Πρωτομαγιά: Πώς αμείβονται όσοι εργαστούν

Με τον νέο κατώτατο μισθό οι προσαυξήσεις

«Όσοι αμείβονται με μεγαλύτερα ποσά από τον κατώτατο μισθό δεν θα πάρουν αύξηση», ξεκαθάρισε ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος στην ΕΡΤ

Ημέρα υποχρεωτική αργίας θεωρείται η Πρωτομαγιά, βάσει της ισχύουσας νομοθεσία.

Φέτος, επειδή η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου 2022 συμπίπτει με Κυριακή, μετατέθηκε για τη Δευτέρα 2 Μαΐου 2022, όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη.

Τα μέτρα της τροχαίας για το Πάσχα και την Πρωτομαγιά

Αναλυτικά, σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ, για όσους εργαστούν την παραπάνω ημέρα προβλέπονται τα ακόλουθα:

- Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.

- Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν.

- Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες, θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους ,για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου, θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νόμιμου ωρομισθίου τους), καθώς και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.

Αύξηση κατώτατου μισθού: Τι ισχύει για όσους αμείβονται με μεγαλύτερο μισθό

Κατώτατος μισθός: Τα ποσά μετά την αύξηση – Για ποιους φτάνει τα 1.019 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Μαΐου τίθεται σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός στα 713 ευρώ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top