Πτώση αεροσκάφους στην Κρήτη: Πνιγμός η αιτία θανάτου του κυβερνήτη

Αναζητούνται τα αίτια της τραγωδίας

Πνιγμός είναι η αιτία θανάτου του 60χρονου κυβερνήτη του μονοκινητήριου αεροσκάφους που συνετρίβη το βράδυ της Πέμπτης στη θάλασσα, ενώ προσπαθούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Μάλεμε στην Κρήτη.

Χανιά: «Έκοψα τους ιμάντες με μαχαίρι, ο ένας πιλότος είχε χτυπήματα»

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί νεκροψία-νεκροτομή στον 61χρονο συγκυβερνήτη, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Συντριβή αεροσκάφους: Έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας

Την ίδια ώρα πραγματογνώμονες της Ανεξάρτητης Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια της συντριβής του μονοκινητήριου αεροσκάφους, τύπου Σαβάνα. 

Πνιγμός είναι η αιτία θανάτου του κυβερνήτη του αεροσκάφους που συνετρίβη στην Κρήτη

Πνιγμός είναι η αιτία θανάτου του κυβερνήτη του αεροσκάφους που συνετρίβη στην Κρήτη

Σύμφωνα με το neakriti.gr στα Χανιά έφτασε ειδικός του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών, ο οποίος και θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα λαμβάνοντας πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες και συλλέγοντας στοιχεία για τις συνθήκες συντριβής του αεροσκάφους.

Πτώση αεροσκάφους στα Χανιά: «Τα θύματα ήταν δεμένα στα καθίσματά τους»

Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι το αεροσκάφος κατέπεσε με το μπροστινό τμήμα του, επιφέροντας ακαριαίο θάνατο στους δύο επιβαίνοντες, οι οποίοι βρέθηκαν δεμένοι στα καθίσματα τους, στοιχείο που μαρτυρά πως δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν.

Σύμφωνα με ειδικούς το συγκεκριμένο αεροσκάφος δεν έπρεπε να πετάει νύχτα

Σύμφωνα με ειδικούς το συγκεκριμένο αεροσκάφος δεν έπρεπε να πετάει νύχτα

Η πτώση του μονοκινητήριου ήταν κατά την εκτίμηση του προέδρου της Αερολέσχης Χανίων κ. Παναγιώτη Τζεράκη βίαιη. Το μπροστινό τμήμα του αεροσκάφους έχει καταστραφεί ενώ έχει αποκολληθεί μερικώς το δεξιό πτερύγιο.

Ο 61χρονος Θεόδωρος Πάντος, πρόεδρος της Αερολέσχης Δυτικής Αττικής και ο 66χρονος Κωνσταντίνος Καραμπίνης, μέλη της Αερολέσχης Δυτικής Αττικής, φέρονται να πραγματοποιούσαν ιδιωτική επίσκεψη στα Χανιά. 

Πτώση αεροσκάφους στην Κρήτη - Νεκροί οι δύο επιβαίνοντες

Ο πρόεδρος της αερολέσχης Χανίων Παναγιώτης Τζεράκης τόνισε ότι το ταξίδι τους, δεν είχε σχέση με προγραμματισμένους αγώνες της αερολέσχης στο Μάλεμε, πλην όμως δήλωσε ότι το μοιραίο απόγευμα της Πέμπτης, ένας φίλος των θυμάτων τους περίμενε στο αεροδρόμιο του Μάλεμε. 

Πιθανόν ο κυβερνήτης του αεροσκάφους που συνετρίβη στην Κρήτη να αποπροσανατολίστηκε και να κατέληξε στη θάλασσα

Πιθανόν ο κυβερνήτης του αεροσκάφους που συνετρίβη στην Κρήτη να αποπροσανατολίστηκε και να κατέληξε στη θάλασσα

Αυτόπτης μάρτυρας της πτώσης του αεροσκάφους ο κ. Τζεράκης σημείωσε πως το μονοκινητήριο, ενώ κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο Χανίων, ξαφνικά έκανε στροφή και γύρισε προς το Μάλεμε. Πέρασε από πάνω και σε χαμηλό ύψος που όμως δεν ήταν κατάλληλο για προσγείωση.

Πτώση αεροσκάφους: Αυτού του τύπου αεροσκάφη πετούν μόνο τη μέρα

Ο κ. Τζεράκης εκτίμησε πως ο κυβερνήτης του αεροσκάφους πιθανόν να αποπροσανατολίστηκε, με συνέπεια το λεγόμενο «σπιράλ θανάτου».

«Νόμιζε ότι πετούσε οριζόντια, ενώ έπεφτε στη θάλασσα. Κανονικά έπρεπε να προσγειωθεί στη Σούδα. Εδώ στο αεροδρόμιο δεν υπάρχουν οι συνθήκες για προσγείωση νύχτας, ούτε το αεροπλάνο είχε τέτοιες δυνατότητες και νομίζω ότι ούτε ο ίδιος ήταν εκπαιδευμένος για πτήση νύχτα. Ήταν ένα αεροπλάνο τύπου Σαβάνα που πετάει μόνο ημέρα», είπε.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο χειριστής του αεροσκάφους συνέχισε την πτήση ενώ είχε δύσει ο ήλιος. Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι το αεροδρόμιο του Μάλεμε είναι εδώ και χρόνια ανενεργό, χρησιμοποιείται από την αερολέσχη Χανίων κατόπιν σχετικής άδειας σε συγκεκριμένες ημέρες του μήνα και συγκεκριμένες ώρες. Δεν διαθέτει φωτισμό και ακόμα και η κίνηση οχημάτων στο παράκτιο τμήμα του νυχτερινές ώρες είναι παρακινδυνευμένη. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top