Πάσχα 2023: Πότε πέφτει φέτος η Μεγάλη Εβδομάδα

Δείτε το ημερολόγιο με τα τριήμερα της φετινής χρονιάς

Ημερολόγιο με τα τριήμερα της φετινής χρονιάς / Βίντεο ΕΡΤ

Πιο αργά σε σχέση με πέρυσι θα γιορτάσουμε το ορθόδοξο Πάσχα του 2023, αφού η Κυριακή του Πάσχα φέτος πέφτει στις 16 Απριλίου και ήδη έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη Μεγάλη Εβδομάδα και την πιο μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού.

Σχολεία: Πότε κλείνουν για Πάσχα; Τι αλλάζει αν γίνουν εκλογές 9 Απριλίου

Η πιο πρόσφατη αργία που είχαμε την ευκαιρία να αποδράσουμε για ένα τριήμερο ήταν αυτή της Καθαράς Δευτέρας, ενώ από την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 που άρχισε η περίοδος του Τριωδίου, «άνοιξε» και επίσημα μία εορταστική περίοδος που φτάνει μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο.

Πιο αργά σε σχέση με πέρυσι θα γιορτάσουμε το Πάσχα του 2023, αφού η Κυριακή του Πάσχα φέτος πέφτει στις 16 Απριλίου / Φωτογραφία eurokinissi

Από πού πήρε το Πάσχα το όνομά του και τι συμβολίζει

Όπως γνωρίζουμε το Χριστιανικό Πάσχα είναι κινητή γιορτή και γιορτάζεται κάθε χρόνο την Κυριακή μετά την πρώτη ανοιξιάτικη πανσέληνο, δηλαδή, την πανσέληνο που σχηματίζεται μετά την εαρινή ισημερία που λαμβάνει χώρα στις 21 Μαρτίου.

Το Πάσχα πήρε το όνομά του από την εβραϊκή λέξη pesach (πεσάχ), που σημαίνει πέρασμα και συμβολίζει το πέρασμα των Εβραίων από τη δουλεία των Αιγυπτίων στην ελευθερία.

Στον Χριστιανισμό, το Πάσχα συμβολίζει το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή μέσω της Ανάστασης του Χριστού, ενώ ο εορτασμός του συνοδεύεται και από πολλά έθιμα σε όλη τη χώρα.

Συγκλόνισε ο Ιερώνυμος για τα Τέμπη: Η Μεγάλη Παρασκευή ήρθε νωρίτερα 

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη και στη Σταύρωση. Γίνεται η περιφορά του Επιταφίου / Φωτογραφία eurokinissi

Μεγάλη Εβδομάδα: Τι γιορτάζουμε κάθε μέρα

  • Μεγάλη Δευτέρα: Είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ του Παγκάλου (γιου του Ιακώβ), που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ’ ένα Tου λόγο.
  • Μεγάλη Τρίτη: Είναι αφιερωμένη στην παραβολή των Δέκα Παρθένων. Η παραβολή αυτή συμβολίζει την πίστη και την προνοητικότητα. Ψάλλεται το τροπάριο που έγραψε η μοναχή Κασσιανή.
  • Μεγάλη Τετάρτη: Είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια Tου με μύρο.
  • Μεγάλη Πέμπτη: Είναι αφιερωμένη στο Μυστικό Δείπνο, στην προσευχή στην Γεσθημανή, στην προδοσία του Ιούδα, στη σύλληψη του Ιησού, στην ανάκριση από τον Άννα, στην Άρνηση του Πέτρου και στην καταδίκη του Χριστού από τον Καϊάφα.
  • Μεγάλη Παρασκευή: Είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη και στη Σταύρωση. Γίνεται η περιφορά του Επιταφίου.
  • Μεγάλο ΣάββατοΕίναι αφιερωμένο στην Ταφή του Χριστού και στην Εις Άδου Κάθοδο.

Κυρά Σαρακοστή: Tι συμβολίζει το έθιμο και πώς να τη φτιάξετε με τα παιδιά

Ποιες αργίες ακολουθούν μετά το Πάσχα 2023

Εάν είστε μέσα σε εκείνους που αναζητούν πότε πέφτει το επόμενο τριήμερο μέσα στο 2023, ώστε να αρπάξετε την ευκαιρία και να προγραμματίσετε κάποιο τριήμερο για να αλλάξετε παραστάσεις και να ξεκουραστείτε, σας παραθέτουμε την παρακάτω λίστα: 

  • Εργατική Πρωτομαγιά: Δευτέρα 1 Μαΐου
  • Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα 5 Ιουνίου
  • Δεκαπενταύγουστος: Τρίτη 15 Αυγούστου
  • 28η Οκτωβρίου: Σάββατο 28 Οκτωβρίου
  • Χριστούγεννα: Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου
  • Σύναξη της Θεοτόκου: Τρίτη 26 Δεκεμβρίου
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top