά τη συνάντηση 

Συγκεκριμένα, υπεγράφη 11 δις δολαρίων για αγορά 40 επιβαρικών αεροπλάνων τύπου 787-9 Dreamliner υπέγραψαν οι Τουρκικές Αερογραμμές, ο επίσημος κρατικός αερομεταφορέας της Τουρκίας, με την αμερικανική Boeing έπειτα από τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

O CEO της Boeing, Dennis Muilenburg δήλωσε ότι μέχρι το 2019 η Dreamliner θα αυξήσει την παραγωγή της κατά 17%. Εκτός από τα 40 αεροπλάνα, η ‘Μπόινγκ’ θα προσφέρει την τεχνογνωσία της για την ανάπτυξη της αεροπορικής κι διαστημικής βιομηχανίας της Τουρκίας.

Ο Τούρκος Προεδρος αναφέρθηκε και στη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Ρωσία με βάση την οποία θα μπορεί ο τουρκικός στρατός να εγκατασταθεί στο Ίντλιμπ της Συρίας.

Όπως είπε οι  Ρώσοι θα διασφαλίσουν την ασφάλεια στη Συρία πέραν του Ίντλιπ και η Τουρκία στο Ίντλιμπ. “Αυτό δεν είναι εύκολο καθήκον”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. Στην ίδια συνέντευξη ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι πρέπει οι ΗΠΑ να εκδώσουν τον Γκιουλέν στην Τουρκία. Προειδοποίησε επίσης ότι ο εξοπλισμός Κούρδων Συρίας θα βλάψει την Ουάσιγκτον  και τους συμμάχους

Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top