Ο σεισμός 8,2 Ρίχτερ στη Μεσόγειο που προκάλεσε τσουνάμι το 365 μ.Χ.

Ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς της Μεσογείου

Ιστορικός σεισμός 8,2 Ρίχτερ προκάλεσε τσουνάμι το 365 μ.Χ.
Ξεπέρασαν τους 20.000 οι νεκροί στον θανατηφόρο σεισμό σε Συρία και Τουρκία (AP (Khalil Hamra)

Ένας από τους μεγαλύτερους σεισμός της Μεσογείου σημειώθηκε στις 21 Ιουλίου 365 μ.Χ. και ήταν μεγέθους 8,2 Ρίχτερ από το ρήγμα της Ελαφονήσου, σύμφωνα με τον Δρ. Απόστολο Ε. Παπαφωτίου, Πολιτικό Μηχανικό Ε.Μ.Π. και οικονομολόγο Ε.Κ.Π.Α.

ιστορικος σεισμος

Πληγείσες περιοχές από σεισμό και τσουνάμι (21.07.365μ.Χ.) Πηγή Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής Ρώμης

«Με τους τελευταίους σεισμούς της Τουρκίας έγινε αναφορά για προηγούμενους - ιστορικούς σεισμούς μεγαλύτερου μεγέθους. Μεταξύ λίγων είναι ο σεισμός που έλαβε χώρα το πρωί της  21ης Ιουλίου 365 μ.Χ. και τσουνάμι (θαλάσσιο σεισμικό κύμα) με καταστρεπτικά αποτελέσματα στις περιοχές Αλεξάνδρεια, Επίδαυρος της Δαλματίας, Γόρτυνα, Μεθώνη, Κρήτη, Σικελία.

Ήταν τόσο καταστρεπτικός σεισμός και άφησε θλιβερές εντυπώσεις, όπως αναφέρεται από πολλούς ιστορικούς της εποχής με εντυπωσιακές περιγραφές.

ιστορικός σεισμός

Πληγείσες περιοχές από σεισμό και τσουνάμι (21.07.365μ.Χ.) Πηγή Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής Ρώμης

«Αυτός ο σεισμός είναι ο πιο συζητούμενος και συχνότερα αναφερόμενος από τους σεισμούς της Ύστερης Αρχαιότητος. Δεν έχει ακόμα γίνει τελείως γνωστό τι ακριβώς συνέβη στον σεισμό αυτό. Κατά τον αείμνηστο καθηγητή Β. Παπαζάχο, το ρήγμα της Ελαφονήσου νοτιοδυτικά της Κρήτης, μήκους L=200 χιλ., έδωσε αυτό τον Σεισμό, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος της Μεσογείου, μεγέθους 8,2 R» εξηγεί ο κ. Παπαφωτίου.

ιστορικος σεισμος

Αποτελέσματα σεισμών στη Μεσόγειο μεταξύ 2ου-4ου αιώνα μ.Χ. Πηγή Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής Ρώμης

Στο βιβλίο του «Σεισμοί και κατασκευές στην Κορινθία (Ιστορική αναδρομή)», ο κ. Παπαφωτίου παραθέτει αναφορές της εποχής.

 βιβλίο σεισμός
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top