Καιρός: Χιόνια από τη Λαμία και πάνω - Ποιες περιοχές θα ντυθούν στα λευκά

Διπολικός ο καιρός τις επόμενες μέρες

Μεταβολή θα σημειώσει ο καιρός από το Σάββατο σε όλη τη χώρα, με τα τελευταία στοιχεία να προειδοποιούν για τσουχτερό κρύο μετά τις υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών. 

Δείτε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)

Η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση στα βόρεια της χώρας, όμως στις κεντρικές και νότιες περιοχές ο καιρός θα παραμείνει ανοιξιάτικος. Το σκηνικό θα αλλάξει σε ολόκληρη την χώρα από την Κυριακή, με χιόνια και ισχυρούς ανέμους.

Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επικρατήσουν μέχρι και την Παρασκευή με το θερμόμετρο να δείχνει έως 22 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ενώ, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το σκηνικό του καιρού αλλάζει απότομα μέσα σε ένα 24ώρο. 

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, το Σάββατο θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια, ενώ στα κεντρικά και τα νότια θα διατηρηθεί υψηλή και την Κυριακή θα σημειώσει αισθητή πτώση από βορρά προς νότο, τονίζοτας επίσης, ότι οι άνεμοι θα είναι ισχυροί, καθώς τοπικά στο Αιγαίο θα αγγίξουν και τα 9 μποφόρ.

 

 

Από πλευράς βροχοπτώσεων αναμένονται τοπικά φαινόμενα ως την Παρασκευή στα δυτικά και το Ανατολικό Αιγαίο, ενώ το Σάββατο θα έχουμε μεταβολή του καιρού με τοπικές βροχές αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία από το απόγευμα στις υπόλοιπες περιοχές πλην της Κρήτης. 

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το απόγευμα στα βόρεια ηπειρωτικά σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα στα κεντρικά και τα βόρεια θα ενταθούν και θα σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. 

Την Κυριακή θα σημειωθούν βροχές και στα ανατολικά και νότια θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά αναμένονται χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, ενώ βαθμιαία θα σημειωθούν και στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της δυτικής Κρήτης. Τα φαινόμενα βαθμιαία από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και στα βορειοανατολικά θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι από το μεσημέρι του Σαββάτου θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν στο βόρειο Αιγαίο στα 7 και και από τις βραδινές ώρες στα 8 μποφόρ ενώ την Κυριακή Β-ΒΑ 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 τοπικά 9 μποφόρ» έγραψε χαρακτηριστικά.

Καιρός: Γιατί δε θα σημειωθούν ισχυρές χιονοπτώσεις 

Σε δεύτερη ανάρτησή του, ο Θοδωρής Κολυδάς υπογράμμισε ότι «για να μπορέσει μια περιοχή να δεχτεί μεγάλα ύψη χιονιού δεν αρκεί μόνο η παρουσία χαμηλών θερμοκρασιών στα κατώτερα στρώματα (850 hPa), αλλά χρειάζεται και η υποστήριξη από τις μέσες στάθμές της ατμόσφαιρας (500hPa). Τo Jet Stream (αεροχείμαρρος) τις επόμενες ημέρες δεν δείχνει να έχει τη δυναμική να κατέβει σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη και επικρατεί ζωνική κυκλοφορία με Δ-ΝΔ ρεύμα».

 

 

Καιρός: Από τα 22άρια στα χιόνια

Για... διπολικό καιρό κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας σε ανάρτησή του στο Facebook. 

«Από τα 22άρια στα χιόνια… Καλησπέρα! Ο υδράργυρος αύριο και μεθαύριο στη Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο, στη Βοιωτία, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα ίσως ξεπεράσει τους 21 με 22 βαθμούς. Στην Αττική τους 19 με 20. Ωστόσο το Σαββατοκύριακο θα πέσει η θερμοκρασία 10 με 12 βαθμούς και οι βοριάδες θα αγγίξουν τα 10 μποφόρ στα πελάγη. Τα χιόνια από τη Λαμία και βορειότερα και στο βόρειο Αιγαίο θα πέσουν και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Θα χιονίσει στις πόλεις της δυτικής Μακεδονίας, στα πεδινά της Θράκης και μεγάλη υποψηφιότητα για χιονοπτώσεις έχει η πόλη της Θεσσαλονίκης ( Σάββατο βράδυ).Την Κυριακή το πρωί θα χιονίσει και στα βουνά της Αττικής. Μεγάλη προσοχή και στις ισχυρές καταιγίδες την Κυριακή , στην Κρήτη, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Υ.Γ :Από την Τρίτη πηγαίνουμε για Αλκυονίδες ημέρες...» τονίζει στην ανάρτησή του ο μετεωρολόγος.

Καιρός: Χιόνια στη Θεσσαλονίκη «βλέπει» ο Μαρουσάκης

«Με φθινοπωρινό καιρό ξεκίνησε η ημέρα σήμερα, σχετικά γρήγορα όμως θα κυριαρχήσει η άνοιξη και μάλιστα με τον υδράργυρο σε αρκετές περιοχές κοντά στους 20°.

