Ο σκηνοθετημένος θάνατος της Μαρίας - «Βάψτε το παιδί να φαίνεται νεκρό»

Σύρος πρόσφυγας αποκαλύπτει τι έγινε στον Έβρο

Το βίντεο του Star για το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Καθημερινής σχετικά με τον σκηνοθετημένο θάνατο της Μαρίας του Έβρου

Το νεκρό παιδί στη νησίδα του Έβρου δεν υπάρχει. Το περιστατικό με τη 5χρονη Μαρία που δήθεν πέθανε από τσίμπημα σκορπιού δεν είναι αληθινό. Στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής», ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης που προκάλεσε αποτροπιασμό και μεγάλες αντιδράσεις τον περασμένο 15αύγουστο.

Το περιστατικό με τον «θάνατο» της μικρής Μαρίας σκηνοθετήθηκε κατόπιν υπόδειξης του διακινητή, ως ένα εύρημα προκειμένου οι 38 Σύροι πρόσφυγες να τραβήξουν την προσοχή των Αρχών και να μπορέσουν να φτάσουν ανεμπόδιστα σε ασφαλές σημείο εντός της ελληνικής επικράτειας. 

O δουλέμπορος επέλεξε να αναθέσει τον ρόλο στην οικογένεια που φέρεται να είχε πληρώσει λιγότερα χρήματα συγκριτικά με τους υπόλοιπους πρόσφυγες για τη μεταφορά της από την Τουρκία στην Ελλάδα. 

 Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung κατακεραύνωσε το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» για τα δημοσιεύματα του για τη «Μαρία του Έβρου»

 Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung κατακεραύνωσε το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» για τα δημοσιεύματα του για τη «Μαρία του Έβρου»

Η Μπαϊντά, μια πρόσφυγας από τη Συρία που έμοιαζε να ηγείτο της ομάδας των 38, ήταν αυτή που κατόπιν επικοινωνίας της με τον διακινητή ζήτησε από το κορίτσι να ξαπλώσει στο έδαφος. Του έβαλε μακιγιάζ και λίγη τροφή δίπλα από τα χείλη του προκειμένου να μοιάζει νεκρό από δηλητήριο και το φωτογράφισε. Ήταν μεσημέρι όταν η Μπαϊντά έστειλε τη φωτογραφία με το κινητό της τηλέφωνο, άγνωστο πού. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, μιλώντας στους πρόσφυγες στη νησίδα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «σύντομα θα συνεχίσουμε το ταξίδι μας».

Αυτή είναι η περίληψη όσων δήλωσε στη μακροσκελή συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» Σύρος υπήκοος, ο οποίος μετείχε στην ομάδα των 38 προσφύγων. Η υπόθεσή τους άρχισε να εκτυλίσσεται το περασμένο καλοκαίρι και, πέντε μήνες αργότερα, συνεχίζει να απασχολεί την επικαιρότητα και να προκαλεί σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος φέρεται κατά πληροφορίες να έχει δώσει επίσημη κατάθεση στους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης επαναλαμβάνοντας την ίδια εκδοχή για όσα συνέβησαν τον Αύγουστο στην ελληνοτουρκική μεθόριο, στον Εβρο. Προτού πάντως ο Σύρος πρόσφυγας αρχίσει να εξιστορεί στην «Κ» τα γεγονότα, ρωτήθηκε: «Γιατί αποφασίσατε να μιλήσετε;». Ο φόβος του να μην εμπλακούν ο ίδιος και οι οικείοι του σε μια υπόθεση που ενδεχομένως να έχει συνέπειες, ποινικές ή άλλες, ήταν ο βασικός λόγος για να πάρει θέση –και δημοσίως– στην υπόθεση της «μικρής Μαρίας», όπως χαρακτηριστικά απάντησε.

Ο διακινητής μάς είπε βάψτε το παιδί…

Ο πρόσφυγας περιέγραψε στην «Καθημερινή» τις προσπάθειες τους να περάσουν από την τουρκική πλευρά σε ελληνικό έδαφος. Μετά ένα σύντομο ταξίδι, αντίστοιχο με εκείνο που είχαν πραγματοποιήσει μερικά εικοσιτετράωρα νωρίτερα, βρέθηκαν εκ νέου σε νησίδα του ποταμού Έβρου, διαφορετική αυτή τη φορά από την προηγούμενη. Η συνεννόηση με τον διακινητή ήταν ότι θα παρέμεναν εκεί έως ότου εκείνος τους δώσει το σύνθημα να προχωρήσουν προς την ελληνική πλευρά των συνόρων. «Συνολικά μείναμε εκεί δέκα ημέρες. Είχαμε μαζί μας προμήθειες, φαγητά και νερό, τα οποία όμως μετά την 8η ημέρα εξαντλήθηκαν. Κλέβαμε καρπούζια και καλαμπόκια για να τρώμε. Τα κινητά μας είχαν αποφορτιστεί και μόνο η Μπαϊντά συνέχιζε να έχει ενεργοποιημένο τηλέφωνο, καθώς ήταν η μόνη που είχε μαζί της power bank», είπε.

