Εορτασμός Πρωτομαγιάς: Σήμερα η αργία 

Πώς θα πληρωθούν όσοι εργαστούν

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας για τη μετάθεση της αργίας της Πρωτομαγιάς (video ΕΡΤ)  

Σήμερα,  Τρίτη 7 Μαΐου 2024,  έχει μετατεθεί η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου 2024 (Πρωτομαγιά), με απόφαση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, επειδή η  συγκεκριμένη ημερομηνία συνέπεσε φέτος με τη Μεγάλη Τετάρτη.

Λόγω της μετάθεσης της αργίας, δε λειτουργούν σήμερα δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, ενώ κλειστές θα παραμείνουν οι τράπεζες. Με ωράριο  αργιών θα λειτουργήσουν οι αστικές μεταφορές, αλλά κανονικά θα λειτουργήσουν οι υπεραστικές συγκοινωνίες για την επιστροφή των εξοδούχων του Πάσχα.  Οι εργαζόμενοι που λόγω της φύσης της εργασίας τους θα εργαστούν σήμερα θα αμειφθούν με την απαιτούμενη προσαύξηση.  

Μιχαηλίδου στο Star: Πώς θα λάβουν επίδομα μητρότητας όσες το δικαιούνται

Η απόφαση για τη μετάθεση της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα ελήφθη, όπως είχε αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας, αιτιολογώντας την απόφαση, προκειμένου να μην διαταραχθεί η οικονομική δραστηριότητα της αγοράς σε μία περίοδο σημαντική για το εμπόριο και τους καταναλωτές. «Η απόφαση αυτή υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της ημέρας αυτής. Μίας ημέρας που λειτουργεί ως εφαλτήριο σκέψης και δράσης, ώστε να βελτιωθεί ο εργασιακός βίος των πολιτών» είχε υποστηρίξει το Υπουργείο.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε κανονικά την 1η Μαΐου 2024 από τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις με τη διοργάνωση εργατικών κινητοποιήσεων.     

Απεργία Πρωτομαγιά: Ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Πώς θα πληρωθούν  όσοι εργαστούν σήμερα 

Για όσους εργαστούν σήμερα προβλέπεται για την αμοιβή τους:

Πρωτομαγιά: Πώς αμείβονται όσοι εργαστούν

- Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν.

- Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες, θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους ,για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου, θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νόμιμου ωρομισθίου τους), καθώς και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top