ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ο «πόλεμος της τουλίπας»: Ο Ερντογάν «τα χώνει» στους Ολλανδούς για την σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

Όσο πάει και κλιμακώνεται η ένταση:Ο Τούρκος Πρόεδρος θίγει την ηθική και τον πολιτισμό των Ολλανδών-Από το στόχαστρο του δεν ξέφυγε ούτε η Μέρκελ την οποία χαρακτήρισε «αναξιοπρεπή»

ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ο «πόλεμος της τουλίπας»

Στα άκρα φτάνει η κόντρα της Ολλανδίας και της Τουρκίας, με την ένταση και τις εμπρηστικές δηλώσεις να κλιμακώνονται μέρα με την μέρα.

Ο «πόλεμος της τουλίπας» είναι ανελέητος, και καμιά πλευρά δεν δείχνει διάθεση για αποκλιμάκωση.

Από την μια οι αυριανές κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία και από την άλλη το επερχόμενο δημοψήφισμα στην Άγκυρα με το οποίο ζητά ο Ερντογάν να γίνει παντοδύναμος Σουλτάνος, έχουν κάνει τους δυο ηγέτες να μην «μασάνε» τα λόγια τους.

Μετά τις (σημερινές) κυρώσεις που επέβαλε η Άγκυρα στην Ολλανδία αλλά και την αποκάλυψη-βόμβα του δημάρχου του Ρότερνταμ ο οποίος παραδέχθηκε ότι το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, όταν έξω από το ολλανδικό προξενείο πραγματοποιούνταν μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από Τούρκους κατοίκους της πόλης, είχε δώσει εντολή να αναπτυχθούν κομάντος και να ανοίξουν πυρ αν αυτό κριθεί αναγκαίο, ο Ερντογάν «επέστρεψε» με νέες, εκρηκτικές δηλώσεις που έρχονται να δυναμιτίσουν κι άλλο το κλίμα, αναφερόμενος στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, αλλά και στον ρόλο των Ολλανδών σ΄αυτή.

Λίγες ώρες μετά την απειλή του πως θα σύρει τη Χάγη στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την συμπεριφορά της προς την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας (γεγονός που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Πρωθυπουργού της Ολλανδίας) ο Ερντογάν επανήλθε λέγοντας:

«Ξέρουμε πως αντιλαμβάνονται τον πολιτισμό και την ηθική οι Ολλανδοί από το ρόλο τους στη Σρεμπρένιτσα» είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο ρόλο Ολλανδών στρατιωτών στη Σρεμπρένιτσα και στη γενοκτονία του 1995:

«Οι Ολλανδοί δεν μας εξέπληξαν, ξέραμε ήδη την ανηθικότητά τους και τους τρόπους τους. Τους ξέρουμε από το ρόλο τους στη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα.Κανείς δεν πρέπει να προσπαθεί να μας δώσει μαθήματα ηθικής, ειδικά αυτοί που έχουν αίμα στα χέρια τους» είπε.

«ΑΝΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ Η ΜΕΡΚΕΛ»

Από τα πυρά του «Σουλτάνου» δεν γλύτωσε ούτε η Άνγκελα Μέρκελ. Μετά το «ντροπή σου» και τις κατηγορίες πως υποθάλπει τρομοκράτες, ο Τούρκος πρόεδρος, την κατηγόρησε ως αναξιοπρεπή:

«Αυτοί που στήριξαν την Ολλανδική στάση έχουν χάσει την αξιοπρέπειά τους και η Μέρκελ δεν αποτελεί εξαίρεση», τόνισε.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑΣ

Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα όπως αναφέρει το wikipedia, ήταν ένα έγκλημα πολέμου που διεπράχθη κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας. Το 1995, Σέρβοι από τη Βοσνία σκότωσαν πάνω από 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους άνδρες, γέρους και αγόρια στη Σρεμπρένιτσα.

Η πόλη είχε κηρυχθεί ασφαλής περιοχή από τα στρατεύματα του ΟΗΕ δυο χρόνια νωρίτερα και φυλασσόταν από Ολλανδούς στρατιώτες. Όταν οι Σέρβοι την κατέλαβαν, οι πολύ λιγότεροι σε αριθμό Ολλανδοί, δεν έριξαν ούτε μια τουφεκιά για να υπερασπίσουν την πόλη. Πολλοί Βόσνιοι πήγαν στο στρατόπεδο του ΟΗΕ για να ζητήσουν προστασία και αρκετοί δεν έγιναν δεκτοί. Οι στρατιώτες του ΟΗΕ ζήτησαν απεγνωσμένα υποστήριξη, η οποία δεν τους δόθηκε ποτέ. Οι Σέρβοι ξεχώρισαν τους άνδρες, τους γέρους και τα αγόρια από τις γυναίκες και τους σκότωσαν, περίπου 8.000 ανθρώπους, ρίχνοντας τα πτώματά τους σε ομαδικούς τάφους. Η σφαγή αυτή ήταν η μεγαλύτερη της Ευρώπης μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Μετά από την εξέταση των όσων συνέβησαν, η Ολλανδική κυβέρνηση παραιτήθηκε.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2007, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε την απόφασή του στην υπόθεση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας σχετικά με τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα το 1995. Σύμφωνα με την απόφαση, η σφαγή συνιστά μεν γενοκτονία, δεν μπορεί όμως να αποδοθεί στα εναγόμενα κρατικά όργανα της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Το δικαστήριο έκρινε, επιπλέον, ότι η Σερβία, ως μόνη διάδοχος της πρώην Γιουγκοσλαβίας μετά την αποχώρηση του Μαυροβουνίου από την ομοσπονδία, παραβίασε το διεθνές δίκαιο, καθώς δεν έλαβε κανένα μέτρο για να εμποδίσει τη γενοκτονία.

Στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα θεωρείται πιθανή η συμμετοχή και 30-40 Ελλήνων παραστρατιωτικών, μελών της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς οι οποίοι ανάρτησαν την Ελληνική, την Βυζαντινή και την σημαία της Βεργίνας δίπλα στην Σερβική σημαία την επομένη της σφαγής. Τέσσερις από τους οποίους φωτογραφήθηκαν με Σέρβους αξιωματικούς στα ερείπια ορθόδοξου ναού.

Να σημειώσουμε, ότι η παραπάνω άγρια κόντρα μεταξύ Τουρκίας-Ολλανδίας-Γερμανίς (αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών), ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο, μετά την απαγόρευση προσγείωσης του αεροσκάφους του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στο Ρότερνταμ, την απαγόρευση στην Τουρκάλα υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων να μπει στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ, την απέλασή της και τα επεισόδια ανάμεσα σε Τούρκους μετανάστες και την ολλανδική αστυνομία.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top