Πλημμύρες Θεσσαλία: Σχέδιο ανασυγκρότησης προβλέπει μετεγκατάσταση χωριών!

Τι προτείνουν Ολλανδοί επιστήμονες για την περιοχή

Σαρωτικές παρεμβάσεις περιλαμβάνει το σχέδιο των Ολλανδών επιστημόνων  για τη Θεσσαλία, προκειμένου να μην ξαναζήσουμε τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel το περασμένο φθινόπωρο. 

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Το σχέδιο των Ολλανδών για τη «θωράκιση» του κάμπου

Στα σκληρά μέτρα για την ανασυγκρότηση του κάμπου περιλαμβάνεται και η μετεγκατάσταση χωριών και οικισμών, προκαλώντας αναστάτωση και ανησυχία στους κατοίκους.

Στα Τρίκαλα, για να αποφευχθεί η υπερχείλιση του Ληθαίου, οι Ολλανδοί προτείνουν να κατασκευαστεί παρακαμπτήριο κανάλι  που αναγκαστικά θα περνά μέσα από μικρά χωριά, τα οποία θα πρέπει οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν και να μετεγκατασταθούν αλλού.

Πλημμύρες Θεσσαλία

Στιγμιότυπο από την πλημμυρισμένη Θεσσαλία / Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi 

Το ολλανδικό σχέδιο για τη Θεσσαλία

Το σχέδιο των Ολλανδών προτείνει επίσης να γίνουν κατεδαφίσεις κτιρίων στην κοίτη του Πηνειού, ελεγχόμενες πλημμύρες, ξερίζωμα χιλιάδων στρεμμάτων βάμβακος και αντικατάσταση με άλλες καλλιέργειες, όπως σουσάμι και κηπευτικά.

Για τη Λάρισα, οι επιστήμονες προτείνουν άμεση κατεδάφιση κτιρίων που έχουν χτιστεί πάνω στον Πηνειό.  Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί κατά 50% η χωρητικότητά του.

Τέλος, η Λίμνη Κάρλα, σύμφωνα με τους Ολλανδού, θα συμβάλει ουσιαστικά  στην αντιπλημμυρική προστασία με την αύξηση της λεκάνης απορροής κατά 17.000 στρέμματα, και ταυτόχρονη  εγκατάλειψη γεωργικών εκτάσεων. Προτείνουν, επίσης, την κατασκευή τάφρου προς το Αιγαίο, για την εκτροπή  των υδάτων σε περίπτωση ισχυρών βροχοπτώσεων.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώνει πως τέτοιες  αλλαγές  θα χρειαστούν χρόνο, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι απαιτείται η αναδιοργάνωση του γεωργικού τομέα, όπως η μεταφορά καλλιεργειών βάμβακος σε άλλες περιοχές της χώρας.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top