Έρχεται το πιο ζεστό καλοκαίρι των τελευταίων ετών - Ακραίες θερμοκρασίες

Δείτε το γράφημα και τις προβλέψεις του ECMWF

Το πιο θερμό καλοκαίρι αναμένεται να ζήσουμε τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF).

Δείτε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)

Σύμφωνα με τα έως τώρα προγνωστικά δεδομένα, οι θερμοκρασίες το ερχόμενο καλοκαίρι στην Ευρώπη, αναμένεται να είναι ακραίες, ξεπερνώντας κατά πολύ τις συνηθισμένες θερμοκρασίες για την εποχή που αντιμετωπίζαμε τόσα χρόνια. 

Καιρός: Έρχεται η «ψυχρή λίμνη», φεύγει η αφρικανική σκόνη

Το γράφημα που δημοσιεύει το Meteo, παρουσιάζει τις παρελθοντικές προγνώσεις κάθε μήνα Μαΐου από το 2017 μέχρι σήμερα για τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο).

Οι γκρι μπάρες δείχνουν την αβεβαιότητα στις αποκλίσεις των τιμών από την κλιματική τιμή της περιόδου 1993-2016 (ήδη μια πολύ θερμή περίοδος) και οι γκρι κύκλοι δείχνουν τις ακραίες προγνωστικές τιμές όλων των διαθέσιμων σεναρίων.

Καιρός: Έρχεται θερμικό ridge που φέρνει... καλοκαίρι

Τα κόκκινα στίγματα “Χ” δείχνουν τις πραγματικές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν από μετεωρολογικούς σταθμούς μετά το πέρας των προγνωστικών περιόδων. Σύμφωνα με αυτά, το πιο θερμό καλοκαίρι καταγράφηκε το 2022, πολύ κοντά σε μια από τις ακραίες προγνωστικές τιμές τον Μάιο 2022.

Όπως επισημαίνεται στην ανάρτηση του Meteo, θεωρείται ότι το μοντέλο του ECMWF έχει προβλέψει μέχρι στιγμής με μεγάλη ακρίβεια τη γενική πορεία της θερμοκρασίας στην Ευρώπη το καλοκαίρι και ελαφρώς υποεκτιμά τις πραγματικές τιμές.

Μάιος όπως… Ιούλιος στις παραλίες λόγω ζέστης και αφρικανικής σκόνης

Για φέτος, η μπλε μπάρα στα δεξιά του γραφήματος δείχνει ότι προβλέπεται ένα από τα πιο θερμά καλοκαίρια των τελευταίων ετών, με μια ακραία τιμή απόκλισης κοντά στο +2.5 ºC.

Όπως επισημαίνει το Meteo, είναι η πρώτη φορά που κανένα από τα διαθέσιμα προγνωστικά σενάρια τον φετινό Μάιο δεν δείχνει αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας για το σύνολο της Ευρώπης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top