Όλες οι εξελίξεις για την επίθεση στο Λούβρο- Ποιος είναι ο δράστης

Οι γαλλικές αρχές οδηγούνται σε 29χρονο με τουριστική βίζα

Μία, μόλις, μέρα μετά την επίθεση με ματσέτα εναντίον αστυνομικών, στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, η έρευνα των γαλλικών αρχών οδηγεί σε έναν 29χρονο Αιγύπτιο, που έφτασε στη Γαλλία πριν από μια εβδομάδα, με τουριστική βίζα.

Η ταυτότητά του δεν έχει ακόμη «εξακριβωθεί επισήμως», όπως δήλωσε χθες, Παρασκευή, το βράδυ ο εισαγγελέας του Παρισιού, Φρανσουά Μολέν. Οι έρευνες, όμως, στο κινητό τηλέφωνό του, στα ευρωπαϊκά αρχεία με τις θεωρήσεις εισόδου και σε διαμέρισμα στο πολύ σικ 8ο διοικητικό διαμέρισμα του Παρισιού, οδηγούν σ' έναν άνδρα που εισήλθε νομίμως στη Γαλλία στις 26 Ιανουαρίου, με πτήση προερχόμενη από το Ντουμπάι, τον Αμπντάλα Ελ Χαμάμι.

Ο Μολέν πρόσθεσε ότι «οι έρευνες αυτές επέτρεψαν να επικεντρώσουμε σ' ένα άτομο ηλικίας 29 ετών και αιγυπτιακής εθνικότητας. Η φωτογραφία που υπάρχει στο αρχείο Visa Bio αντιστοιχεί σ' αυτή του δράστη της επίθεσης. Οι έρευνες θα πρέπει να προσδιορίσουν τα κίνητρα του δράστη και να αποκαλύψουν αν έδρασε μόνος και αυτοβούλως ή αντιθέτως κατόπιν οδηγιών».

Πρόκειται για «μια πράξη της οποίας ο τρομοκρατικός χαρακτήρας δεν αμφισβητείται», όπως δήλωσε νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Ερωτήματα τίθενται από την αστυνομία για τα μηνύματα που γράφτηκαν στο Twitter στα αραβικά, σε λογαριασμό με το όνομα του ταυτοποιημένου Αιγύπτιου. Γύρω στα 10 μηνύματα εστάλησαν μέσα σε 7 περίπου λεπτά, λίγο πριν από την επίθεση.

 «Στο όνομα το Αλλάχ (...) για τους αδελφούς μας στη Συρία και τους μαχητές» διαβάζει κανείς σ' ένα απ' αυτά και ένα λεπτό αργότερα ένα μήνυμα στο οποίο γίνεται αναφορά στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

 

Με μπλουζάκι- νεκροκεφαλή και σακίδιο

 

Η έρευνα οδήγησε στη χάραξη της διαδρομής που ακολούθησε στο Παρίσι ο δράστης. Έφτασε στη Γαλλία στις 26 Ιανουαρίου, με τουριστική βίζα. Την επομένη, μίσθωσε ένα αυτοκίνητο και στις 28 Ιανουαρίου αγόρασε με μετρητά από ένα οπλοπωλείο δύο ματσέτες «40 εκατοστών η καθεμιά».

Με τις ματσέτες αυτές επιτέθηκε την Παρασκευή, γύρω στις 10:50 (ώρα Ελλάδας), σε τέσσερις στρατιωτικούς στην είσοδο της πολύ τουριστικής γκαλερί του Καρουζέλ του Λούβρου, που προσφέρει πρόσβαση στο πιο πολυσύχναστο μουσείο του κόσμου.

Φορούσε ένα μαύρο μπλουζάκι με μια νεκροκεφαλή και ήταν «οπλισμένος με μια ματσέτα σε κάθε χέρι, με τα μπράτσα υψωμένα και διπλωμένα πίσω από το κεφάλι», «όρμησε πάνω τους φωνάζοντας 'Αλλάχ Άκμπαρ'» και «χτύπησε στο κεφάλι έναν πρώτο στρατιωτικό», όπως λένε οι μαρτυρίες. Κουβαλούσε, επίσης, ένα σακίδιο που «περιείχε μπογιά σε σπρέι».

Ένας στρατιώτης πυροβόλησε τέσσερις φορές, αφού επιχείρησε αρχικά να τον απωθήσει, χωρίς να χρησιμοποιήσει το όπλο του, τραυματίζοντάς τον σοβαρά στην κοιλιά. Ο δράστης νοσηλεύεται.

Ο στρατιώτης που τραυματίσθηκε στο τριχωτό της κεφαλής μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο. «Πηγαίνει καλά», όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Οι περίπου 1.200 άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα στο μουσείο ή στην εμπορική γκαλερί παρέμειναν περιορισμένοι για αρκετές ώρες, μέχρι να βεβαιωθούν οι πυροτεχνουργοί ότι το σακίδιο του δράστη δεν περιείχε εκρηκτικά.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top