Φθηνότερο ρεύμα για 2+8 χρόνια για όλους τους αγρότες πρότεινε ο Μητσοτάκης

Όλα τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση

Με αντιπροσωπεία των αγροτών συναντάται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα του αγροτικού τομέα, να ακούσει τα αιτήματά τους και να τους παρουσιάσει τις λύσεις που προτείνει η κυβέρνηση.

Συνάντηση Μητσοτάκη – αγροτών: Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι    

«Πρόθεσή μου είναι να σας ακούσω όλους και στη συνέχεια να σας παρουσιάσω κάποιες προτάσεις που έχουμε επεξεργαστεί για τα ζητήματα που υποψιαζόμαστε ότι θα μας θίξετε», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της συνάντησης με τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις και με καλή διάθεση και μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο που θα λαμβάνει υπόψιν τους δικούς σας δικαιολογημένους προβληματισμούς αλλά και ότι τα δημοσιονομικά είναι περιορισμένες. Γνωρίζετε ότι πολλοί κλάδοι πάντα από την κυβέρνηση έχουν αιτήματα και προσδοκίες και η κυβέρνηση πρέπει να βλέπει το όλον και να λαμβάνει υπόψιν την διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης», συνέχισε.

Οι αγρότες έφτασαν στο Μαξίμου - Intimenews

Οι αγρότες έφτασαν στο Μαξίμου - Intimenews

Αγρότες: Τα μέτρα που πρότεινε ο πρωθυπουργός

Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με αυτό το μέτρο εξασφαλίζονται πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα που εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την KW στα 2 πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους. Για τα επόμενα 8 χρόνια για το ⅓ της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά. Επιτρέποντας έτσι σε όλους τους αγρότες να κάνουν τον προγραμματισμό τους σε βάθος δεκαετίας.

Αγρότες: Άνοιξαν τα διόδια στη Γέφυρα Ρίου για να περνούν δωρεάν τα ΙΧ!

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης έρχεται σε συνέχεια των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί για τη μείωση του αγροτικού ρεύματος και θα χρηματοδοτηθεί πρωτίστως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων.

Μπλόκα αγροτών σε εθνικές οδούς: Σφίγγει ο κλοιός για Αθήνα - Θεσσαλονίκη 

Στο πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και σ’ αυτό δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, άρα το σύνολο του αγροτικού κόσμου. Οι όροι του προγράμματος έχουν ως ακολούθως:

Εκτιμώμενες Τιμές για τα πρώτα δύο χρόνια με έναρξη τιμολόγησης την 1.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως ακολούθως:

  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
  •  Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Οι τιμές αυτές αφορούν στο σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.

Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθευονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με τις σχετικές ρήτρες αποχώρησης.

Οι πάροχοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν όρους σύνδεσης για τα συγκεκριμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το πρόγραμμα μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων για τα συνεργατικά σχήματα και την συμβολαιακή γεωργία που είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

  • Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη κατατίθεται στη Βουλή άμεσα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top