Βασιλόπουλος: Τι πρέπει να γίνει για να μην επαναληφθούν οι πλημμύρες

Ο καθηγητής Γεωπληροφορικής Ανδρέας Βασιλόπουλος αναλύει στο Star

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στον κάμπο της Θεσσαλίας: χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι χωρίς ρεύμα και νερό, νεκρά ζώα επιπλέουν στα λασπόνερα, ενώ τεράστιες είναι οι εκτάσεις γης που έχουν πλημμυρίσει, καταστρέφοντας σοδειές και τους κόπους χρόνων.

Θεσσαλία: Οι πρώτες ενισχύσεις για νοικοκυριά- επιχειρήσεις- αγρότες

Πάνω στα χαλάσματα και τις λάσπες πρέπει τώρα να γίνουν έργα άμεσα, τόσο για να επανέλθει σταδιακά η ζωή στις πληγείσες περιοχές, όσο και για να μην επαναληφθούν ξανά αυτές οι εικόνες χάους και καταστροφής.

Μιλώντας στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star, o καθηγητής Γεωπληροφορικής, Ανδρέας Βασιλόπουλος, ανέλυσε ένα ένα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να είναι αυτό εφικτό.

Πρέπει να καταγραφούν οι περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες και να ισχύει ένας αντιπλημμυρικός κανονισμός.

Ο καθηγητής Γεωπληροφορικής Ανδρέας Βασιλόπουλος αναλύει στο Star

«Πρέπει να σκεφτούμε την επόμενη μέρα, που έχει δύο τομείς: η ανακούφιση αυτών των ανθρώπων - και στο κομμάτι της σωστής καταγραφής, ώστε να αποζημιωθούν άμεσα. Επίσης, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα τα οποία πρέπει να δούμε, όπως η στατικότητα των κτιρίων, των δρόμων και των γεφυρών. Όλα αυτά, λόγω καθιζήσεων που αναμένονται», τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος και πρόσθεσε:

«Επίσης, πρέπει να ζητήσουμε την παράταση της προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ, γιατί αν γίνει γρήγορη απορρόφηση δε θα είναι αποτελεσματική. Πρέπει πρώτα να γίνουν μελέτες και μετά έργα και αυτό θέλει χρόνο».

Ακόμα, ο κ. Βασιλόπουλος υπογράμμισε πόσο σημαντικός είναι να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα, όπως ισχύει σε άλλες χώρες, ένας αντιπλημμυρικός κανονισμός, όπως υπάρχει ο αντισεισμικός: «Πρέπει να καταγραφούν οι περιοχές που είναι επικίνδυνες για πλημμύρα. Να σημειώσουμε ότι μπορεί η κακοκαιρία στις περιοχές που επλήγησαν να ήταν πρωτοφανής, ωστόσο είχαμε προειδοποιήσει τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε ο καθηγητής Γεωπληροφορικής.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του  Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top