Σύνταγμα: Με καπνιστήρια οι μελισσοκόμοι στο Σύνταγμα - Κλειστή η Αμαλίας

Αποφασίζουν σήμερα οι αγρότες το μέλλον των κινητοποιήσεων

Απόβαση στο Σύνταγμα πραγματοποιούν σήμερα οι μελισσοκόμοι, μετά το μεγάλο συλλαλητήριο των αγροτών. Σήμερα επίσης οι αγρότες θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. 

Αγρότες: Με χειροκροτήματα αποχώρησαν τα τρακτέρ από το Σύνταγμα

Οι μελισσοκόμοι βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος, με καπνιστήρια στα χέρια και διαμαρτύρονται κυρίως για τις ελληνοποιήσεις και το κόστος παραγωγής. 

Oι μελισσοκόμοι πήραν τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων από τους αγρότες - Eurokinissi

Oι μελισσοκόμοι πήραν τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων από τους αγρότες - Eurokinissi

«Θέλουμε διαχωρισμό των εισαγόμενων μελιών και των ελληνικών. Δηλαδή θέλουμε να απονεμηθεί το ελληνικό σήμα και με αυτό τον τρόπο να μπορέσουμε να ελέγξουμε τα μέλια», δήλωσε στο Open ο ρόεδρος μελισσοκόμων Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας Γιώργος Τσεντεμεντές.

Οι μελισσοκόμοι με καπνιστήρια στα χέρια διαμαρτύρονται στο Σύνταγμα για τις ελληνοποιήσεις και το κόστος παραγωγής - Eurokinissi

Οι μελισσοκόμοι με καπνιστήρια στα χέρια διαμαρτύρονται στο Σύνταγμα για τις ελληνοποιήσεις και το κόστος παραγωγής - Eurokinissi

Αυτή την ώρα είναι κλειστή η λεωφόρος Αμαλίας. Θα υπάρξει και μηχανοκίνητη πορεία, ενώ εκπρόσωποι των μελισσοκόμων θα επισκεφθούν τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Προστασίας του Πολίτη, και Μεταφορών.

Οι μελισσοκόμοι ξεκίνησαν στις 04:00 τα ξημερώματα από το Παμπελοποννησιακό Στάδιο με αγροτικά αυτοκίνητα, φορτηγά και πούλμαν και στη συνέχεια το κομβόι κατευθύνθηκε στο Ρίο, όπου ενώθηκε με τους μελισσοκόμους της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηπείρου. 

Οι συγκινητικές ιστορίες των αγροτών που διαδηλώνουν στο Σύνταγμα

Στον Ισθμό τους περίμεναν συνάδελφοί τους από την υπόλοιπη Πελοπόννησο κι έτσι σχηματίστηκε μια μεγάλη αυτοκινητοπομπή που θα φτάσει στην Αθήνα. Οι μελισσοκόμοι θα κάνουν μια στάση στη λεωφόρο Καβάλας, από όπου θα μεταβούν συντεταγμένα και με τη συνδρομή της αστυνομίας προς την Ομόνοια και από εκεί στο Σύνταγμα. 

Οι μελισσοκόμοι αναμένεται να πραγματοποιήσουν και μηχανοκίνητη πορεία προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης - Eurokinissi

Οι μελισσοκόμοι αναμένεται να πραγματοποιήσουν και μηχανοκίνητη πορεία προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης - Eurokinissi

Τα αιτήματα των μελισσοκόμων

Όπως αναφέρει η Πανελλαδική Συντονιστική Κινητοποιήσεων Μελισσοκόμων, τα αιτήματά τους είναι:

  • Eλληνοποιήσεις (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος).
  • Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)
  • Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία.
  • Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.
  • Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα.
  • Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.
  • Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Αγρότες: Αποφασίζουν σήμερα για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους

Από την πλευρά τους οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν σήμερα γενικές συνελεύσεις για να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. 

Φθηνότερο ρεύμα για 2+8 χρόνια για όλους τους αγρότες πρότεινε ο Μητσοτάκης

Οι αγρότες στην Πελοπόννησο και στην Δυτική Ελλάδα  έχουν ξεκινήσει ήδη τις γενικές συνελεύσεις. Όπως λένε, στόχο βάζουν τη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων και για τη συνέχεια, σημειώνοντας ότι ήδη βγαίνουν κερδισμένοι από τον αγώνα που δίνουν, τις επαφές που έχουν πραγματοποιήσει, τις δράσεις που αναπτύσσουν καθημερινά.

Αγρότες αναφέρουν πως θα συνεχίσουν τους συμβολικούς αποκλεισμούς τουλάχιστον μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Θα απευθύνουν έκκληση στον πρωθυπουργό για μια νέα συνάντηση καθώς όπως λένε υπάρχει χώρος να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Πληροφορίες αναφέρουν τέλος πως υπάρχει σκέψη ώστε την ερχόμενη Παρασκευή να πραγματοποιηθεί μηχανοκίνητη πορεία μέσα στην πόλη του Αιγίου με τους ίδιους τους αγρότες να διαμηνύουν πως αυτό που έγινε στο Σύνταγμα ήταν μόνο η αρχή.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top