Συντριβή αεροσκάφους: Μικρές οι πιθανότητες τρομοκρατίας αλλά δεν αποκλείεται τίποτα

Θα σταματούσε στην πόλη Μοζντόκ για ανεφοδιασμό αλλά λόγω καιρικών συνθηκών σταμάτησε στο Σότσι! Τα πρόσωπα -κλειδιά

Συντριβή αεροσκάφους: Μικρές οι πιθανότητες τρομοκρατίας αλλά δεν αποκλείεται τίποτα

Ημέρα πένθους για τη Ρωσία έχει κηρυχθεί η σημερινή, μετά την αεροπορική τραγωδία, ανήμερα των Χριστουγέννων, που προκάλεσε το θάνατο 92 ανθρώπων.

Ο Ρώσος Πρόεδρος έχει δώσει εντολή να εξεταστούν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, τα οποία μπορεί να προκάλεσαν τη συντριβή. Παρόλο που οι εμπειρογνώμονες αποδίδουν την αεροπορική τραγωδία σε μηχανική βλάβη ή σε ανθρώπινο λάθος, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το αεροπλάνο έπεσε δύο λεπτά μετά την απογείωση του από το Σότσι, όπου είχε σταματήσει για ανεφοδιασμό, το ότι το αεροσκάφος ήταν στρατιωτικό της ρωσικής πολεμικής καθώς και το ότι ο πιλότος ήταν πολύ έμπειρος.

Δίνουν μικρές πιθανότητες σε τρομοκρατικό χτύπημα αλλά δεν αποκλείουν τίποτα

Η τρομοκρατία δεν περιλαμβάνεται στις βασικές θεωρίες για τα πιθανά αίτια της συντριβής του Τουπόλεφ στη Μαύρη Θάλασσα, είπε το πρωί ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ και πρόσθεσε ωστόσο, ότι ερευνάται ένα «ολόκληρο φάσμα» για το τι μπορεί να προκάλεσε την πτώση του Τουπόλεφ.

Σύμφωνα με τον Σοκόλοφ «ένα τεχνικό πρόβλημα ή ανθρώπινο σφάλμα» μπορεί να προκάλεσε την τραγωδία.

«Σήμερα οι βασικές θεωρίες δεν περιλαμβάνουν την τρομοκρατία και υποθέτουμε ότι η αιτία ήταν είτε τεχνικά προβλήματα ή κάποιο λάθος του πιλότου. Αλλά το υπογραμμίζω ότι μόνον μια έρευνα μαζί με την επιτροπή διερεύνησης ατυχημάτων του υπουργείου Άμυνας θα μας πει με βεβαιότητα», είπε ο υπουργός.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Στο μεταξύ η τεράστια επιχείρηση έρευνας συνεχίζεται κοντά στο Σότσι με τη συμμετοχή κάπου 3.500 ατόμων σε πλοία, αεροσκάφη, ελικόπτερα και βαθυσκάφη.

Οι ομάδες έρευνας, περιλαμβανομένων και 139 δυτών, εργάστηκαν σε τρεις βάρδιες όλη νύχτα και η επιχείρηση συνεχίστηκε αδιάκοπα, δήλωσε το πρωί ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί οι σοροί 11 ατόμων και 154 συντρίμμια από την έναρξη της επιχείρησης.

Η ακτίνα ερεύνης των 10.500 στρεμμάτων επεκτάθηκε σχεδόν μέχρι την ακτή. «Θραύσματα του Τu-154 βρέθηκαν ένα μίλι απ' την ακτή ανοικτά του Σότσι σε βάθος 50-70 μέτρων», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Θα σταματούσε στην πόλη Μοζντόκ για ανεφοδιασμό αλλά λόγω καιρικών συνθηκών σταμάτησε στο Σότσι! Τα πρόσωπα -κλειδιά 

To αεροσκάφος εξαφανίστηκε απ' τα ραντάρ μόλις δύο λεπτά μετά την απογείωσή του απ' το αεροδρόμιο Άντλερ του Σότσι στις 05:25 το πρωί τοπική ώρα, ανήμερα των Χριστουγέννων, με προορισμό τη ρωσική αεροπορική βάση στη Λατάκκεια της Συρίας. Η πτήση προερχόταν απ' τη Μόσχα και σταμάτησε στο Σότσι για ανεφοδιασμό.

Το Tu-154 επρόκειτο αρχικά να ανεφοδιαστεί στην πόλη Μοζντόκ της Βόρειας Οσετίας, αλλά λόγω κακοκαιρίας πήγε στο Σότσι.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε στο πρακτορείο ΤASS, ότι κανείς δεν ήξερε εκ των προτέρων ότι το αεροσκάφος αντί για την Μοζντόκ θα σταματούσε τελικά στο Σότσι. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μόνο δύο συνοριοφύλακες κι ένας υπάλληλος του τελωνείου ανέβηκαν στο αεροπλάνο και μόνον ένας πλοηγός έφυγε για λίγο από το αεροσκάφος για να ελέγξει τον ανεφοδιασμό.

Στη Μόσχα η ταυτοποίηση των σορών

Το πρώτο αεροπλάνο που θα μεταφέρει τις σορούς των θυμάτων της συντριβής του αεροσκάφους Tu-154 θα προσγειωθεί σήμερα στη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Νικολάι Πανκόφ.

«Η ταυτοποίηση (των σορών) θα διεξαχθεί στη Μόσχα. Οι σοροί θα μεταφερθούν στη Μόσχα με μεταγωγικό αεροσκάφος. Το πρώτο αεροσκάφος θα προσγειωθεί σήμερα το πρωί», είπε ο Πανκόφ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ:Η ξεκληρισμένη χορωδία του Κόκκινου Στρατού ερμηνεύει στα ελληνικά Θεοδωράκη

Τα πρόσωπα της ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ: Νεαρή μπαλαρίνα γεμάτη όνειρα- Ένα ερωτευμένο ζευγάρι

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top