«Με είχαν για νεκρή. Ήμουν 10 ημερών όταν με έβγαλαν από τα ερείπια»

Πώς κατάφερε να βγει ζωντανή από τον σεισμό του 1986 στην Καλαμάτα

37 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό στη Καλαμάτα, το τότε 10 ημερών βρέφος και ο διασώστης της περιγράφουν όσα συνέβησαν / Βίντεο Αλήθειες με τη Ζήνα

Οι εικόνες από τις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές στην Τουρκία και τη Συρία ξύπνησαν αναμνήσεις από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις και στην Ελλάδα. Τα στιγμιότυπα με τις διασώσεις βρεφών και μικρών παιδιών λυγίζουν και τους πιο δυνατούς, στιγμιότυπα που έζησε και η χώρα μας αρκετές φορές στο παρελθόν.

Σεισμός Τουρκία: Η δραματική έκκληση της κόρης των Ελλήνων που αγνοούνται

Ήταν 13 Σεπτεμβρίου 1986, όταν η Καλαμάτα «χτυπήθηκε» από έναν δυνατό μεγέθους 6,2 Ρίχτερ. Τότε, ένα βρέφος 10 ημερών ανασύρθηκε ζωντανό μέσα από συντρίμμια, σκορπίζοντας ελπίδα και χαμόγελα αισιοδοξίας. Η Μαρία Αθανασοπούλου, που πρόσφαρα απέκτησε το πρώτο παιδάκι της, περιέγραψε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» όσα έζησε πριν 37χρόνια.

Ήταν 10 ημερών βρέφος όταν τη διέσωσαν από τα ερείπια στον σεισμό της Καλαμάτας το 1986

«Ήμουν 10 ημερών όταν έγινε ο σεισμός. Ξέρω ότι στο κτίριο που έμενα τότε εγώ πέθαναν οκτώ άνθρωποι. Εμένα με έβγαλαν την επόμενη ημέρα το βράδυ, με μύρισε ο σκύλος της γαλλικής ΕΜΑΚ. Πήρε, νομίζω, τρεις ώρες μόνο για να μπει μέσα αυτός που με έσωσε», δήλωσε αρχικά συγκινημένη.

Ήμουν στην κούνια μου. Αυτό που με έσωσε ήταν το σίδερο από την κουνουπιέρα, το οποίο, όμως, μπήκε στον αυχένα μου. Με είχαν για νεκρή, οι γονείς μου το έμαθαν από τις ειδήσεις ότι είμαι ζωντανή.

Σεισμός Καλαμάτα 1986: Η περιγράφη του τότε βρέφους που επέζησε

«Σώθηκα χάρη στη πολλή αγάπη και την ανθρωπιά των διασωστών. Με έβγαλαν την επόμενη ημέρα του σεισμού, το βράδυ. Μπορούν να με θεωρούν σύμβολο, γιατί δεν έχω τις μνήμες που πονάνε», συμπλήρωσε η 39χρονη.

Αναφερόμενη στον σεισμό που έγινε στην Τουρκία, η Μαρία δήλωσε ότι συγκλονίστηκε από το νεογέννητο που ανασύρθηκε ζωντανό, έχοντας ακόμη τον ομφάλιο λώρο που τον συνέδεε με τη νεκρή μητέρα του. «Όταν είδα την εικόνα αυτή συγκλονίστηκα. Νομίζω ήταν η ώρα μηδέν για εμένα. Σκέφτηκα πως και εγώ από εκεί βγήκα. Ένιωσα ότι συνδέθηκε με αυτό το μωρό και αυτό με έκανε να θέλω περισσότερο να βοηθήσω».

Σεισμός Καλαμάτας 1986

Σεισμός Καλαμάτας 1986 (2)

Ο διασώστης που έβγαλε τη Μαρία από τα συντρίμμια του σεισμού

Ανάμεσα στους ανθρώπους που συμμετείχαν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού του 10 ημερών βρέφους, ήταν και ο εθελοντής Κώστας Γκρέκης, με τον οποίο συναντήθηκε η Μαρία μετά από 37 χρόνια.

Μιλώντας στην εκπομπή, ο κ. Γκρέκης ήταν εμφανώς συγκινημένος με τις εικόνες που έρχονται σήμερα από τις σεισμόπληκτες περιοχές.

«Αναβιώνουν οι ώρες που ζήσαμε τότε σε εκείνη την πολυκατοικία. Το κτίριο τότε είχε πέσει κατακόρυφα. Αυτό σημαίνει ότι οι πλάκες ήταν η μια πάνω στην άλλη και η πρόσβαση ήταν δυνατή μόνο στα σημεία που είχε δημιουργηθεί κενό, που να επιτρέπεται η διεύλευση. Η επιχείρηση διάσωσης ήταν πολύ δύσκολη», δήλωσε.

Ο διασώστης που έσωσε το 10 ημερών βρέφος στον σεισμό της Καλαμάτας το 1986

Ο κ. Κρέκης επιχείρησε μαζί με τον αδελφό του, Κώστα. Και οι δύο εθελοντές έδωσαν μαραθώνια μάχη με τα χαλάσματα και τα μπάζα, ψάχνοντας να βρουν επιζώντες, όπως και έγινε.

 

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top