Kρυοσυντήρηση ωαρίων: Ποια είναι η ιδανική ηλικία και η διαδικασία

Ο Ειδικός Αναπαραγωγής Αθαν. Παπανικολάου μιλά για την κατάψυξη ωαρίων

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο γίνεται λόγος για την κρυοσυντήρηση ωαρίων, δηλαδή την επιλογή μιας γυναίκας να καταψύξει τα ωάρια της. Ασφαλώς, τη δυνατότητα αυτή πλέον μας τη δίνει η επιστήμη σε συνδυασμό με την τεχνολογία. Η σκέψη για αυτήν την επιλογή έχει γίνει πιο έντονη τα τελευταία χρόνια, καθώς η γυναίκα προσπαθεί να γίνει μητέρα σε μεγαλύτερη ηλικία, είτε λόγω επιθυμίας είτε λόγω επαγγελματικού προσανατολισμού ή για διάφορους άλλους παράγοντες.

Ο Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Ειδικός στην Αναπαραγωγή, Αθανάσιος Γ. Παπανικολάου εξηγεί στο star.gr, ότι η ηλικία αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα της γυναικείας υπογονιμότητας, δηλαδή ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία της γυναίκας, τόσο μειώνεται η ωοθηκική επάρκεια. Ωστόσο, σημειώνει ότι δεν είναι μόνο ποσοτικό το ζήτημα, αλλά και ποιοτικό, καθώς η ποιότητα των ωαρίων φθίνει και αυτή με το πέρασμα των χρόνων, συντελώντας και έτσι σε θέματα γονιμότητας καθώς σε ζητήματα χρωμοσωμικών ανωμαλιών.

Κρυοσυντήρηση ωαρίων: H επιλογή της γυναίκας να καταψύξει τα ωάρια της, με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας/ Φωτογραφία από Pixabay,Alessandra Mendes

Κρυοσυντήρηση ωαρίων: H επιλογή της γυναίκας να καταψύξει τα ωάρια της, με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας/ Φωτογραφία από Pixabay,Alessandra Mendes

Κρυοσυντήρηση ωαρίων: Ποιες γυναίκες αφορά

Με την κατάψυξη ωαρίων ουσιαστικά σταματάει το βιολογικό ρολόι των ωαρίων τη στιγμή της λήψης αυτών. Οι γυναίκες που μπορούν να είναι υποψήφιες για κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι: 

  • όσες δεν έχουν στον άμεσο οικογενειακό προγραμματισμό τους τη δημιουργία οικογένειας και η ηλικία τους κοντεύει τα 35 έτη
  • όσες μπορεί να έχουν οικογενειακό ιστορικό πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας
  • όσες ενδέχεται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία, λόγω διεγνωσμένης κακοήθειας

Πώς γίνεται η διαδικασία της κρυοσυντήρησης ωαρίων

Η διαδικασία της κρυοσυντήρησης ωαρίων είναι σχετικά απλή, αφού χρειάζεται μία διέγερση των ωοθηκών λίγων ημερών προκειμένου να γίνει η ωοληψία. Τα πρωτοκόλλα που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως φιλικά και τα φάρμακα ασφαλή. Μετά την ωοληψία τα ωάρια συντηρούνται με τη μέθοδο της υαλοποίησης σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και μπορούν να παραμείνουν εκεί για πολλά χρόνια. Η τεχνική της υαλοποίησης αύξησε σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά επιτυχίας κατά τη διάρκεια της απόψυξης.

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια σχετικά απλή διαδικασία, εξηγεί ο Ειδικός Αναπαραγωγής, Αθ.Παπανικολάου/ πηγή φωτογραφίας unsplash

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια σχετικά απλή διαδικασία, εξηγεί ο Ειδικός Αναπαραγωγής, Αθ.Παπανικολάου/ πηγή φωτογραφίας unsplash

Στη διαδικασία αυτής της απόψυξης τα ωάρια επιστρέφουν σχεδόν όλα στην κατάσταση που ήταν πριν την κατάψυξη. Όταν και εφόσον η γυναίκα θα τα χρειαστεί πραγματοποιείται απόψυξη των ωαρίων, τα οποία είναι σε πολύ καλή ποιότητα και αντιστοιχούν σε γυναίκα μικρότερης ηλικίας.

Πότε πρέπει να γίνει η κατάψυξη ωαρίων

Η  κατάψυξη ωαρίων σε νεαρή αναπαραγωγική ηλικία θα εξασφαλίσει υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας για την επίτευξη μιας μελλοντικής εγκυμοσύνης.

Η ιδανική ηλικία θα λέγαμε ότι είναι από 30-37 ετών, με την τάση να αναφερόμαστε όλο και σε μικρότερες ηλικίες. Σε περιπτώσεις κακοήθειας γίνεται και σε μικρότερες ηλικίες.

Κρυοσυντήρηση: Υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ωαρίων που πρέπει να φυλάξει μία γυναίκα;

Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι όχι. Η γυναίκα φυλάει όσα οι ωοθήκες της και το ωοθηκικό της απόθεμα είναι σε θέση να της δώσουν. Εμπειρικά μπορούμε να πούμε ότι ένας αριθμός μεταξύ 6- 8 είναι ικανοποιητικός, για να διεκδικήσει τις πιθανότητες επίτευξης μιας κύησης και τη γέννηση ενός μωρού μελλοντικά.

Κρυοσυντήρηση ωαρίων: Τι χρειάζεται να κάνει η γυναίκα;

Ασφαλώς να συμβουλευτεί έναν ειδικό αναπαραγωγής, να εκτιμηθεί το ωοθηκικό της απόθεμα. Απαραίτητες είναι κάποιες εξετάσεις αίματος και μία συμβολαιογραφική πράξη.

Η ελληνική νομοθεσία ορίζει ως μέγιστη επιτρεπόμενη διάρκεια κρυοσυντήρησης των ωαρίων τα 20 χρόνια/ Φωτογραφία από Silvia από το Pixabay

Κρυοσυντήρηση ωαρίων: Πόσο καιρό μπορούν να διατηρηθούν τα κατεψυγμένα ωάρια;

Η ελληνική νομοθεσία ορίζει τη μέγιστη επιτρεπόμενη διάρκεια κρυοσυντήρησης των ωαρίων τα 20 χρόνια. Η διάρκεια της κρυοσυντήρησης ωαρίων μπορεί να παραταθεί για 5 χρόνια μετά από έγγραφη αίτηση. Ασφαλώς το μέγιστο είναι μέχρι να συμπληρώσει το 54ο έτος της ηλικίας της, που είναι και το ανώτατο όριο για οποιονδήποτε χειρισμό υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top