Οι εικόνες με το κοριτσάκι που το έβαλαν να παριστάνει ότι είναι νεκρό όπως τις προέβαλε σε ρεπορτάζ του ο ΣΚΑΪ

Οι εικόνες με το κοριτσάκι που το έβαλαν να παριστάνει ότι είναι νεκρό όπως τις προέβαλε σε ρεπορτάζ του ο ΣΚΑΪ

Η Μπαϊντά ήταν εκείνη που βρισκόταν σε επικοινωνία με τον διακινητή και εκείνη που θα υποδείκνυε στην υπόλοιπη ομάδα πότε ακριβώς θα επιχειρούσαν το πέρασμα στην ελληνική όχθη, περιέγραψε. «Ύστερα από οκτώ ημέρες που βρισκόμασταν πάνω στη νησίδα ήρθε (σ.σ. η Μπαϊντά) και μας είπε ότι για να μην επαναληφθεί η αποτυχία της προηγούμενης φοράς, ο διακινητής σκέφτηκε να φτιάξουμε μια ιστορία. Μας είπε να βάψουμε το παιδί ώστε να φαίνεται νεκρό και να πούμε ότι πέθανε από τσίμπημα σκορπιού. Εκείνος αποφάσισε ποια οικογένεια θα σήκωνε το βάρος του ρόλου. Υπέδειξε τη συγκεκριμένη, γιατί είχαν πληρώσει λιγότερα. Κατά κάποιον τρόπο εκβιάστηκαν», δήλωσε ο Σύρος πρόσφυγας και αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων στη συνέντευξή του στην «Κ».

Ο ίδιος περιέγραψε αναλυτικά τι συνέβη: «Η Μπαϊντά έφερε το κορίτσι δίπλα στο δέντρο όπου καθόμουν. Ο πατέρας και η μητέρα του ήταν λίγο πιο μακριά. Το ξάπλωσε στο έδαφος, του έβαψε λίγο το χέρι και το πόδι και του έβαλε λίγο φαγητό δίπλα στα χείλη ώστε να μοιάζει πεθαμένο. Μετά το φωτογράφισε με το κινητό και έστειλε τις φωτογραφίες. Δεν ξέρω πού».

Ο ίδιος ερωτώμενος τι έκανε μετά το παιδί, είπε ότι ήταν μικρό και δε μιλούσε. «Της έπλυναν το χέρι και το πόδι και της έκοψαν τα μαλλιά ώστε να μη μοιάζει με το παιδί στη φωτογραφία, που υποτίθεται ότι είχε πεθάνει. Επίσης, της έκαναν μαθήματα ώστε να ανταποκρίνεται στο καινούργιο όνομά της, “Μάγια” αντί για “Μαρία”». 

Περιγράφει ακόμη ότι, δύο ημέρες αργότερα, πήραν εντολή από τον διακινητή να μετακινηθούν προς την ελληνική όχθη του ποταμού, δίχως όπως είπε ο ίδιος να γνωρίζει τι μεσολάβησε. Εκεί, τους εντόπισαν drones της Ελληνικής Αστυνομίας και λίγη ώρα αργότερα παρελήφθησαν από βανάκια που τους μετέφεραν στο Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Φυλακίου. Τον ρωτάμε εάν κατά την παραμονή τους εκεί οι «38» συζήτησαν μεταξύ τους για όσα είχαν προηγηθεί. «Δεν ήμασταν ούτε ευχαριστημένοι ούτε δυσαρεστημένοι. Ευτυχώς, είχαμε καταφέρει να επιβιώσουμε και πλέον σκεφτόμασταν ότι σύντομα θα τελειώσουμε και θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε σε άλλη χώρα».

H υπόθεση είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, καθώς πολλά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για τον θάνατο του 5χρονου κοριτσιού, το οποίο είχε εκπνεύσει το πρωί της 9ης Αυγούστου, τονίζοντας όλα πως τους βρισκόταν στη νησίδα του Έβρου από τις 7 Αυγούστου. 

Σε ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Μηταράκης αναφέρεται σε στοιχεία που δημιουργούν αμφιβολίες για την ύπαρξη της μικρής Μαρίας, όπως ότι κανείς από τους πρόσφυγες δεν γνώριζε πού ήταν θαμμένο το παιδί και ότι στη λίστα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρεται η οικογένεια της Μαρίας με 4 παιδιά – όσα είχε μαζί της η οικογένεια κατά την άφιξη στην Ελλάδα. 

Τον Νοέμβριο, το περιοδικό Der Spiegel αποφασίζει, λόγω αμφιβολιών, να αφαιρέσει προσωρινά τα δημοσιεύματα που αφορούσαν την υπόθεση από την ιστοσελίδα του. Στις 30 Δεκεμβρίου, και έπειτα από έρευνα, το περιοδικό έφτασε στο εξής συμπέρασμα: «Ακόμη κι αν δεν υπάρχει τελική απόδειξη, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ορισμένοι εκ των προσφύγων μπορεί να επινόησαν τον θάνατο μέσα στην απελπισία τους. Ισως σκέφτηκαν», γράφει το Der Spiegel, «ότι επιτέλους θα σώζονταν».

NZZ για Spiegel: H «Μαρία του Έβρου» η μεγαλύτερη υπόθεση fake news

Πάντως, πριν από λίγες μέρες η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung κατακεραύνωσε το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» για τα δημοσιεύματα του για τη «Μαρία του Έβρου», χαρακτηρίζοντας την υπόθεση ως τη μεγαλύτερη υπόθεση fake news των τελευταίων ετών. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top