Ζαγόρι: Μαθητής κάνει 112 χιλιόμετρα τη μέρα για να πάει στο σχολείο!  

Ο καθημερινός «Γολγοθάς» του μοναδικού μαθητή στο Φλαμπουράρι

Kάπου στα χιονισμένα βουνά της Ελλάδας υπάρχουν μαθητές που μέσα στο κρύο και τον πάγο ξυπνάνε ξημερώματα για να διανύσουν άλλοτε 30 άλλοτε 60  ακόμα και 100 χιλιόμετρα για να μορφωθούν.

Δίωξη για κακούργημα στους ανήλικους που επιτέθηκαν στον 14χρονο

Η ανταποκρίτρια του Star Μαίρη Τζώρα κατέγραψε τον καθημερινό αγώνα των μαθητών και την αγωνία των γονιών τους 

Φλαμπουράρι, Ανατολικό Ζαγόρι: Ο «Γολγοθάς» του μοναδικού μαθητή  

Ακόμα βαθύ σκοτάδι στο γραφικό Φλαμπουράρι στο Ζαγόρι και ο 14χρονος Αλέξανδρος ξεκινάει το καθημερινό του  ταξίδι για την γνώση. Ένα ταξίδι που όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές, γίνεται Γολγοθάς. 

Ο καθημερινός αγώνας του 14χρονου Αλέξανδρου για να πάει στο σχολείο

Ο καθημερινός αγώνας του 14χρονου Αλέξανδρου για να πάει στο σχολείο   

«Είναι μέσα στις στροφές και εκεί που έπρεπε να υπάρχουν στηθαία δεν υπάρχουν, λακκούβες… Είχε φύγει μια φορά θυμάμαι το αμάξι εκτός ελέγχου αλλά εντάξει ο οδηγός ήταν καλός και το έσωσε», δηλώνει ο Αλέξανδρος για τις περιπέτειες στον καθημερινό αγώνα για τη γνώση.     

Στο Φλαμπουράρι το μοναδικό παιδί είναι ο 14χρονος, ο οποίος κάνει κάθε μέρα 3 ώρες δρόμο. 112 χιλιόμετρα για να πάει στο σχολείο του και να επιστρέψει στο σπίτι του!

«Τότε στα νήπια κουραζόμουν περισσότερο αλλά τώρα το έχω συνηθίσει πλέον και πάλι και  να μην ήθελα δεν γίνεται να μην το κάνω» δηλώνει στην κάμερα του Star.  

«Για μας είναι ήρωας.  Σίγουρα ανησυχώ,  ο Αλέξανδρος αυτά τα δρομολόγια τα κάνει από 4 ετών από το νηπιαγωγείο» δηλώνει η μητέρα του Αλέξανδρου Μαρία Βαρσάνη, ενώ ο πατέρας του Χρήστος Βλαχιώτης εύχεται  να μπορούσαν να ξαναφτιάξουν το Γυμνάσιο στους Μηλιωτάδες, για να πηγαίνουν εκεί 

«Θέλω να γίνω δάσκαλος για να δείξω και εγώ αγάπη στα παιδιά» 

Ο Αλέξανδρος με καθαρο βλέμμα κοιτάζει κατάματα το μέλλον και ονειρεύεται να γίνει δάσκαλος:  «Επειδή ήμουν σε απομακρυσμένο χωριό και μου έδειχναν  μια κατανόηση οι  δάσκαλοι θέλω να κάνω και εγώ ακριβώς το ίδιο, να δείξω αυτήν την κατανόηση, αγάπη και  συμπόνια» 

Μαθητές σε χιονισμένες διαδρομές: Ξυπνούν ξημερώματα και διανύουν χιλιόμετρα στα χιονια 

Ένα άλλο λεωφορείο μέσα στα χιόνια και στον πάγο μεταφέρει 18 μαθητές από την Μηλιά στο σχολείο του Μετσόβου. Τα παιδιά  διανύουν  24 χιλιόμετρα για να πάνε και 24 για να επιστρέψουν στο σπίτι τους. 

Μαθητές στην Ήπειρο από τα ξημερώματα και μέσα στα χιόνια στον δρόμο για το σχολείο

Μαθητές στην Ήπειρο από τα ξημερώματα και μέσα στα χιόνια στον δρόμο για το σχολείο  

Οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες όμως τα παιδιά πρέπει να πάνε στο σχολείο.  «Είναι πολύ κουραστικό το να πηγαινοέρχεσαι κάθε μέρα μόνο για σχολείο αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος» δηλώνει μια μαθήτρια στην κάμερα του Star, ενώ συμμαθητές μιλάνε για τις δυσκολίες μέσα στην παγωνιά.       

Καθημερινός αγώνας για τη γνώση για τους μαθητές των απομακρυσμένων χωριών

Καθημερινός αγώνας για τη γνώση για τους μαθητές των απομακρυσμένων χωριών  

Οι μαθητές είναι οπλισμένοι  με αντοχές  κυρίως όμως έχουν  δίψα για μάθηση. «Έχουμε πολλά παιδιά που μεταφέρονται από τα γύρω χωριά. Έρχονται γιατί νιώθουν ότι θέλουν να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο στη ζωή τους» δηλώνει η Ελένη Σοκολάκη,  Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Μετσόβου 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top