Ο Ρούτε μεγάλος ΝΙΚΗΤΗΣ στην Ολλανδία με τη βοήθεια του… Σουλτάνου Ερντογάν – Δεύτερος ο Βίλντερς

Μεγάλη η άνοδος των Πρασίνων - Πρώτη ανάρτηση: 07:21

Λίγο πιο ανακουφισμένη είναι σήμερα η Ευρώπη, αφού μεγάλος νικητής στις εκλογές της Ολλανδίας, την πρώτη σοβαρή δοκιμασία της Γηραιάς Ηπείρου έναντι του λαϊκισμού, αναδείχθηκε ο Μαρκ Ρούτε, αφήνοντας πίσω του δεύτερο τον ακροδεξιό εθνικιστή Γκερτ Βίλντερς

Με καταμετρημένο το 93% των ψήφων, το κόμμα του Μαρκ Ρούτε παίρνει το 21,2% (από 26,6% το 2012) των ψήφων. Δεύτερο κόμμα είναι το ακροδεξιό κόμμα του Γκέρντ Βίλντερς με 13,1% (10,1%) και ακολουθούν οι Χριστιανοδημοκράτες με 12,6% (8,5%) και οι Δημοκρατικοί με 12,1% (8%).

Στην πέμπτη θέση οι Σοσιαλιστές με 9,3% (9,7%) και οι Πράσινοι με 9% (2,3%), ενώ το Εργατικό Κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ καταποντίστηκε από το 24,8% του 2012 στο 5,6% του 2017!

Από τις 150 κοινοβουλευτικές έδρες, τα κόμματα λαμβάνουν: 33 το κόμμα του Ρούτε, 20 το ακροδεξιό "Κόμμα για την Ελευθερία" (PVV), ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Δημοκρατικοί 66% (D66) λαμβάνουν το καθένα από 19 έδρες.

«Έχουμε περάσει σκαμπανεβάσματα τους τελευταίους μήνες. Θα αρχίσουμε από αύριο να χτίζουμε ξανά στην υποστήριξη του κόσμου. Είμαστε σοσιαλδημοκράτες, δεν εγκαταλείπουμε ποτέ», σχολίασε ο Ντάισελμπλουμ.

Ο μεγαλύτερος πάντως νικητής φαίνεται πως είναι η Πράσινη Αριστερά (GroenLinks), που καταγράφει τα μεγαλύτερα κέρδη σε σύγκριση με το 2012 και συγκεντρώνει 14 έδρες.

Η μεγαλύτερη προσέλευση στις κάλπες τα τελευταία 31 χρόνια

Ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο των χθεσινών εκλογών στην Ολλανδία είναι ότι η προσέλευση έφτασε σύμφωνα με τα exit poll το 81%, που είναι η υψηλότερη που έχει σημειωθεί τα τελευταία 31 χρόνια.

Ενδεικτικό είναι ότι στη Χάγη τα εκλογικά κέντρα έμειναν ανοιχτά και μετά τις 21:00 (τοπική ώρα) που είχε ανακοινωνθεί ότι θα κλείσουν, αφού έξω από αυτά υπήρχαν μεγάλες ουρές ψηφοφόρων.

Βίλντερς: «Δε με ξεφορτώθηκε ο Ρούτε»

Παρά την ήττα του πάντως ο ακροδεξιός Βίλντερς δεν πτοείται. Αντίθετα η πρώτη του αντίδραση ήταν πανηγυρική, διαμηνύοντας μέσω Twitter στον Ρούτε:

«Κερδίσαμε έδρες! Ο Ρούτε δεν θα με ξεφορτωθεί».

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Από σήμερα έχουν ήδη ξεκινήσει να εξυφαίνονται τα σενάρια για την επόμενη μέρα στην Ολλανδία.

Σύμφωνα με το Politico, υπάρχουν δύο πιθανότητες για κυβερνητικό συνασπισμό τεσσάρων κομμάτων.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το περιοδικό, το ένα σενάριο προβλέπει συμφωνία του Ρούτε με τους Χριστιανοδημοκράτες, τους κεντρώους D66 και την Πράσινη Αριστερά, και το άλλο, συνεργασία του Ρούτε με τους τρεις πρώτους και το Εργατικό Κόμμα.

Ο Guardian από την άλλη προβλέπει ότι οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μπορεί να κρατήσουν ακόμα και μήνες, καθώς ο χρόνος αυτός στην Ολλανδία είναι τρεις μήνες.

Η ολλανδοτουρκικη κρίση ενίσχυσε τον Ρούτε

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο διπλωματικός πόλεμος των τελευταίων ημερών ανάμεσα σε Ολλανδία και Τουρκία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη νίκη του Ρούτε.

Σύμφωνα με τα exit poll, το 34% των ερωτηθέντων που απάντησε ότι ψήφισε το κόμμα του Ολλανδού πρωθυπουργού, δήλωσε ότι η κρίση στις σχέσεις Ολλανδίας – Τουρκίας έπαιξε ρόλο στην απόφασή του.

«Ένας πολιτικός δεν θα μπορούσε να ζητήσει καλύτερη δημοσιότητα λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Ο Ρούτε είχε την ευκαιρία να δείξει ότι μπορούσε πραγματικά να διώξει τους Τούρκους και να πει στον Βίλντερς ''Εσύ απλά κάθεσαι εκεί και τουιτάρεις''... Αυτό έδωσε στον Ρούτε την εκλογική νίκη», αναφέρει ο Guardian.

Ανακούφιση στην Ευρώπη

Με ικανοποίηση άκουσαν τα εκλογικά αποτελέσματα της Ολλανδίας και στη Γερμανία.

«Ολλανδία είσαι μια πρωταθλήτρια. Συγχαρητήρια για το φανταστικό αποτέλεσμα», έγραψε στο Twitter ο στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ.

Η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος άλλωστε τηλεφώνησε στον Μαρκ Ρούτε για να τον συγχαρεί για τη νίκη του και του εξέφρασε την ανυπομονησία της για περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών.

«Ο Γκερτ Βίλντερς δεν μπορούσε να κερδίσει. Είμαι ανακουφισμένος, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μία ανοιχτή και ελεύθερη Ευρώπη», έγραψε στο Twitter με τη σειρά του ο Μάρτιν Σουλτς, ενώ το ολλανδικό εκλογικό αποτέλεσμα σχολίασε και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Twitter, γράφοντας:

«Η πλειονότητα των Ολλανδών ψηφοφόρων απέρριψε τους αντι-ευρωπαϊκούς λαϊκιστές. Αυτό είναι μια καλή είδηση. Σας χρειαζόμαστε ισχυρούς».

«Μία ψήφος για την Ευρώπη, μία ψήφος κατά των εξτρεμιστών», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τη νίκη Ρούτε, ενώ τα συγχαρητήριά του απέστειλε μέσω Twitter και ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών Μαρκ Ερό γράφοντας:

«Συγχαρητήρια στους Ολλανδούς γιατί σταμάτησαν την άνοδο της ακροδεξιάς».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top