Τέλος το χάρτινο εισιτήριο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Tap’N’Pay, το νέο σύστημα πληρωμής στα ΜΜΜ

Προς κατάργηση οδεύει το επόμενο διάστημα το χάρτινο εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς από χθες τέθηκε σε εφαρμογή το σύστημα πληρωμής  «Tap’N’Pay» που θα επιτρέπει στον επιβάτη να επιβιβάζεται στα μέσα, δίχως να χρειάζεται να προμηθευτεί τα εισιτήρια ATH.ENA Ticket και ATH.ENA Card.

Το μόνο που θα χρειάζεται ο επιβάτης είναι να πλησιάζει την τραπεζική του κάρτα (είτε την ίδια, είτε το ψηφιακό αντίγραφό της στο κινητό τηλέφωνο) σε ειδικό αναγνώστη στα επικυρωτικά μηχανήματα.

Η παρουσίαση του νέου συστήματος πληρωμής παρουσιάστηκε χθες, Τετάρτη, στο Ζάππειο. 

Η εφαρμογή του νέου συστήματος ξεκίνησε πιλοτικά από χθες στα λεωφορεία των γραμμών Express του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, έως τα τέλη του χρόνου, το σύστημα ανέπαφων συναλλαγών θα είναι διαθέσιμο για τους επιβάτες σε όλα τα  Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δηλαδή λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό και τραμ. 

χάρτινο εισιτήριο σε λεωφορείο

Οι επιβάτες δε θα χρειάζεται να έχουν προμηθευτεί χάρτινο εισιτήριο, αλλά θα μπορούν να «χτυπούν» τη χρεωστική ή πιστωτική κάρτα τους ή να «περνούν» το smartphone τους από το ηλεκτρονικό «μάτι» που θα υπάρχει σε κάθε Μέσο Μαζικής Μεταφοράς και έτσι θα χρεώνονται το αντίτιμο του εισιτηρίου.

Επίσης το σύστημα θα είναι ενήμερο για όσους δικαιούνται εκπτώσεις στα εισιτήρια, πχ. ΑμεΑ και θα γίνεται αυτόματα η μείωση στις τιμές των εισιτηρίων. 

Τα υφιστάμενα εισιτήρια δε θα καταργηθούν, καθώς θα συνεχίσουν να προσφέρονται ως εναλλακτική επιλογή, διευκολύνοντας όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, όπως είναι αρκετοί ηλικιωμένοι.

Εισιτήρια: Τα οφέλη για το επιβατικό κοινό

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα που θα προσφέρει το νέο σύστημα στον χρήστη είναι ότι θα εξοικονομεί χρόνο, καθώς δε θα χρειάζεται να αναζητά τα σημεία πώλησης εισιτηρίων.

Επιπροσθέτως, δε θα χρειάζεται να γνωρίζει τα διαθέσιμα προϊόντα μετακίνησης για να επιλέξει το κατάλληλο. Το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να αναλύσει τα δεδομένα μετακίνησης και η χρέωση στην τραπεζική κάρτα θα είναι ανάλογη με τις διαδρομές, με επιλογή της βέλτιστης.

Θα συμβάλει, επίσης, στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς η μείωση της έκδοσης χάρτινων εισιτηρίων θα σημάνει τον μετριασμό του φαινομένου της απόρριψής τους σε δημόσιους χώρους, το οποίο παρατηρείται έντονα.

Τέλος, το νέο σύστημα θα παρέχει τη δυνατότητα υποστήριξης MaaS (Mobility as a Service), για διασύνδεση με εφαρμογές συνεργατών κινητικότητας όπως ταξί, ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά ποδήλατα, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, κτλ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top