Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης ανακοίνωσε έπειτα από τη Συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου τέσσερα πολιτικά μέτρα εναντίον της Ολλανδίας.

Πρώτον, αποφασίστηκε να απαγορευτεί η είσοδος του Ολλανδού Πρέσβη στην Τουρκία που βρίσκεται στο εξωτερικό με άδεια. Δεύτερον, μέχρι να επανορθώσει η Ολλανδία να ανασταλούν όλες οι σχέσεις σε ανώτατο επίπεδο. Τρίτον, θα απαγορευθούν οι επίσημες επισκέψεις διπλωματών και οι διπλωματικές πτήσεις στην Τουρκία μέχρι να επανορθώσει η Ολλανδία. Τέταρτον, θα προταθεί στην τουρκική εθνοσυνέλευση κατάργηση του τουρκικού μέρους της ομάδας φιλίας μεταξύ των κοινοβουλίων των δύο χωρών. 

Ο Νουμάν Κουρτουλμούς ανέφερε ότι δεν πρόκειται για ένα μικρό ζήτημα αλλά για μεγάλη κρίση και πως αυτοί που την προκάλεσαν πρέπει να κάνουν βήματα. Ανακοίνωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα προσφέρει στήριξη σε όσους Τούρκους πολίτες κινηθούν δικαστικά εναντίον της Ολλανδίας. 

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης είπε ακόμη ότι η επίσκεψη στην Δανία του Τούρκου Πρωθυπουργού είχε αναβληθεί από προηγουμένως λόγω άλλης υποχρέωσης του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Στο μεταξύ νωρίτερα σε τηλεοπτική εκπομπή ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) «για την φασιστική συμπεριφορά της Γερμανίας και της Ολλανδίας εναντίον των Τούρκων Υπουργών», όπως είπε. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι οι συλλήψεις στην Ολλανδία είναι 17. «Τους επιτέθηκαν με σκυλιά και άλογα. Δείχνουν το πρόσωπο της δύσης», ανέφερε.

Για την Άγκελα Μέρκελ είπε: «Και η Καγκελάριος της Γερμανίας είναι δίπλα στην Ολλανδία. Κρίμα για σένα. Σημαίνει ότι έχεις κι εσύ τα ίδια μυαλά», ανέφερε.

Για την Υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας Φατμά Καγιά ανέφερε ότι ρίσκαρε ακόμη και να πεθάνει μέσα στο αυτοκίνητό της στην Ολλανδία και την ευχαρίστησε για το θάρρος της.

Στο μεταξύ όπως ανακοινώθηκε ακυρώθηκε και η συγκέντρωση που προγραμμάτιζε στο Βέλγιο το ακροδεξιό κόμμα ΜΗΡ την ερχόμενη Παρασκευή. 

 

Της Άννας Ανδρέου, ανταποκρίτριας του Star στην Κωνσταντινούπολη.
Tags: