Σεισμός Τουρκία: Έλληνας καθηγητής βρήκε την επιφάνεια του ρήγματος

Bίντεο αποτυπώνει τη στιγμή που ο Εγκέλαδος χτυπάει αλύπητα την Τουρκία

Η ελληνική αποστολή κατάφερε να βρει την επιφάνεια του ρήγματος του φονικού σεισμού στην Τουρκία.  Την ίδια ώρα, βίντεο αποτυπώνει τη στιγμή που ο Εγκέλαδος χτυπάει αλύπητα την Τουρκία. Κάμερα ασφαλείας έχει καταγράψει το έδαφος να αναπηδά, μαζί του και τα αυτοκίνητα, ενώ ένα κτίριο μοιάζει να μετακινείται. Ο απόλυτος τρόμος διήρκησε 70 δευτερόλεπτα!

«Άλλαξε η γεωγραφία, μετακινήθηκαν για πολλά χιλιόμετρα χωριά, πόλεις, ποτάμια, περίπου 4 μέτρα δίπλα στο ρήγμα» εξήγησε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς.

Σεισμός Τουρκία: Oι χάρτες που δείχνουν μετατόπιση 4 μέτρων των δύο πλακών

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τον Γιάννη Σωτηρόπουλο μίλησε ο Έλληνας καθηγητής, που μαζί με άλλους τέσσερις συναδέλφους του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, κατάφεραν να βρουν την επιφάνεια του ρήγματος στην πόλη Ισλαϊέ (Islahiye), που απέχει 60 χιλιόμετρα νότια του Καχραμανμάρας, επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού. 

«Προφανώς ήμασταν και λίγο τυχεροί, αξιοποιήσαμε και την εμπειρία μας που έχουμε από τους σεισμούς που έχουμε πάει τα τελευταία χρόνια και καταφέραμε βρήκαμε κάποιες διαρρήξεις, όπως αυτή που βλέπετε πίσω μου. Έχει ένα πλάτος γύρω στα 2-3 μέτρα και μήκος 200-250 μέτρα» είπε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωλογίας Παν. Αθηνών, Μανώλης Βασιλάκης.

Δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν το μέγεθος της βιβλικής καταστροφικής στην Τουρκία από τις οριζόντιες μετατοπίσεις των δύο πλακών, της Αραβικής με αυτήν της Ανατολικής Ανατολίας. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά επιστήμονες περιμένουν σύντομα και νέο μεγάλο σεισμό στη γειτονική χώρα, αυτή τη φορά στην Κωνσταντινούπολη. 

«Oι πιθανότητες είναι μέσα στα επόμενα 1,2,3 χρόνια ότι θα έχουμε αυτό τον πολύ μεγάλο σεισμό στη θάλασσα του Μαρμαρά μεγέθους 7-7,5 βαθμούς, που δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις θα έχει και στην Κωνσταντινούπολη και στις υπόλοιπες περιοχές της Ανατολικής Θράκης» σημείωσε ο Ομότιμος Καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας & Γεωδυναμικής, Δημήτρης Παπανικολάου.

Την ίδια στιγμή ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης εμφανίζεται καθησυχαστικός για το αν υπάρχει κίνδυνος για ανάλογου μεγέθους σεισμούς και στην Ελλάδα, ενώ επικρίνει όσους κάνουν τέτοιες προβλέψεις.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top