Κακοκαιρία: Νέα εκκένωση λόγω πλημμυρών - Συνεχίζονται οι διασώσεις

Στήνουν αναχώματα στον Πηνειό για να μην «πνιγεί» η Λάρισα

Όσα μετέδωσε από τη Λάρισα στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star η ανταποκρίτρια Δήμητρα Τζιότζιου

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες που κατάγραψε δορυφόρος για τις πλημμυρισμένες περιοχές στη Θεσσαλία, ενώ γίνονται προσπάθειες να στηθούν αναχώματα στον Πηνειό ποταμό για να μην ξεχειλίσει, αφού η στάθμη του έφτασε τα 10 μέτρα. Την ίδια ώρα, δόθηκε εντολή εκκένωσης χωριού στο Κιλελέρ, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πλημμύρας.

Καρδίτσα: «Πού είσαι αγόρι μου;» - Η στιγμή που γιος βρίσκει τη μητέρα του

Ήχησε ξανά το 112 στη Θεσσαλία, με τις αρχές να δίνουν εντολή εκκένωσης του οικισμού Ομορφοχώρι Κιλελέρ προς Πλατύκαμπο. «Αν βρίσκεστε στο Ομορφοχώρι  Δ. Κιλελέρ απομακρυνθείτε προς οικισμό Πλατυκάμπου, λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το μήνυμα από την Πολιτική Προστασία.

«Είναι το τέλος μας» - Κτηνοτρόφος βρήκε πνιγμένα τα πρόβατά του

Φόβοι για νέες πλημμύρες στη Λάρισα

Φόβοι για νέες πλημμύρες στη Λάρισα / Φωτογραφίες Eurokinissi 

Πλημμύρες Λάρισα

Λάρισα πλημμύρες

Θεσσαλία: Στήνουν αναχώματα στον Πηνειό - Φόβοι για νέες πλημμύρες

Μάχη με την πλημμύρα δίνουν και στη Λάρισα, σε έναν διαρκή αγώνα ενίσχυσης των αναχωμάτων του Πηνειού ποταμού στα όρια της πόλης και απομάκρυνσης του πληθυσμού από περιοχές που βρίσκονται γύρω από το ποτάμι.

Δραματικές ώρες στη Θεσσαλία: Κλειστή η Εθνική Οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης

Πυροσβέστες και εθελοντές, συνεπικουρούμενοι και από δυνάμεις του στρατού και από ιδιώτες με σκαπτικά μηχανήματα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, σε τρία επίπεδα: 

  • να ενισχύσουν τις όχθες του ποταμού με αδρανή υλικά στο τμήμα του που διασχίζει την πόλη
  • να απεγκλωβίσουν κατοίκους που είναι «παγιδευμένοι» στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα και νερό
  • τρίτον να μετακινήσουν κόσμο από περιοχές στις οποίες η στάθμη του νερού ανεβαίνει

Επίσης, με την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων, με ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, γίνονται διανοίξεις σε σημεία του ποταμού έξω από την πόλη, ώστε να εκτονώνεται η πίεση του νερού και να σταθεροποιείται η στάθμη του ποταμού.

Διάσωση εγκλωβισμένων στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας

Τιτάνια μάχη για τη διάσωση των εγκλωβισμένων στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας / Φωτογραφία Eurokinissi

Τόνοι αμμοχάλικου μεταφέρθηκαν χθες και σήμερα με δέκα τριαξονικά φορτηγά και με φορτωτές και ρίφθηκαν σε σημεία της όχθης του Πηνειού για να συγκρατηθούν καίρια αναχώματα και ως, αυτή την ώρα, η κατάσταση δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί. Οι προσπάθειες όμως δε σταματούν, συνεχίζονται.

Χάρτης με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Δορυφορική εικόνα των πλημμυρισμένων εκτάσεων στην περιοχή της Λάρισας το πρωί της Παρασκευής 08/09/2023, μέσω του δορυφόρου Landsat-8 / Πηγή meteo.gr

Πλημμύρες: Συνεχίζονται οι διασώσεις και απεγκλωβισμοί από τις πληγείσες περιοχές

Η επιχείρηση μεταφοράς των κατοίκων των δύο περιοχών βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη ολοκληρώθηκε στο μεγαλύτερο τμήμα της. Αντίστοιχες μετακινήσεις κατοίκων γίνονται και από άλλες περιοχές που έχουν πλημμυρίσει. 

Στον Άγιο Θωμά, στη Νέα Σμύρνη, στην Αγία Μαρίνα, πυροσβέστες της ΕΜΑΚ και δυνάμεις εθελοντών σπεύδουν, είτε να προμηθεύσουν νερό σε όσους το έχουν ανάγκη και να μεταφέρουν όσους επιθυμούν.

Διάσωση πληγέντων στη Θεσσαλία

Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί κατοίκων από τις πληγείσες περιοχές / Φωτογραφία Eurokinissi

Επιχείρηση απεγκλωβισμού μετά τις πλημμυρες στη Θεσσαλία

Η στάθμη του νερού, που υπερχείλισε από τα φρεάτια, σε αυτές τις συνοικίες παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η ατμόσφαιρα μυρίζει πετρέλαιο, αφού το νερό στα υπόγεια των πολυκατοικιών αναμίχθηκε με τα καύσιμα σε λέβητες πετρελαίου θέρμανσης. Μεγάλα κομμάτια των οικισμών δίνουν μια εικόνα λίμνης. 

Στη συνοικία Νέα Σμύρνη επιχειρούν οι εθελοντές διασώστες της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων με φουσκωτό και δίνουν βοήθεια, όπου τους ζητηθεί, με τις οδηγίες του συντονιστικού οργάνου της πολιτικής προστασίας του δήμου.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top