Φωτιές: Βελτιωμένη η εικόνα σε Δ. Αττική, Λακωνία και Ρόδο

Μεγάλος κίνδυνος αναζωπυρώσεων

Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις έδωσαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στα μέτωπα των πυρκαγιών στη Δυτική Αττική, τη Λακωνία και τη Ρόδο

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η εικόνα είναι βελτιωμένη και στις τρεις φωτιές, όμως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αναζωπυρώσεων, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν σήμερα. 

Φωτιές: Εικόνες καταστροφής - Απόγνωση για τις περιουσίες που έγιναν στάχτη

Στη Δυτική Αττική επί ποδός βρίσκονται 300 πυροσβέστες με 120 οχήματα, ενώ ήδη ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από αέρος από τρία αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. 

Τεράστιες καταστροφές στα μέτωπα των πυρκαγιών - Eurokinissi

Τεράστιες καταστροφές στα μέτωπα των πυρκαγιών - Eurokinissi

Στο μέτωπο της Λακωνίας επιχειρούν 52 πυροσβέστες με 15 οχήματα και από αέρος τέσσερα αεροσκάφη. 

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της Μάνδρας

Τέλος στη Ρόδο επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 26 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. 

Φωτιά Κρήτη: Τρεις συλλήψεις για εμπρησμό

Στην Κρήτη χθες η αστυνομία προχώρησε σε τρεις συλλήψεις ανδρών που εκτελούσαν θερμές εργασίες από τις οποίες προκλήθηκαν πυρκαγιές στα Μικρά Ανώγεια, στη Βαγιονιά Γόρτυνας και στη Σητεία. 

Oι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων - Eurokinissi

Φωτιά: Οι πέντε περιφέρειες που υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς

Πολύ μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς, κατηγορίας 4, προβλέπεται για σήμερα  στης εξής πέντε περιφέρειες της χώρας:

Στον εισαγγελέα ο εμπρηστής για τη φωτιά στη Μεσσηνία 

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Μεγάλη αναζωπύρωση μεταξύ Μάνδρας και Μεγάρων - Εντολή εκκένωσης οικισμών

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται στις πληγείσες περιοχές της Αττικής και στο Λουτράκι - Eurokinissi

Η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται στις πληγείσες περιοχές της Αττικής και στο Λουτράκι - Eurokinissi

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με την Πυροσβεστική, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ταχύτατη αποζημίωση των πληγέντων από τις πυρκαγιές»

Επίσης, εφαρμόζεται το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΠΣ και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Και σήμερα είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς - Eurokinissi

Και σήμερα είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς - Eurokinissi

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές εφαρμόζεται το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Φωτιά Λουτράκι: «Στάχτη περισσότερα από 40 σπίτια και 15.000 στρέμματα»

Ακόμη, απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:

  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

«Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών», τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η Πυροσβεστική.

Συγκλονιστική εικόνα: Άνδρας κοιμάται πάνω στο καμένο σπίτι του στη Μάνδρα

Επισημαίνεται, επίσης, ότι ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών είναι πολύ υψηλός σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς θα επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωσή τους.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top