Γονιμοποίηση: Aναζωογόνηση ωοθηκών και ενδομητρίου με τη μέθοδο PRP

Ο γυναικολόγος Αθ. Παπανικολάου εξηγεί τη διαδικασία - Ποιες γυναίκες αφορά

Στο πέρασμα των χρόνων πολλές φορές έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορες τεχνικές και διάφορες ιδέες, προκειμένου να αναγεννηθεί ο ωοθηκικός ιστός, με απλά λόγια να λειτουργήσουν καλύτερα οι ωοθήκες μιας γυναίκας. 

Το τελευταίο λοιπόν χρονικό διάστημα έχει μπει στον χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής η χρήση του PRP (Platelet Rich Plasma) ή πιο απλά η μέθοδος με τα συμπυκνωμένα αιμοπετάλια, σύμφωνα με τον Μαιευτήρα - Χειρουργό Γυναικολόγο, Ειδικό στην Αναπαραγωγή, Αθανάσιο Γ. Παπανικολάου.

Μέθοδος PRP για την αναζωογόνηση των ωοθηκών- Η διαδικασία

Πρόκειται για λήψη αίματος της γυναίκας και φυγοκέντρησης αυτού στο εργαστήριο, απομονώνοντας τα συμπυκνωμένα αιμοπετάλια. Στη συνέχεια τα αιμοπετάλια αυτά εγχύονται στις ωοθήκες. 

Τα συμπυκνωμένα αιμοπετάλια είναι πλούσια σε αυξητικούς παράγοντες και σε παράγοντες που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.  Επίσης δρουν και στην καταστολή κάποιων ανοσολογικών παραγόντων, όπως εξηγεί στο star.gr, o γυναικολόγος- Ειδικός Αναπαραγωγής, Αθ.Παπανικολάου. Συνήθως εγχύονται 3-4ml και στις δύο ωοθήκες.

Πρόκειται για μία αυτόλογη μεταφορά κυττάρων του ίδιου ατόμου και ακριβώς για αυτό τον λόγο δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες επιδράσεις στον οργανισμό της γυναίκας.

Kρυοσυντήρηση ωαρίων: Ποια είναι η ιδανική ηλικία και η διαδικασία

Η πράξη αυτή γίνεται αφού η γυναίκα έχει λάβει ελαφριά μορφή αναισθησίας, υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη και διαρκεί λίγα λεπτά. Μπορεί να γίνει διακολπικά, αλλά και λαπαροσκοπικά.  Η γυναίκα φεύγει από την κλινική την ίδια μέρα της επέμβασης.

PRP Ωοθηκών: Τα αποτελέσματα και η διάρκεια της θεραπείας

Τα αποτελέσματα αυτής της τεχνικής φαίνονται τους επόμενους μήνες ελέγχοντας η γυναίκα τις τιμές της AMH και της FSH και διαρκούν το πολύ για 6 μήνες. 

Το χρονικό αυτό διάστημα θα πρέπει η γυναίκα να εκμεταλλευτεί και να κάνει τις προσπάθειες της για την επίτευξη μιας εγκυμοσύνης. Ο στόχος αυτής της διαδικασίας είναι η βελτίωση -κυρίως ποιοτικά- των ωαρίων.

PRP Ωοθηκών: Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η θεραπεία

Ένδειξη για PRP ωοθηκών έχουν γυναίκες:

  • με χαμηλή AMH, υψηλές τιμές FSH
  • σε κατάσταση πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας
  • οι οποίες είναι πτωχές απαντήτριες σε προηγούμενες προσπάθειες εξωσωματικής
  • που επιθυμούν να γονιμοποιήσουν με δικό τους γεννητικό υλικό

PRP ενδομητρίου: Σε ποιες γυναίκες ενδείκνυται η θεραπεία

Επιπλέον η τεχνική της έγχυσης PRP μπορεί να εφαρμοστεί στην ενδομητρική κοιλότητα. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για έγχυση των συμπυκνωμένων αιμοπεταλίων στην ενδομητρική κοιλότητα.

Ένδειξη έχουν γυναίκες με:

  • επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εμφύτευσης μετά από εμβρυομεταφορά
  • ενδομήτριο που δεν αποκτά το επιθυμητό πάχος σε προηγούμενες προσπάθειες IVF
  • ιστορικό λοιμώξεων του ενδομητρίου
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top