Ανοιξιάτικος και αύριο ο καιρός και από το Σάββατο σταδιακά και από τα βόρεια βαρυχειμωνιά με τα χιόνια προς τη κεντρική και βόρεια χώρα να κατεβαίνουν πολύ χαμηλά ενώ στο Αιγαίο θα επικρατήσουν πολύ θυελλώδεις βοριάδες που πιθανόν από το βράδυ του Σαββάτου και μετά να κρατήσουν δεμένα και τα πλοία» αναφέρει σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

«Πιθανόν ο χιονιάς να απασχολήσει και την πόλη της Θεσσαλονίκης μέσα στο βράδυ του Σαββάτου και αν δεν καταφέρει να φτάσει μέχρι και το κέντρο της πόλης, σίγουρα γύρω γύρω από αυτό σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Καλό είναι να υπάρχει μία ετοιμότητα από Λαμία και πιο πάνω όπου ίσως έρθουμε αντιμέτωποι με προβλήματα ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα», πρόσθεσε.

Ο καιρός σήμερα

Αναμένονται νεφώσεις στα δυτικά, στη Θράκη και στο Ανατολικό Αιγαίο ενώ στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις που θα εναλλάσσονται με διαστήματα ηλιοφάνειας. Τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά και βορειοανατολικά ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Ανατολικό Αιγαίο. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες και υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης λασποβροχών. Η ορατότητα έως το πρωί και προς το τέλος του εικοσιτετραώρου στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 0 έως 16 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη 3 έως 17, στη Θεσσαλία από 5 έως 19, στην Ήπειρο από 8 έως 18, στη Δυτική Στερεά από 11 έως 17, στην υπόλοιπη Στερεά από 6 έως 20, στην Πελοπόννησο από 8 έως 20, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 17, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 18 έως 18, στις Κυκλάδες από 14 έως 18, στα Δωδεκάνησα από 12 έως 17 και στην Κρήτη από 8 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ και μετά το μεσημέρι στα βόρεια 5 έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ.

Καιρός: Αναλυτική πρόγνωση

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως μέχρι το μεσημέρι. Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από το μεσημέρι στη Θράκη τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από το απόγευμα στα βορειοδυτικά πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Άνεμοι: Νότιοι 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου από 5 έως 14 βαθμούς.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Τις πρωινές ώρες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από το μεσημέρι τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες. Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από το μεσημέρι 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 και τοπικά στην Κρήτη έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το απόγευμα με τοπικές βροχές. Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από το μεσημέρι στα βόρεια 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 και τοπικά στα Δωδεκάνησα έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Τις πρωινές ώρες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές και γρήγορη βελτίωση. Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 και από το απόγευμα στις Σποράδες έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αρχικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και από τις προμεσημβρινές ώρες λίγες νεφώσεις. Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αρχικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και από τις προμεσημβρινές ώρες σχεδόν αίθριος. Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από το μεσημέρι στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19-01-2024

Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βορειοδυτικά, το ανατολικό Αιγαίο και πρόσκαιρα στα βορειοανατολικά. Στα δυτικά θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές κυρίως μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Από το απόγευμα θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που τις βραδινές ώρες θα πυκνώσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5, στο Ιόνιο 5 με 6 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Στα βόρεια θα φθάσει τους 16 με 18 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 19 με 20 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα κατά τόπους τους 22 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 20-01-2024

Μεταβολή του καιρού προβλέπεται σε όλη τη χώρα με αυξημένες νεφώσεις και τοπικές βροχές αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία από το απόγευμα στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το απόγευμα στα βόρεια ηπειρωτικά σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα στα κεντρικά και τα βόρεια θα ενταθούν και θα σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Γρήγορα στα βορειοανατολικά θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν στο βόρειο Αιγαίο στα 7 με 8 και από τις βραδινές ώρες στα 9, στο κεντρικό και στο νοτιο Αιγαίο νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βόρεια, ενώ στα κεντρικά και τα νότια θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Τις βραδινές ώρες θα σημειωθεί παγετός στα βόρεια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 21-01-2024

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ανατολικά και νότια θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθούν χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, ενώ βαθμιαία θα σημειωθούν και στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της δυτικής Κρήτης. Τα φαινόμενα βαθμιαία από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και στα βόρεια θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9, τοπικά στο νοτιοδυτικό Αιγαίο 10 μποφόρ, και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν αρχικά νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ, βαθμιαία όμως θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα από βορρά προς νότο. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά και τις βραδινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, ενώ στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 22-01-2024

Νεφώσεις με τοπικές βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, κυρίως στην Εύβοια, στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Στα νοτιοανατολικά προβλέπονται πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Στα κεντρικά και τα νότια ηπειρωτικά και στην Κρήτη θα σημειωθούν λίγες χιονοπτώσεις σε ορεινές ημιορεινές περιοχές. Τα φαινόμενα βαθμιαία από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ. Εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται από τα δυτικά τις βραδινές ώρες.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα από βορρά προς νότο. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά και τις βραδινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, ενώ στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top