Πάσχα 2023: Αυτός είναι ο λόγος που βάφουμε κόκκινα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη

Τι συμβολίζει το χρώμα σύμφωνα με τη θρησκεία και την παράδοση

Σήμερα το έθιμο προστάζει να βάψουμε τα κόκκινα αυγά - Βίντεο από ΕΡΤ

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον εορτασμό της Ανάστασης του Θεανθρώπου και το έθιμο της Μεγάλης Πέμπτη επιτάσσει να βάφουμε κόκκινα τα αυγά. Το ερώτημα είναι γιατί βάφουμε τα αυγά με το συγκεκριμένο χρώμα το Πάσχα και ποια είναι η ερμηνεία του συμβολισμού σύμφωνα με τη θρησκεία και την παράδοση. 

Μεγάλη Πέμπτη: Ο Μυστικός Δείπνος - «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…»

Η απάντηση στο ερώτημα δεν είναι μία, αλλά βρίσκεται σε διάφορες εκδοχές. Η πιο αποδεκτή ερμηνεία υποστηρίζει ότι το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Ιησού. Η χριστιανική παράδοση αναφέρει ότι τα αυγά, που αποτελούν σύμβολο γονιμότητας και την έναρξη ενός νέου κύκλου ζωής, βάφονται κόκκινα γιατί συμβολίζουν το αίμα του Χριστού. Μάλιστα, βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη γιατί είναι η μέρα του μυστικού δείπνου, κατά την οποία ο Χριστός προσέφερε στους μαθητές του άρτο και κρασί που συμβολίζουν το σώμα και αίμα Του και δείχνουν τη θυσία που έκανε για να ελευθερώσει τους ανθρώπους από την αμαρτία. 

Ακόμα, πολλοί αναφέρουν ότι το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν κλειστός αλλά μέσα υπήρχε η «Ζωή», αφού από εκεί βγήκε ζωντανός ο αναστημένος Κύριος.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια το αυγά να βάφονται σε διάφορα χρώματα, όμως η Χριστιανική παράδοση τα θέλει κόκκινα / Φωτογραφία από Unsplash

Αυτήν την ημέρα οι νοικοκυρές βάφουν κόκκινα τα αυγά, ωστόσο δεν πλένουν, δεν απλώνουν ούτε κάνουν άλλες δουλειές στο σπίτι / Φωτογραφία από Pixabay

Τα δάκρυα της Παναγίας

Σύμφωνα με μια άλλη ερμηνεία, τα κόκκινα αυγά συμβολίζουν τα δάκρυα της Παναγίας, η οποία έδωσε ένα καλάθι με αυγά στους φρουρούς του Υιού της, ικετεύοντάς τους να μην τον βασανίσουν. Τα δάκρυα που κυλούσαν από τα μάτια Μητέρας του Θεανθρώπου έβαψαν κόκκινα τα αυγά.

To κόκκινο χρώμα στα αυγά συμβολίζει και τα δάκρυα της Παναγίας / Φωτογραφία από Pixabay

Το βάψιμο των αυγών γινόταν τη Μεγάλη Πέμπτη γι' αυτό την έλεγαν και Κόκκινη Πέφτη ή Κοκκινοπέφτη / Φωτογραφία από Pixabay

Η παράδοση, μάλιστα, αναφέρει ότι το πρώτο αυγό που βάφεται σε κάθε σπίτι ανήκει στην Παναγία, δεν πρέπει να το σπάμε αλλά να φυλάγεται στο εικονοστάσι μέχρι το επόμενο Πάσχα.

Εορταστικό ωράριο: Μέχρι πότε θα είναι ανοιχτά καταστήματα και super market

Μια άλλη εκδοχή αναφέρεται στη Μαρία τη Μαγδαληνή και την κίνηση που έκανε όταν αναστήθηκε ο Χριστός για να επιβεβαιώσει την Ανάσταση του Θεανθρώπου στον Ρωμαίο αυτοκράτορα, ο οποίος δεν πίστευε και μάλιστα Τη θεώρησε τόσο απίθανη «όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα». Τότε, η Μαρία Μαγδαληνή, χρωμάτισε μερικά αυγά κόκκινα και του τα πήγε. Σε μία παραλλαγή της παραπάνω εκδοχής, μία γυναίκα δεν πίστευε το γεγονός της Ανάστασης και είπε: «Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός». Και τότε αυτά έγιναν κόκκινα!
 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top